Teknolojiye korsan tehdidi

CHIP Online
17-11-2008, 19:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Bir Türk gemisini kaçıran Somalili deniz korsanları, teknoloji dünyasını da kara kara düşündürüyor.

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Teknolojiye-korsan-tehdidi_9608.html

Görsel medya ve yazılı basında sıkça göz göze geldiğimiz 'korsan' terimi, artık günümüzde daha çok yazılımları illegal bir şekilde kopyalayan ve bu kopyalar üzerinden haksız kazanç eden kişiler için kullanılıyor.

Ancak dünyanın her yerinde aynı durum geçerli değil elbette. Bunun en açık örneği de geçtiğimiz haftalara damgasını vuran Somali korsanları oldu. Bir Türk gemisini ele geçiren ve belirli bir fidye beklentisi içine giren korsanlar, günümüzde hala nasıl bu kadar rahat hareket edebiliyor?

Somali'de korsan olmanın oldukça çekici bulunduğu, rahat ve zengin bir yaşam isteyen birçok Somali vatandaşının korsan olmak için can attığı iyi biliniyor. Hatta Somali'de hükümetin korsanlardan dahi güçsüz bir konumda olduğunu söyleyenler pek azınlıkta değil.

Ancak elbette işin analizini bu sayfalarımızda yapacak değiliz. Somali'li korsanları haber sayfalarımıza taşımamızın en büyük nedeni, korsanların uluslar arası gemi taşımacılığını tehdit ediyor olması. Nakliye gemilerinin genellikle Somalili korsanların bulunduğu güzergahtan geçiyor olması nedeniyle Orta ve Doğu Asya'dan yola çıkan birçok malın 'zamanında' Avrupa kıtasına ulaşamama ihtimali söz konusu. Üstelik bu gemilerin hatırı sayılır bir kısmı, yeni teknolojik cihazları Avrupa'ya ulaştırmakla görevli. Örneğin Nintendo, ürünlerini Avrupalı müşterilere bu güzergah aracılığıyla ulaştırıyor.

Kısacası, eğer yılbaşı için sevdiklerinize teknolojik bir cihaz hediye eymeyi düşünüyorsanız elinizi çabuk tutmanızda yarar var. Zira stokları tükenen bir ürünü daha sonra bulamama ihtimaliniz hiç de az değil...

Tüm konu: Teknolojiye korsan tehdidi

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Günümüzde açık denizlerde hala korsan tehdidinin bulunmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

H@ckerCesur
17-11-2008, 22:38   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,881 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

Tam anlamıyla saçmalık olarak görüyorum. 21. yüzyılda elini kolunu sallayıp koca gemileri kaçırıp fidye istemekte neymiş yaaa. Ama suç korsanlarda değil. Onlar sadece her insan gibi kolay yoldan para kazanmaya çalışıyorlar.

Son Düzenleme: H@ckerCesur ~ 17 Kasım 2008 22:40