Telefonun mucidi 128 yıl sonra konuştu!

CHIP Online
08-05-2013, 20:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Tarihe damga vuran bilim adamının 1885 yılında yaptığı ses kaydı, 128 yıl sonra ilk kez dinlendi!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/tel ... -konustu_40223.html

Resimlerle: İnsanlığı etkileyen 8 bilimsel deney!

İcatlarıyla günümüze yön veren bilim adamlarından Alexander Graham Bell'in kendi sesini kaydettiği bir ses kaydı, kaydedildikten tam 128 yıl sonra, ilk kez dinlendi.


İskoç mucidin 1885 yılında yaptığı kayıt, ABD'nin Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuarı, Amerikan Tarihi Ulusal Müzesi ve ABD Kongre Kütüphanesi tarafından ortaklaşa yapılan bir çalışmayla lazer teknolojisi kullanılarak üzerine yazıldığı 14 inç  bir diskten okundu. Kurtarılan ses kaydında Bell'in "Bu duruma kanıt olarak - sesimi duyun, Alexander Graham Bell.." dediği duyuluyor.


Bir asırdan fazla bir süre önce kaydedilen Graham Bell'e ait diskler hasar görebilecekleri endişesi yüzünden bilinen yöntemlerle okunamıyorlardı. Ancak ABD'li bilim adamlarının disk üzerinde optik tarama yoluyla elde ettikleri verileri dijital haritalara aktarmaları ve disk yüzeyindeki çizikleri bilgisayar ortamında temizlemelerinin ardından yazılımsal bir pikap iğnesi sanal diskin üzerindeki kayıtları okuyarak standart bir ses dosyası haline getirmeyi başardı.


Bell'in kurtarılan ses kaydı şimdiye dek kaydedilmiş en eski ses olarak bilinen elektriğin mucidi Thomas Edison'un 1888 tarihli ses kaydını da yerinden etmiş oldu. Alexander Graham Bell'in ses kayıt çalışmalarında kullandığı 400'e yakın disk ABD'nin Smithsonian Enstitüsü arşivlerinde bulunuyor.

Tüm Konu: Telefonun mucidi 128 yıl sonra konuştu!

Resimlerle: İnsanlığı etkileyen 8 bilimsel deney!

Kaynak: www.chip.com.tr