Telefonunuz süper bilgisayar olursa...

CHIP Online
11-09-2012, 16:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Cep telefonlarından bir "süper bilgisayar" çıkacağı hiç aklınıza gelir miydi?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/tel ... r-olursa_35774.html

Bilgisayar kümeleri, yani birden fazla bilgisayarı tek bir işlemci gibi çalışacak şekilde birbirine bağlamak yeni bir fikir değil. Ancak yakında telefonunuz böylesi bir ağda düğüm işlevi görebilir ve büyük işlemci gücü gerektiren problemlerin çözümüne katkıda bulunabilir.


New Scientist'in haberine göre Almanya'daki Braunschweig Teknik Üniversitesi'nde araştırmacılar düşük işlemci gücüne sahip Android telefonları kablosuz ağ üzerinden birleştirerek bir işlemci kümesi oluşturdu. Her bir telefon saniyede 5,8 milyon işlem gerçekleştirebiliyor. Birbirine bağlı altı telefon, böylelikle saniyede 26,2 milyon işlem gerçekleştirebilecek bir küme haline geliyor.


Kavram kanıtlama çalışmalarını tamamlayan araştırmacılar şimdi bu yaklaşımı herkesin telefonunu kullanarak küme sistemleri oluşturma fikrine uyarlamak için çalışıyorlar. New Scientist'te konu hakkında şu açıklama yapılıyor: "Sistem aynı anda şarj eden telefonlarda son derece kullanışlı olabilir. Örneğin bir trene bindiğinizi ve telefonunuzu şarj etmek üzere trenin prizine taktığınızı düşünün. Herkesin telefonunu trendeki kablosuz ağ üzerinden birbirine bağlayarak varış noktasındaki çevre sensörlerinden gelen bilgiyi kullanabilir ve son derece ayrıntılı bir hava tahmini hesaplaması yapabilirsiniz. Böylece gideceğiniz yere vardığınızda havanın nasıl olacağını kesin bir şekilde öğrenebilirsiniz. Ya da toplu bir hack girişimi ile yakındaki bir kablosuz ağın şifresini kırabilirsiniz."


Elinizdeki (daha doğrusu cebinizdeki) işlemci gücünü toplum yararına kullanmak size kalmış ama fikir oldukça başarılı. Tabi şarj cihazınız yanınızda olduğu sürece...

Tüm Konu: Telefonunuz süper bilgisayar olursa...

Kaynak: www.chip.com.tr