Temiz yükleme ile düzelmeyen mavi ekran sorunu.

Alper Atalar
22-11-2018, 11:50   |  #1  
Alper Atalar avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2018

Arkadaşlar öncelikle herkese merhaba,
Benim aslında mavi ekranında ötesinde birden çok sorunum var. Yıllardır bilgisayara format atarım ama son zamanlarda birşeyler yolunda değil gibi. Öncelikle sistemim yüklü iken bir kurtarma ekranı geldi. Ben temiz yükleme yapmayı tercih ederk Boot USB'mi taktım yükleme yapıldı bilgisayar yeniden başladı Boot sırasını değiştirip harddiski başa aldım ve birde ne göreyim "a disk read error occurred" hatası geldi. Bu hatayı daha önce hiç almamıştım. Neyse bir şekilde USB sürücüyü felan çıkararak geçtim hatayı fakat bu seferde yine mavi ekran çıktı. -Diskleri biçimlendirip Windows 10'u sıfırdan kurmama rağmen- mavi ekran hatasını bir türlü düzeltemedim şimdi ise karşılaştığım hataları sırasıyla yazıyorum.

1- Mavi ekrandaki hatalar sırasıyla olmasada enter tuşuna bastıkça değişiyordu ve 3 adet hata kodu dışına çıkmıyordu;
\Windows\System32\config\system
\Windows\System32\ntoskrnl.exe
\Windows\System32\winload.exe

2- Boot USB'den başlatıp Başlangıç onarma seçeneğini denedim ilk seferde bitti USB sürücüyü çıkarıp yeniden başlattım bu seferde ilk hata ekranı \Windows\System32\ntoskrnl.exe olarak geliyordu - eskiden ilk olarak \config\system idi -

3- İlk onarımdan sonra tekrar onarım yaptım bu sefer tüm onarımlarda şu hata ile karşılaştım: Başlangıç onarma bilgisayarınızı onaramadı.

4- Bunların üstüne 2-3 kez daha temiz kurulum yaptım - diski sağlıklı bir biçimde biçimlendirerek - fakat nafile ya sürekli mavi ekran geliyor kurulum bitip harddisk başa alınıp başladığında ya da mavi ekrana bile gelmeden "a disk read error occurred" hatası.

5- Bilgisayarda ise tam tamına 7 adet Windows 10 gözüküyor ve 2 biriminde yazıyor. Diskleri sağlıklı biçimlendirdim fakat bunların sadece önyükleme görüntüsü olduğunu düşünüyorum. Başlangıç onarma işlemini ise temiz yükleme sonrasında en sonuncu Windows 10'a uyguladım.

İnternette araştırmadığım yer kalmadı komut istemcisine girip yazılanları falan yaptım - sfc /scannow, chkdsk - işlemleri fakat nafile bir türlü "Kurtarma" ekranından kurtulamadım sonra başlangıç onarma başarısız olduğunda bir yöntem denedim orda ise komut istemcisin C: sürücüsünden \Windows\System32\config\system yazıp md backup işlemleri yapılıyordu fakat bu seferde şöyle bir problem oldu; komut istemcisinde C: dizinine iniliyor fakat \Windows\System32\config\system dizini girilince "Sistem belirtilen yolu bulamıyor." uyarısını alıyordum. Bunu garanti olsun diye D ve belki bir umut E dizini gibi denedim ama yinede sorun çözülmüyordu.

Dipnot: Bilgisayarımı 5 sene önce toplamıştım fakat harddisk hariç parçalar 5 yıllık. Harddiski en eski bilgisayardan almıştım yani harddiskim neredeyse 9. yılı devirmek üzere ayrıca eskiden hiç hata almazken formatlarda şimdi formatı attıktan sonra dahi sistemi açamadım. 

Bana sanki artık harddisk ömrü dolmuşta sistem dosyalarını bile unutmaya başlamış gibi geldi bana ne gibi bir çözüm önerirsiniz?

Şimdiden teşekkürler.

Sistem Bilgilerim
  • Windows 10 Pro 64-bit
  • AMD X6 FX-6300
  • MSI 970A-G46
  • nVidia GTX 760 OC - ASUS
  • - Bilmiyorum -
  • - Kullanmıyorum -
  • 8 GB
  • - Bilmiyorum -
  • - Bilmiyorum -
  • Turkcell
oasman
22-11-2018, 15:51   |  #2  
oasman avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 13
185 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2013

Her format diskin ömrünü azaltır. Senin diskin artık ölmüş.

iaydin
03-12-2018, 10:15   |  #3  
Üye
Teşekkür Sayısı: 3
79 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2008

Merhaba,

"A disk read error occurred" hatası, bir okuma hatası oluştuğunu belirten bir hatadır.

Bilgisayara sıfır (temiz) windows 10 kurulumu yaparken Windows'un kurulacağı sürücüyü seçtiğiniz ekranda HDD'deki bütün mevcut partitionları (bölümleri) silip yeniden oluşturun. Sistem için 549 mb gibi bir alanı otomatik olarak ayırması gerekir. Bu alana boot dosyaların kopyalar. Diğer bölüme de kurulumu yapabilirsiniz. Bu şekilde açılışta birden fazla Windows 10 gözükmemiş olur.

Ayrıca kuruluma başlamadan önce işletim sistemini kurmak istediğiniz sürücüyü bios'dan boot sürücü olarak seçiniz. Kurulumu boot menüden UBS seçerek başlatınız.

HDD'ler eskidikçe veri yazılan yüzeyleri deforme olduğu için bad sektörler (bozuk kesimler) oluşmaya başlar. Benzer durum SSD'leri için de geçerlidir fakar biraz daha farklı bir mantıkta çalışmaktadır SSD'ler. Bu nedenle zorunlu olmadıkça format atmamanı tavsiye ediyorum. Kullanmış olduğunuz sürücünün ömrünü kısaltmış oluyorsunuz.

HDD S.M.A.R.T. hatası vermediği sürücü umut var demektir.  HDD Tune gibi bir yazılımla sabit diskinin durumunu kontrol edebilirsin.

Kolaylıklar diliyorum.