torrent nedir nasıl kullanılır?

black rose
23-07-2008, 20:32   |  #1  
black rose avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
880 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Torrent, internet üzerinden bir dosya indirmek için gerekli olan her bilgiyi içinde barındıran, .torrent soyadlı küçük bir dosyadır. Diğer bir deyişle, Torrent'te dosya isimleri, bu dosyaların boyutları, nereden indirilecekleri gibi bilgiler yer alır. Torrent dosyalarına ve arama motorlarına pek çok web sitesinden ulaşabilmeniz mümkün.

Torrnet, filmler ve oyunlar da dahil, günümüzün en popüler devasa dosyalarını indirme yöntemidir. Torrent ile dosya indirmenin internet kullanıcıları için pek çok avantajı vardır. Öncelikle Torrent'in dünya çapında yaygın bir kullanım ağının olduğunun altını çizmek gerekir. Daha fazla internet kullanıcısını kendine çekmesinden ötürü daha hızlı dosya transferini mümkün kılan Torrent ile daha önce de değindiğimiz gibi devasa boyutlu dosyaları bilgisayarınıza en hızlı şekilde indirebilmeniz mümkün.

Tipik özellikleri ise şöyle:

- Torrent bir dosyadır
- Torrent ile internet üzerinden hemen her şeyi indirebilmeniz mümkündür
- Her dosyanın kendine has bir torrent dosyası mevcuttur.
- Torrent dosyalarını bilgisayarınıza indirebilmeniz için torrent client'lara ihtiyacınız vardır.

p2p paylaşımını daha önce farklı yöntemlerle kullanmış olabilirsiniz. Torrent de bu yöntemlerden biridir. Orijinal BitTorrent client'i açık kaynak kodlu bir uygulamadır. Bu sayede, bugün pek çok torrent client'ine ulaşabilmek mümkündür.

Kısacası hangi torrent client'ini isterseniz onu kullanabilirsiniz, bunun için pek çok seçeneğiniz var.

Bu yazımızda size hem Torrent uygulamalarını hem de Internette bulabileceğiniz torrent kaynaklarını göstereceğiz.

Get µTorrent 1.7.7 Stable (214 kB) dowland:::


Torrent Nedir? Nasıl Kullanılır?
Evet Herkes birşeylerden bahseder torrent hakkında.. İşte size tüm detaylarıyla torrent nedir? nasıl kullanılır? resimli kurulum anlatım!
BitTorrent Nedir?
P2P yani peer2peer (kişiden kişiye) dosya paylaşımını sağlayan bir uygulamadır. Bu uygulamayı bulan kişi olan Bram Cohen daha sonra BitTorrent adında bir de yazılım yapmıştır. Bu nedenle bu iki kavramı karıştırmamak gerekir, BitTorrent hem uygulama hem de bu uygulamayı bulan kimsenin oluşturduğu bir yazılımın adıdır.
BitTorrent 2 Temmuz 2001 tarihinde ilk kez kullanılmaya başlanmıştır. Ve .torrent uzantılı dosyalar ile dosya paylaşımı yapılmaktadır. Bu .torrent uzantılı çok küçük boyuttaki dosyalar, asıl paylaşılan büyük dosyalar hakkında bilgiler içerirler, bu .torrent dosyalarını indiren kullanıcı daha sonra BitTorrent yazılımlarından biri aracılığıyla (utorrent, Azureus gibi) bu dosyayı açar ve indirme işlemine başlar. Yine aynı dosyayı indirmek isteyen başka bir kullanıcı bu ağa dahil olduğunda sizde dosyanın asıl sahibi gibi o kimseye kaynak olur ve indirdiğiniz dosya tamamlanmamış olsa da aynı zamanda veri göndermeye başlarsınız.
Özetle; bittorrent aracılığı ile dağıtılan büyük dosyaları indirmek için kullanıcıların öncelikle .torrent uzantılı küçükk dosyaları indirmeleri ve daha sonra bu küçük dosyaları uygun bittorrent yazılımları ile açmaları gerekmektedir.
Neden Torrent?
Torrent sadece dosya paylaşımı yapılmasını sağlayan bir araç değil aynı zamanda cep telefonlarına kadar indirgenmiş ve önümüzdeki yıllarda belki televizyonlara ve uydu ağlarına kadar pek çok yere girme potansiyeline sahip bir teknolojidir.
Günümüzde sıklıkla yasal ya da yasal olmayan şekillerde dosya paylaşımı için kullanılmakta ve asıl popülaritesi buradan gelmektedir.
Bunun yanında BitTorrent kullanılarak yapılan dosya dağıtımları dosyayı dağıtmada ana görev üstlenenlere ilave bir band genişliği, sunucu ve benzeri yük getirmemektedir. Diğer bir ifadeyle bir dosyanın paylaşımında bulunan herkesin katkısı ile bu dağıtım gerçekleşmektedir.
Torrentdeki dosya paylaşımının mantığı şudur; Arada bir izleyici (verilen dağıtılmasına yardımcı ve istatistiklerin tutulmasını sağlayan) ile birbirini daha hızlı bulan bilgisayar kullanıcıları yine birbirlerinde bulunan aynı dosyayı kendi aralarında aktarmaktadır yani aynı dosyanın paylaşıldığı bir küme oluşturmuşlardır. Arada izleyici olmadan da dosya paylaşımı yapılabilmektedir. Bu tarz bir dosya paylaşımında DHT denen kavramla karşılaşılır. DHT arada izleyici olmadan torrent aracılığı ile dosya paylaşımı yapılmasını sağlayan bir özelliktir. Ancak ayrıntılarına şimdi girmiyorum sadece bir ön fikir vermek istiyorum.

black rose
23-07-2008, 20:33   |  #2  
black rose avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
880 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

benden bu kadar daha fazla bilen varsa bilgi katarak konuyu güçlendirebilir

*************************************************
repleri bekliyoruz
*************************************************

Son Düzenleme: black rose ~ 23 Temmuz 2008 20:51
waybe
23-07-2008, 21:03   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,376 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2008

paylaşım güzel ama rep verilmez bu forumda ancak soru sor bölümünden sorulara cvp verirsen belki soran kişi rep verebilir

cicin_61
25-07-2008, 08:38   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
275 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2006

ben rep vermeyi bilsem kesinlikle veririm.arkadaş sonuçda bir emek harcamış ve bu emekde biz çaylaklara baya yardımcı oldu.

SaGoPa KaJMeR.
25-07-2008, 09:06   |  #5  
SaGoPa KaJMeR. avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,547 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

Rep sistemi Uzmanına Sorun bölümü İcin gecerli Ve ziyaretciler tarafından begendigi Ve Yararlı buldugu cevablara Rep verirler... Bu forumda +Rep gibi Bir sistem yoktur Herkez veremez ...:)   

Paylaşımın İcin teşekkürler :)


Son Düzenleme: SaGoPa KaJMeR. ~ 25 Temmuz 2008 09:07
ahmettopan
31-01-2009, 11:31   |  #6  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

bence;
chip gibi hatırı sayılır bir sitede böyle copy past yapılmış ve bilgilerin yanlış verilmesi üzücü...

bilgi veren arkadaş demiş;

" Tipik özellikleri ise şöyle:

- Torrent bir dosyadır
- Torrent ile internet üzerinden hemen her şeyi indirebilmeniz mümkündür
- Her dosyanın kendine has bir torrent dosyası mevcuttur.
- Torrent dosyalarını bilgisayarınıza indirebilmeniz için torrent client'lara ihtiyacınız vardır."

-torrent bir dosya değil p2p paylaşım sisteminin indirmeye yardımcı dosyasının uzantısı(soyadı)dır. bu yüzden önemli olan <torrent> terimi değil <p2p> terimidir.
- indireceğiniz dosya yada dosyaları internet üzerinden torrent ile değil p2p mantığı ile internete bağlı olan kişilerden indirirsiniz.

gibi şimdi gitmem gerekiyor amacım kimseyi kırmak değil bunun için yanlış anlamayın hepsini "bence" ile başlayarak yazdım  

sgungul
31-01-2009, 12:25   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
215 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

opera 9.6 kullanıcıları ıcın extra'dan torrent programı yuklemelerı gerekmiyor. Opera torrent dosyalarını ındırebiliyor.

Küçük bir not eklemek istedim bilginize.

SABIKALI
18-03-2009, 11:23   |  #8  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Selam Arkadaslar;
Torrent dosyasi indirilmeden evvel degisik bir isimle bir dosya iniyor.Acaba bu inen dosyanin gizli olarak inmesi icinmi,yani indirilen dosyalarin gizliligi icin mi?
Benim ögrenmek istedigim torrentle indirilen dosyalarin icerigi bilinebilirmi vericiler tarafindan?

kol_ay
27-11-2009, 12:21   |  #9  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
34 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

Arkadaşlar altaki yazıda torrentin mantığı ve port ayarlarından tutun her konuya değinilmiş. Okumanızı tavsiye ederim.

http://www.chentick.com/yazilar/ ... le-istedigini-indir

_eFeKenTLi_
30-11-2009, 06:52   |  #10  
_eFeKenTLi_ avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
716 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009

yanı dosya aktarımını nasıl bu kadar hızlı yapıyor . bunun tek bı acıklaması olur . dosya aktardıgın yer ıle senın pc arasında ıp baglantısımı kuruyor . eger bu durum boyle ıse kotuye kullanılmazmı ..

kol_ay
30-11-2009, 21:32   |  #11  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
34 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

Torrent Teknolojisi: Torrent ile İstediğini İndir (!)Büyük dosyaları,filmleri, oyunları indirmek için kullanılan paylaşım ortamı. Günümüzden Gigabyte larla ifade edilen dosyaları rapidshare gibi yöntemlerle indirmek bir hayli zahmetli ve yorucu. Günlerce bilgisayar başında onu takip etmek ve de üzerine para vermek biraz mantıksız geliyor...
  Peki nedir torrent? P2P(Pear to pear) protokolü. Büyük dosyaları,filmleri, oyunları indirmek için kullanılan paylaşım ortamı. Günümüzden Gigabyte larla ifade edilen dosyaları rapidshare gibi yöntemlerle indirmek bir hayli zahmetli ve yorucu. Günlerce bilgisayar başında onu takip etmek ve de üzerine para vermek biraz mantıksız geliyor. Bunun yerine piyasada bulunan çeşitli torrent programlarını indirerek istediğiniz büyüklükte dosyaları indirmeniz mümkün. Kısacası sabit olmayan bağımsız sunucu tanımlama dosyaları sayesinde sabit bir sunucuya ihtiyaç olmaksızın paylaşıma devam eder. Doğrudan indirmekten farklı olarak, dosyayı indirirken diğer kullanıcılara da sunarsınız.
Torrent indirebilmek için Flashget, Azureus, BitTorrent, µTorrent vb istemci yazılımlara ihtiyacımız var. Dosyaları indirebilmek veya paylaşabilmek için tracker (izleyici) denen 30-40Kb büyüklüğünde dosyaları indirmeniz gerekiyor. Birçok bittorrent sitesinden bu dosyalara ulaşabilirsiniz. Bu tracker dosyalarını bittorrent istemcileride açarak paylaşımda da bulunabilmemiz mümkün.  Torrent Genel Mantığı      Torrent alıcılarının indirdikleri parçaları birbirleri ile paylaşmalarıyla sunucunun yükünü hafifletirler. Tüm alıcılar aynı parçalara sahip oluncaya dek paylaşım devam etmektedir Torrent alıcıların indirdikleri parçaları birbirleri ile paylaşmaları sonucu sunucunun ağ yükünü önemli ölçüde hafifletir. Animasyonda renkli çizgiler talep edilen dosyanin ayrı bir parçasını temsil etmektedir. Tüm alıcılar aynı parçalara sahip oluncaya kadar aralarındaki paylaşım devam eder. Peki torrent ile istediğim şeyi nasıl indireceğim?İlk başta bir torrent programı edinin ve bilgisayarınıza yükleyin (utorrent indirilebilir.)İndirdikten sonra çeşitli torrent bulucu sitelere girip istediğiniz filmi, müziği, oyunu tek dosya olarak indirmeniz mümkün. Bulduğunuz torrenti bilgisayarınıza indiriyorsunuz (50-60 KB civarı max oluyor). İndirdiğimiz bu küçük dosyayı tıkladığımızda direk o dosya inmeye başlıyor. Bu kadar basit. Ve kullandığımız programda ayrıntılı olarak indirmeyi görebiliyoruz. Bilgisayarımızı kapasak ta daha sonra indirmeye devam ediyor.   Adım 1 : Herhangi bir siteden 40 - 50 kb olan bu tracker dosya indirilir.  2.Adım : Tıklandıktan sonra karşımıza bu ekran gelir. Buna tıkladığında indirmeye başlanacaktır. Tracker olan dosyada aşağıda göründüğü gibi bir sürü dosya olabilir. İstediklerimizi de indirmemiz mümkün (Tabi bu bir programsa bir dosyayı indirmeniz çalışmaz:) o da ayrı bir durum :) )

Yazının devamı :  ;font ALINTI : chentick.com

Son Düzenleme: kol_ay ~ 30 Kasım 2009 21:49
S.W.A.T
01-12-2009, 11:28   |  #12  
S.W.A.T avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,872 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2008

Burda Açıklamasını Yaptığım Konudan Bilgi Edinebilirsiniz



http://www.tamoyun-indir.com/bas ... rulumu-t2114.0.html

Son Düzenleme: S.W.A.T ~ 01 Aralık 2009 11:33
sinibaga
26-01-2010, 00:26   |  #13  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2010

arkadaşlar torrent ile indirme yaparken gönderme hızını kısıtladıkça daha hızlı indirdiğini fark ettim..
ancak torrent otomatik olarak kısıtlanan göndermeyi yükseltiyo
göndermeyi kapatmanın bir yolu var mı

world_pc
27-01-2010, 15:44   |  #14  
world_pc avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,359 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2009

Güzel paylaşım olmuş sağol...

world_pc
27-01-2010, 16:00   |  #15  
world_pc avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,359 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2009

Ben Torrent Sitesinden Film İndirdim 2 sn. de ama açılmıyor daha doğrusu Media Player Classic açılıyr ama görüntü yok....
Lanetli.Ev.2009.TRDub.BRRip.Evolution.TTRG Dosyada bu, açılması için ne yapmak gerek ?

soulmy
27-01-2010, 16:14   |  #16  
soulmy avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,939 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2006

bir film 2 sn de inmez. kesin yanlis birsey yapıyorsun

şafak89
27-01-2010, 22:02   |  #17  
şafak89 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
2,522 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

göndermeyiş kapatamazsın anak kısabilrsin :)

sinibaga
28-01-2010, 19:33   |  #18  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2010

peki göndermeyi kısıyorum ancak otomatik olarak sınırsız yapıyor.. sürekli kısık kalmasının bir yolu varmı?

soulmy
28-01-2010, 19:40   |  #19  
soulmy avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,939 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2006

ayarlar menüsünden gönderme hızını 1 olarak ayarla. 0 yaparsan sınırsız olur

_Neo_
28-01-2010, 21:43   |  #20  
_Neo_ avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
806 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007
Alıntı: world_pc  
Ben Torrent Sitesinden Film İndirdim 2 sn. de ama açılmıyor daha doğrusu Media Player Classic açılıyr ama görüntü yok....
Lanetli.Ev.2009.TRDub.BRRip.Evolution.TTRG Dosyada bu, açılması için ne yapmak gerek ?
Hasan İndirdiğin dosyayı herhangi bir torrent programı ile açmayı deneyebilir misin?
Bittorent
utorrent

diğer:
flashget
ares
 gibi.

sinibaga
30-01-2010, 01:30   |  #21  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2010

Öncelikle bittorrent indir diyerek google arat indir ve kur porgramı  daha sonra
torrentz com a gir oraya indirmek istediğin ne ise arat ve olabildiğiince üstlerde olmasına kenarında yeşil  tik olursa daha iyi olur ve çok kişi taradından indirilmiş olması iyidir..
%5-10 olunca film ise şöyle bi açıp bak
genelde yanlış çıkmaz..
monova
vektor
kickasstorrennt bunlar iyi torrent siteleri
mininovada var

sinibaga
30-01-2010, 01:32   |  #22  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2010

Arkadaşlar ben göndermeyi sınırla yı buldum ayar menüsünden 1 - 2 ne yaptıysam kısıtlanmıyor..
0 da yaptım hiç bir şey değişmiyor .. göndermeyi nasıl sınırlandırabiliriz veya kapatabiliriz..