Toyota diyor ki: "Duvar kağıdınız bizim!"

CHIP Online
18-11-2008, 00:03   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Otomotiv devi Toyota, ücretsiz duvar kağıtları yayınlayan bir siteye savaş açtı. Peki ama neden?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Toyo ... niz-bizim_9601.html

Pek çoğumuz bilgisayarlarımızın masaüstlerini en sevdiğimiz resimler ve fotoğraflarla süsleriz. İlgi alanımız doğrultusunda, sevdiğimiz, hayranı olduğumuz müzik grupları, oyunlar veya arabalar sıklıkla masaüstü resmi olarak seçilir. Fakat eğer bir Toyota hayranıysanız ve masaüstünüzde bir Toyota resmi duvar kağıdı olarak seçiliyse dikkatli olmanızda fayda var, çünkü Toyota bundan pek hoşlanmıyor.

Toyota'nın bu konuda rahatsızlığını en iyi bilen kişilerden biri de Desktopnexus adlı sitenin sahibi Harry Maugans. Desktopnexus, ücretsiz masaüstü resimleri yayınlayan bir site. Sitenin içerisinde pek çok farklı kategoride çok sayıda masaüstü görseli bulunuyor. Yakın zamanda Maugans, Toyota avukatlarından aldığı bir uyarı ile çok şaşırdı. Avukatlar Maugans'un sitesinde Toyota ile ilgili tüm görsellerin kaldırılmasını istedi.

Dijital olarak üretilmiş materyallerin telif hakkı sahiplerini koruyan DMCA anlaşması gereği Toyota'nın böyle bir hakkı olabilir. Fakat ne Toyota talepte bulunurken DMCA'dan bahsediyor, ne de Toyota hayranlarının kendi imkanları ile ürettikleri masaüstü resimlerinin kendisine ait olduğunu ispatlayabiliyor. Diğer yandan 23 milyar dolarlık Toyota karşısında, sitedeki reklamlardan gelir elde etmeyi uman Maugans'ın herşeye rağmen resimleri sitesinde tutmak için çok da ısrarcı olamayacağı açık.

Tüm konu: Toyota diyor ki: "Duvar kağıdınız bizim!"

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce hayranların ürettiği görsellerin sahibi marka sahipleri mi yoksa görseli üretenler midir?

Fattur
18-11-2008, 19:01   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Üretenlerdir tabiiki de canım bunu tartışmaya gerek varmı...