Türk bilim insanları parlayan tavşan yaptılar

CHIP Online
14-08-2013, 21:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Türk bilim insanlarından, bilim dünyasında büyük heyecan yaratan çalışma: Parlayan tavşanlar!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/tur ... yaptilar_42060.html

"Parlayan tavşan" ifadesi insana, uçuk kaçık bir sinema filminden sahneleri anımsatıyor olabilir ancak bu tavşanlar gerçek.


İstanbul Üniversitesi'nde bilim insanları çok ilginç bir gelişmeye imza attılar ve tavşanlara deniz anası DNA'sı enjekte ederek, deniz anaları gibi parlayan tavşanlar doğurtmayı başardılar. Deniz analarında bulunan bir genetik kod, ışığı karanlıkta ortaya çıkaran "fosforlu" bir protein içeriyor. Deniz analarının bu özelliği sayesinde, bilim insanları, DNA enejksiyonunun başarıyla gerçekleştirildiğini test edebiliyorlar.


Bilim insanları bu yöntemle, örneğin kedilerin AIDS'i olarak bilinen FIV hastalığına karşı bağışıklığı olan hayvanlardan aldıkları genedik kodu kedilere yerleştirerek kedilerde de bağışıklık sistemi oluşturmayı planlıyorlar. Aynı yöntemin, insan hastalıklarında da işe yarayabileceği düşünülüyor. Ancak insanlar üzerinde genetik araştımalardan bahsedebilmek için henüz çok erken.


Bilim insanları şimdi fosforlu tavşanların, deniz analarındaki gibi fosforlu protein üretmeye ve genetik olarak bu mirası iletmeye devam edip etmeyeceklerini merak ediyor. Bu sayede, yapılan bağışıklık tedavilerinin hayvanlarda nesilden nesile devam edip etmeyeceği test edilecek.

Tüm Konu: Türk bilim insanları parlayan tavşan yaptılar

Kaynak: www.chip.com.tr