ubiquity adlı eklenti hk.[Firefox]

viking20
26-11-2008, 22:41   |  #1  
viking20 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 141
7,681 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006


Mozilla bildiğiniz gibi ubiquity adlı eklentisini duyurmuşdu.Özetle söyleyecek olursak ubiquity internette işinizi kolaylaştırmaya aday bir uygulama. eklentinin geliştiricilerinden As Raskin Ubiquity için şöyle tanımlama yapıyor.
Bir arkadaşınızı San Francisco daki bir restorana yemeğe davet etmek istiyorsunuz ve bunun için ona bir email göndereceksiniz. E-maile ayrıca restorantın bulunduğu yerin bir haritasını, restoran hakkında görüşler falan eklemek istiyorsunuz. tüm bunları internetten bulup eklemeniz bi hayli vakit alacaktır. Ayrıca sadece link göndermiş olacaksınız. Ubiquity sayesinde bunu yapmak çok kolay. Ayrıca emailinize link değil harita eklemiş olacaksınız.
Ubiquity eklentisini kurduğunuzda ctrl+space tuşları varsayılan olarak kullanılıyor ve ekranın sol üst köşesinde aşağıdaki resimde yer alan komut satırına ulaşmanızı sağlıyor.

Nasıl çalıştığına gelelim ve biraz örnek verelim.
* yukarıda da bahsedildiği gibi mail gönderirken bahsettiğiniz bir yerin haritasını da eklemek istiyorsunuz diyelim. bu yer de üsküdar olsun. üsküdar yazısını seçip ctrl+space tuşlarına basarak komut satırını açıyoruz "map this" (seçim yapmadan "map üsküdar" da yazabilirsiniz) dediğimizde üsküdarı haritada bulup gösteriyor. insert map in page diyerek haritayı mailinize ekliyorsunuz.
Click the image to open in full size.

bir web sitesinde hoşunuza giden bir yazı gördünüz. yazıyı (resimleri de dahil edebilirsiniz) seçerek ctrl+space ile komut satırını açıyorsunuz. komut satırına email this to emailadresi diyorsunuz. gmail hesabınız açılıyor ve karşınıza doldurulmuş bir mail formu çıkıyor. size sadece gönder tuşuna basmak kalıyor.

* herhangi bir sitede karşılaştığınız bişeyle alakalı wikipedia da arama yapmak istiyorsunuz. yazıyı seçip komut satırını açarak wikipedia this (wiki this de diyebilirsiniz) dediğinizde yeni bir sayfada wikipedia sitesini açıp sonucu karşınıza çıkarıyor.
* herhangi bir yere ait hava durumunu öğrenmek için weather yazıp il adını yazdığınızda karşınıza oraya ait hava durumu çıkıyor.
* ilginç özelliklerinden birisiyse çeviri komutu. Çince (ya da herhangi bir dil) bir sitedeki yazıyı seçip translate this to english dediğinizde yazıyı sitede bulunduğu yerde size ingilizce olarak gösteriyor. Ayrı bir sayfa açmıyor.
Ubiquity nin daha bir çok özelliği var. ayrıca sağ tuş kombinasyonunda da yer alıyor. En güzel özelliklerinden biri de açık kaynak kodlu olması. Böylece kullanıcılar kendi komutlarını da oluşturabilecekler.
eklenti


Edit:araştırdım bulamadım ,ama buna rağmen forum da önceden verildiyse özür dlrm.

Son Düzenleme: viking20 ~ 26 Kasım 2008 22:44