Ücretsiz Antivirüslere Güvenebilir miyiz?

H€LL
06-09-2009, 16:06   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
277 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

Birçoğumuzun sistemini koruyan ücretsiz antivirüs yazılımlarına nekadar güvenebilirz? Hangi yazılım bizim için doğru tercih olur?

Bilgisayar sahibi olan her kullanıcının, yaklaşık 50-100 dolar değerindeki antivirüs yazılımlarını satın almasını bekleyemeyiz. Dolayısıyla piyasada birçok ücretsiz yazılım da bulunabiliyor. Bu yazılımların, sisteminizi solucanlardan, virüslerden ve diğer zararlı yazılımlardan koruması gerekiyor. Peki bu koruma işlemlerini gerçekten yapabiliyorlar mı?

Bir kullanıcının, ücretsiz antivirüs yazılımlarından beklediği, en az ücretliler kadar sistemin güvenliğini sağlamasıdır. Tutucu bir kullanıcının da ilk tercihi ücretsiz bir antivirüs yazılımı olur. Bu yazılımlar, diğerlerine nazaran daha az ayar içeriyor. Kullanıcıya güvenlik konusunda müdahale etme konusunda daha az yetki veriyor. Dolayısıyla geliştirici ekip nasıl uygun gördüyse, yazılımı o şekilde kullanabilme imkanına sahip olabiliyorsunuz

          
                                   Bedavaya Güvenlik
Microsoft ve Panda,ücretsiz antivirüs yazılımı üreten firmalar kervanına katıldı. Bukervanda ayrıca birçoğumuzun tanıdığı ve belki de kullanmış olduğu Avast (Alwil), AVG, Avira, Comodo ve PC Tools  bulunuyor. Bu saydıklarımızdan hangisi doğru tercih? Buna kesin ve tek bir cevap verebilmek için sistem güvenliği gurusu olmak gerekiyor. Bu sebeple, çeşitli testler aracılığıyla hangisinin sizin için en uygun olduğuna karar verebilirsiniz.

Öncelikle ücretsiz antivirüs yazılımlarının genel eksiklerinden bahsedelim. Her şeyden önce, herhangi bir para vermeden hizmet aldığınız için, ve dünya çapında sizin gibi belki de yüzbinlerce insan olduğundan dolayı, kendi başınıza çözemeyeceğiniz bir sorunla karşılaştığınızda, bire bir destek alabileceğiniz birileri yok. Tabii ki kendi sitelerinin veya çeşitli sitelerin online yardım servisi var, ama dediğimiz gibi; sizin gibi birçok kullanıcı var ve onların arasından kendinize yardım edilmesi için ekstra bir uğraş harcamanız gerekiyor.

          
                                   Destek
Ücretli bir güvenlik yazılımı aldığınızda ise durum biraz daha farklı. Müşteri memnuniyeti ve sürekliliği açısından, firmalar size her daim yardımcı olmayı vaat ediyor. Bu, çok büyük bir avantaj. Ücretsiz yazılımlara geri dönersek, konuyla ilgili olarak Avast, kullanıcıya elektronik posta yoluyla destek hizmeti sunuyor. Microsoft da aynı şekilde Security Essentials paketini yayınladığında bu hizmeti sunmaya başlayacak. AVG ise biraz daha farklı olarak ücretli bir telefon destek hattına sahip. Yardım çağrısı başına 50 Dolarlık bir karşılık isteyen AVG, bu konuda sınıfta kalıyor.

"Kendi işini kendin gör" mantığını barındıran ücretsiz antivirüs yazılımları ise, Wilders Security Forums gibi, alanında uzmanolan çeşitli siteleri kullanıcıya tavsiye ederek dertlerine bir çözümbulabilmelerine ön ayak oluyor. Yine de böyle bir siteden yardımalırken, bire bir yardım almayı beklemeyin.

Güncel Antivirüs
Genel olarak ücretsiz yazılımların güncellemeleri de daha uzun aralıklarla yapılıyor. Önemli bir güvenlik açığı bulunduğunda, veya yeni ve önemli bir tehdit internet üzerinden yayılmaya başladığında ücretsiz yazılımların otomatik güncellemelerini beklemektense, bu işi kendiniz yapmalısınız. Dolayısıyla size tavsiyemiz; eğer ücretsiz bir güvenlik yazılımı kullanıyorsanız, güncellemelerini sık sık takip edin. Yazılım uzun süre güncelleme yapmadıysa, internetten yazılımın yeni bir güncellemesi var mı diye araştırın.

Bazı firmalar antivirüs yazılımlarının hem ücretli hem de ücretsiz versiyonlarını piyasaya sürebiliyor. Avira bunların başında geliyor. Avira'nın ücretsiz antivirüs yazılımının bazı özellikleri, ücretli versiyonuyla aynı. Bu da kullanıcıya bir güven sağlıyor. Diğer yandan bazı hizmetleri ise sadece ücretli versiyonuyla birlikte kullanıma sunuyor. Örneğin Avira'nın ücretli versiyonu http trafiğini tarıyor ve zararlı yazılımları, onlar daha sabit diskinize erişmeden engellemeyi başarıyor.  Ücretsiz Avira'da ise bu özellik yok.

Ve Şimdi Reklamlar
Öte yandan, ücretsiz yazılımlar çeşitli reklam anlaşmaları gereğince sisteminize hiç de ihtiyacınız olmayan arama motoru çubukları veya sosyal ağ araç çubukları ekleyebiliyor. Bunları sonradan kaldırabilmeniz mümkün, fakat kimisi kendini kaldırmamakta inat edebiliyor. Avira'nın günlük olarak gelen pop-up reklamları can sıkıcı olabiliyor. Avast, AVG, PC Tools gibi yazılımların ücretsiz versiyonları  da reklamları bir şekilde kullanıcıya sunuyor.

Tüm bu olumsuz özelliklere rağmen ücretsiz antivirüs yazılımları, sisteminizi koruma konusunda sınıfı geçiyor. Eğer sıra dışı bir internet kullanıcısı değilseniz, yılda minimum 50 Dolar'ınızı kurtarabilirsiniz. Fakat internet dünyasıyla bir hayli içli dışlıysanız, kaynağı belli olmayan çeşitli yazılımlar indirip, kullanıyorsanız bu ücretsiz yazılımlara bel bağlamamanız gerekiyor.

Hangisi Daha İyi?
Gerek ücretli versiyonundan aldığı destekle olsun, gerekse girdiği testlerden olsun, ücretsiz antivirüs yazılımı olarak size tavsiyemiz Avira AntiVir Personal'dır. Zararlı yazılımları tespit edip etkisiz hale getirme konusunda diğer yazılımları geçiyor. Yazılımın tek eksisi, kullanışsız bir arabirime sahip olması diyebiliriz. Daha düzenli ve kullanıcı dostu bir arabirime sahip olabilirdi. Avira bu eksiğini, işlevselliği ile kapatmayı başarmış.Sonuç olarak harika arabirim tasarımına sahip bir antivirüs yazılımı daolsa, güvenlik konusunda ihtiyaçları karşılayamıyorsa bir işe yaramaz.

Avira'nın birinciliğine rağmen diğer ücretsiz yazılımlar da düşünülebilir. Mesela Avira'nın her gün başınıza sardığı pop-up reklamlardan sıkılıyorsanız, Avast Antivirus Home Edition'ı da deneyebilirsiniz. En azından reklam konusunda sıkıntınız olmaz. Performans bakımından da Avira ile yarışabilecek düzeyde olduğundan dolayı da, güvenlik konusunda da sıkıntı yaşama ihtimaliniz az olur. Avast'ın arabirimi ise, Avira'dan da kötü diyebiliriz.

Seçim Sizin
Henüz Beta aşamasında olan bir diğer yazılım ise Microsoft Security Essentials. Bu yazılım, firmanın daha önceki zamanlarda iptal edilen ücretli OneCare yazılımı ile aynı antivirüs motorunu kullanıyor. MSE henüz piyasaya dağıtılmadı. 2009'un sonlarına doğru dağıtılması bekleniyor. Beta sürümü ile yapılan testlerde ise yazılım hakkında kullanıcılara ipuçları veriyor. Sonuç: Günü kurtarır.

PC Tools Antivirus, Comodo Internet Security ve yeni Panda Cloud Antivirus yazılımları da elinizdeki diğer alternatiflerin başında geliyor. Panda, zararlı yazılımları analiz etmek için kendi çevrimiçi sunucularından yararlanmanıza olanak sağlıyor. Zararlı yazılımları etkisiz hale getirme konusunda da önceki sürümlerine nazaran kendini geliştirmiş. PC Tools ve Comodo uygulamalarıise tüm bu saydıklarımızın dışında bir nebze daha etkisiz kalıyor.Yapılan testlerde zararlı yazılımları tespit etme konusunda bu ikiyazılımın vasat bir grafik çizmesi, şüphesiz kullanıcıyı düşündürecektir.

NOT: ALINTIDIR...!!! Kaynak: shiftdelete

tolter
06-09-2009, 17:09   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,603 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2008

bence ücretsizlerde iyi iş görüyor

Hayalet 26
06-09-2009, 17:51   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
2,018 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

Antivirüslere  şimdiye kadar hiç para vermedim.Verme gereği de duymadım.
İnternette onlarca free yazılım var.Yalnız bunların hangisinin en iyi korumayı sağladığını anlamak için belli bir süre kullanmak gerekir.Çünkü en iyi tecrübeyi bu şekilde kazanırsınız.Sağda solda yazılanlar kafa karıştırmaktan başka işe yaramazlar.
Ben tecrübelerim sonucunda Avira antivir de karar kıldım.Windows 7 nin korumasını ona emanet ettim ve son derece yeterli benim için.Tabi isteyen istediği programı kullanmakta serbesttir.Bu nedenle herhangi bir tavsiyede bulunmayacağım.
Virüssüz günler dilerim :)

_eFeKenTLi_
06-09-2009, 19:22   |  #4  
_eFeKenTLi_ avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
716 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009

free surumlerden en ıyı buldugum avıra free personel vıruslerı harıka bır sekılde buluyor . yenı farkettıgım tek sey trojenlerın  ve keyloger ve turuva atı programının cogunu tanımıyor . bende avıranın free surumunun yanında kaspersky yuklu ordan anlıyorum .  kaspersky da avıra gıbı vıruslerı tanımıyor sısteme bulassa bıle farketmıyor kaspersky.  
   yınede avıraya guvenebılırsın . avıra free surumlerın ıcınde en basarılı olanı .
 su aralar kaspersky den sıkayetcıyım . kaspersky tavsıye etmem .

teksalih
07-09-2009, 11:40   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
157 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2009

arkadaslar boşbir yazı antivirüsü kurun ve xxx sitelerini bir kolacan edin bilgisayarınız ağırlaşmaya başladı ise cortladı kasperveya nortonda böyle düşünmenize gerek yok hiç bişiolmuyo:D

semmih5
09-09-2009, 21:12   |  #6  
semmih5 avatarı
Üye
Teşekkür Sayısı: 1
95 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2009

hiç işe yaramazlar