Ücretsiz internet geliyor hem de kimden?

samet61
06-10-2015, 12:54   |  #1  
samet61 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 25
243 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2015

Sosyal medya devi Facebook Afrika'da internetin erişemediği bölgeler için sunmaya hazırlandığı ücretsiz internet servisi 2016'dan sonra hayata geçiyor. Şirket bu anlamda Euelsat ile yoluna devam edecek.

Facebook’un bir süredir üzerinde çalıştığı Afrika gibi kıtalarda ücretsiz internet hizmeti verme planında son aşamaya gelindi. The Telegraph gazetesinin haberine göre Facebook ve Eutelsat, Afrika kıtasına mevcut uydular aracılığı ile ücretsiz olarak internet ağı kurmak üzere anlaşma imzaladı. 2016 yılından itibaren sunulacak olan internet ilk etapta 14 Afrika ülkesini kapsayacak.

Eutelsat’tan yapılan açıklamaya göre sunulacak internet doğrudan kullanıcıya ulaşacak. Bu sayede Afrika’nın en ücra köşelerinde bile kullanılabilecek. Facebook halen insansız hava araçları ile kendi internet ağını kurmak için çalışmalar yapsa da bu sistemin henüz kuruluş aşamasında olduğu için şimdilik uydular üzerinden çalışacak bir servis kullanacağı ifade ediliyor. Habere göre sunulacak olan internet Facebook’un yeni girişimi internet.org üzerinden kullanılabilecek.

ELEŞTİRİLEN BİR GİRİŞİM: İNTERNET.ORG

Aljazeera'nin haberine göre Facebook’un bu adımını özellikle son dönemde artık büyüme sınırlarına ulaşan sosyal ağın yeni potansiyellere ulaşma isteği olarak görenler de var. Ayrıca 2013 yılında açılan ve 2014 yılında bazı ülkelerde kullanılmaya başlanan internet.org’un internet eşitliği sunmadığını iddia edenler de var. Geçtiğimiz aylarda bazı Hindistan şirketleri bu servisi desteklemeyi bıraktıklarını açıklamışlardı. Hindistan, Kolombiya, Tanzanya ve Kenya gibi gelişmekte ülkelerde kullanılabilen ücretsiz internet servisi internet.org’ta sadece belli sitelere girmeye izin verilmesi internet eşitliği tartışmalarını da beraberinde getirmişti.