vb.net c#.net access veritabanına bağlantı kodu

HPQ-User
17-01-2009, 20:46   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 27
30,997 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

 

visual stüdio sormuş:
İyi akşamlar arkadaşlar sizden bir ricam olacak acilinden bana kod lazım. Ama lütfen denemediğniz internetten copy paste yapıp yorum yapmayın ne olur çünkü internettekilerin hepsini denedim ve bi türlü çalıştıramadım
sizden ricam vb.net yada c#.net access veritabanına bağlantı kodu lazım veritabanına bağlanıyorum kayıtları görüyorum ama sil kaydet güncelle gibi komutları bi türlük çalıştıramadım lütfen bana basit ve çalışan kod yada küçük bir projenizin linkini yollarmısınız.Lütfen kafayı yiycem çalışmıyo bi türlü sql ile rahatlıkla çalıştırabiliyorum ama access bi türlü olmuyoo.

Soru Türü: Yazılım
İşletim Sistemi: Windows Vista
Sistem Özellikleri:
p4
1gb ram
400gb hdd
512mb ekran kartı

İnternet Tarayıcı: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 6.0; SLCC1; .NET CLR 2.0.50727; Media Center PC 5.0; .NET CLR 3.0.04506; InfoPath.1; .NET CLR 3.5.21022)

Son Düzenleme: Serkan Karadaş ~ 17 Ocak 2009 21:31
BFM
17-06-2009, 12:41   |  #2  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
5 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

Öncelikle nesneleri tanıman gerekli. Nedir bunlar;
Connection,Command ve Reader

Connection ile veritabanı bağlantı (köprü) kurarsın,
Command ile Veritabanına sorgunun gönderir, uygularsın,
Reader ile de veritabanındaki kayıtları okursun.

Command nesnesinin de kendi içerisinde bir kaç özelliği vardır. Bunların komut türüne göre ayırt edilmesi gerekir. Nasıl ayırt edebilirim diyorsan;

Eğer Okuma işi yapacaksan (SELECT komutları) ExecuteReader kullanacaksın ve OleDbReader nesnesi tanımlayarak, verilerini o nesneye atayacaksın.

Eğer Ekleme,Silme,Güncelleme işi yapacaksan (INSERT,UPDATE,DELETE Komutları) ExecuteNonQuery Kullanacaksın.

Eğer Tek bir sonuç getirme durumları olacaksa (Tabodaki kayıt sayısı, Toplam tutar yani SUM,COUNT fonksiyonları ile yaptığımız işlemler) ExecuteScalar kullanacaksın.

Şimdi yukarda belirttiğim bazı şeyleri anlamayabilirsiniz. Kanımca sen sadece okumayı yaptırabiliyorsun. O da yolladığın SQL sorgusundan kanynaklanıyor. Basitce bi kaç örnek göstereyim;

'Bağlantı nesnesi tüm türlerde aynıdır(Okuma,Silme,Güncelleme,Ekleme)
Dim baglanti as new OleDb.OleDbConnection("Provider=Microsoft.Jet.OleDb.4.0;Data Source=C:\Deneme.mdb")

'Şimdi okuma örneği yapalım;
baglanti.open() 'Bağlantıyı açmak gereklidir.
Dim komut as new OleDb.OleDbCommand("SELECT * FROM Personel",baglanti)
'Sorguya dikkat, Personel Tablosundaki tüm alanları oku
'kayıtları alabilmek için Reader Nesnesi kullanman gerektiğini belirtmiştim
Dim oku as OleDb.OleDbDataReader
oku = komut.ExecuteReader() 'Artık tüm veriler oku nesnesinde
'daha sonra tüm kayıtları döngüyle neyi kullanacaksan çekebilirsin. Ben basit birşeyler göstereyim
While oku.Read()
ListBox2.items.Add(Oku.items(1) & " " & oku.items(2))
'Burdaki items: Alan sırası oluyor. items(0) ilk alan (Bende ID diye tanımlıydı), items(1) ikinci alan (Bende Ad olarak tanımlı), items(2) üçüncü alan (Bende Soyad olarak tanımlı)
End While
'Herşey bittikten sonra bağlantıyı kapatıcaz.
baglanti.close()

'Ekleme örneği yapalım
baglanti.open()
Dim komut as new OleDb.OleDbCommand("INSERT INTO Personel(Ad,Soyad,Tel) VALUES('" & Textbox1.Text & "','" & Textbox2.Text & "','" & TextBox3.Text & "');",baglanti)
'görüldüğü gibi komutumuz faklı. INSERT komutu ile ekleme işlemleri yapılır.
komut.ExecuteNonQuery() 'komutu işle
baglanti.close()

'Silme Örneği
baglanti.Open()
Dim komut as new OleDb.OleDbCommenad("DELETE FROM Personel WHERE ID='" & textbox5.Text & "'",baglanti)
'TextBox5'e girdiğim numarası ID ile aynı olan kaydı silecektir.
komut.ExecuteNonQuery()
baglanti.close()

'Güncelleme Örneği

baglanti.Open()
Dim komut as new OleDb.OleDbCommand("UPDATE Personel SET Ad='" & TextBox2.Text & "', Soyad='" & TextBox3.Text & "', Tel='" & TextBox4.Text & "' WHERE ID='5'",baglanti)
'ID numarası 5 olan personelin bilgilerini değiştirir.
komut.ExecuteNonQuery()


Hiç bir yerden alıntı değildir. Sadece buraya yazdım.

memoli_1993
17-06-2010, 18:59   |  #3  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

arkadaşlar bende halı saha otomasyonu yapıorum hatta yapmaya açlışıorum desek daha doğru olur vb.net üstünde çalışıorum kayıt ekleme, kayıt silme, kayıt güncelleme vs
özellikler ekledim access de tablo yaptım vb.nette veritabaından alanları ve kayıtları kendisi datagridwieve çekio fakat ben bide şöle bişe yapmak istiorum abone kaydı olarak datagridviewe eklicem ve eklediğim kayda göre maç saati bitiş saati abone kayıdı olarak tamamlanıcak ve datagridwiewe 7 şer gün sırayla 1 ay boyunca kayda geçmiş bi görünmesini istiorum lütfen yardım edin çok acil şimdiden tşk ederim eğer anlamadıysanız [email=mehmetalidag@yazilimekibi.com]mehmetalidag@yazilimekibi.com[/email] bnm e-posta hesabım bana burdan ulaşabilir ve bu halısaha programında abone kaydına yapmam için beni ekliyebilirsiniz  tşkler...

berna_s
04-07-2013, 11:55   |  #4  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2013

köprü kurmayı nasıl yapacağım?

murat5038
04-07-2013, 13:20   |  #5  
murat5038 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 680
6,682 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2012
Alıntı: berna_s  
köprü kurmayı nasıl yapacağım?
 

http://www.tutorialspoint.com/vb.net/vb.net_database_access.htm

Burada "Connecting to a Database" Yazan yerden aşağısını okuyup yapabilirsin yukarda zaten örnek vermiş arkadaş.