VB.NET yeni kayıt ekleme problemi (uzman problemi)

Morgengabe
04-06-2009, 13:38   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
76 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2004

 

Selam arkadaşlar,
Dersim için VB.NET 2008 Express Edition ve ADO.NET 3.5 kullanarak bir proje hazırlıyorum. Projemi rar yapıp mediafire'a yükledim. Linki aşağıdadır. Herşey çok güzel giderken çok ciddi bir problemle karşılaştım.

1) Projeyi çalıştırıp Sicil İşlemleri--> Bilgi Bankası formunu açıyorum. Bu formdaki combobox'ları tasarım zamanında çeşitli tablolardan doldurdum. Henüz hiç kod yazmadım.

2) Binding Navigator'da Yeni kayıt ekle (sarı artı) butonuna tıklıyorum.

3) Bilgi girmeye başlıyorum. textboxlara bilgi girereken hiç sıkıntı yok, ama herhangi bir combobox'tan seçim yaptığım anda başka hiçbir kontrol tepki vermiyor. Sağ üst köşedeki X'den de durduramıyorum projeyi.

Aynı şey Tahakkuk İşlemleri-->Tahakkuk Hesaplama formunun Detay Bilgileri sekmesindeki combobox'larda da geçerli.

Şu an tıkanmış durumdayım. Umarım yardım edebilirsiniz.

Saygılarımla...

Proje linki:

http://www.mediafire.com/?mtmubgxzsyo

(mediafire'dan daha önce dosya indirmeyen varsa; download linkine tıkladığınızda bir popup pencere açılır. onu kapattığınızda kaydet iletişim kutusu görünür.)

secman
04-06-2009, 23:41   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
247 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2008

Yeni kayıt ekle butonuna kodu yazmamışsın
ayrıca tablo boş otomatik sayı birincil anahtarı yok combobox data linki boş tabloysa açılmaz
Me.BilgiBankasiBindingSource.AddNew()
yinede olmazsa boşver hocaya hazırlop okadar uğraştığım projeler başkalarına yarıyor zaten program yapmayıda bıraktım nede alanvar istedikleri sadece etkinleştirme kodu

Morgengabe
05-06-2009, 08:22   |  #3  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
76 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2004

ADO.NET 3.5'te o butonlara (kaydet, yeni kayıt, sil, ileri, geri) kod yazmaya gerek yok, onları kendisi hallediyor. Sicil alanı birincil anahtar zaten. Veritabanını açıp sicil, ad ve soyad dışındaki bütün alanların "gerekli" özelliklerini "hayır" yapıp, projede yeni kayıt butonuna tıklayıp, sicil, ad ve soyad'ı girip kaydete tıkladığımda sorunsuz kaydediyor. Sadece combobox'lar problem çıkarıyor yani.

Neyse, problemin çözümü olmadığı belli. O kadar uğraştığım şeyleri şimdi değiştirmek zorundayım tekrar. Sonu iyi biter inşallah...

PcMaKeR
05-06-2009, 21:44   |  #4  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

savask senin bu sorununu çözecem.

Visual Studio 2010 kurdum denedim daha kasılıyor.

visual studio 2008 e dönüyorum söz sana bunu halledecez. Projeni inceledim detaylı güzel.

Hiçbir şeyini değiştirme.

maksimum bir saat sonra kurar msdn vb şeyleri tekrar kuruyorum çünkü.

Edit: Windows 7 7201 kuracağım. Eğer zamanın müsaat olursa yarın bakalım. Cumartesi yarın. PAzar tatil olduğu için geç saate kadar dururum ;).

İyi akşamlar. Eğer müsait olursan bildir özelden.

Son Düzenleme: PcMaKeR ~ 05 Haziran 2009 21:52
Morgengabe
06-06-2009, 12:49   |  #5  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
76 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2004

@PcMaKeR,
ben sıfırdan bir form oluşturup denedim. Ama comboboxlarda aynı şeyi yapıyor. tekrar belirteyim, henüz hiç kod yazmadım. herşeyi tasarım zamanında hallettim.

Amacım mümkün olduğu kadar az kod yazıp projeyi olabildiğince hızlı bitirmekti.

Bu problem sadece bende mi yoksa benim gibi combobox'ları tasarım zamanında dolduran herkes mi aynı problemi yaşıyor acaba?

Teşekkür ederim...

PcMaKeR
15-06-2009, 04:37   |  #6  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

projeyi şimdi inceleyebildim geç kalmamışımdır umarım.

binding datasource kullanmışsın çoğunlukla sorun yaratanlar onlar. birden fazla kullandığın için çakışıyorlar oledbconnection yada oledbcommand ile kodla yazsaydın daha rahat olurdu. böyle kodsuz yapıyorsun sanıyorsun ama arka planda yığınla kod oluşuyor.

gereksiz kodlardan kurtulabilirsin hem elle bağlarsan.

Hız ve tutarlılığı arttırabilirsin.

Morgengabe
15-06-2009, 19:48   |  #7  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
76 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2004

çok sağol PcMaker ilgilendiğin için. Değiştirdim ben o combobox'ların hepsini. Oracle'da List Of Value (LOV) var ya, onun benzeri birşey yaptım. o sorunu da bu şekilde aştım.

BU projede çok sıkıntı çektiğim birşey var (veritabanını ACCESS (mdb) kullanıyorum). Veritabanının yerini çok değiştirdim ama bu problemi aşamadım.

1)Yazdığım kodları denemek için F5 ile projeyi çalıştırıyorum.
2)Sonra veri girip kaydediyorum. Olmuş mu diye sonradan veritabanını access ortamında açıyorum ve veriyi görüyorum.
3)Sonra programda bir değişiklik yapıp yeniden F5 ile çalıştırdığımda az önce kaydettiğim verilerin kaybolduğunu görüyorum.

Yani veritabanını ilk nasıl tanıtıp dataset oluşturduysam, kodlarda değişiklik yapıp projeyi çalıştırdığımda hep o şekli geliyor karşıma (ne kadar veri kaydedersem kaydedeyim).

Şu anda debug klasöründe duruyor veritabanı. hiç farketmediği için orada bıraktım sonunda.

Bir de senden asıl Binding Navigator konusunda yardım isteyeceğim. şimdilik o kısma bakmıyorum ama yakında iyice test etmeye başladığımda canımı çok sıkacak galiba.

Binding Navigator'u tamamen kaldırmak istiyorum. Kaydetme, Silme ve yeni kayıt ekleme'yi kodla nasıl yaparım. Kayıtlar arasında dolaşmak kolay, onu biliyorum ama bu üçünü öğrenmem lazım.

Diğer sorularıma verdiğin cevaplara da baktım. Çok teşekkür ederim ilgilendiğin için.

Saygılarımla...

PcMaKeR
15-06-2009, 20:02   |  #8  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

örnek kod versem yaparsın sanırım.
ama bu gün veremem sorun olmaz sanırım. hazırlayıp proje olarak vereyim ben sana.
akşama çıkartırım örnek yapacam ama iki tablolu bir access veritabanı olduğunu var sayalım tmm mı. akşam veririm.

PcMaKeR
15-06-2009, 21:59   |  #9  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

işte sana örnek bir proje.


makale ekle bölümünü bitiremedim zamanım yetmedi yarın da ona devam ederim. kodları incele çok rahattır. ben bir kere class yapısı oluşturur heryerde onu kullanırım (oop programlama budur işte esnek tabanlı ;))

Morgengabe
15-06-2009, 23:00   |  #10  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
76 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2004

bu örnek çok işime yarayacak. sana çok yük oldum kusura bakma, minnettarım...

PcMaKeR
15-06-2009, 23:06   |  #11  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

est ne yükü. İyi gclr. takıldığında sor ;)

salih efe
20-04-2010, 15:30   |  #12  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2010

arkadaşlar.....ben de vb. net de bi kütüphane programı yapmaya çalışıyorum... yardımcı olurmusunuz .... olursanız sevinirim..... şimdiden teşekkür ederim... kayıt etme konusunda sıkıntı yaşıyorum..