Vista'dan uzay manzaraları

CHIP Online
17-12-2009, 21:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Bu Vista bildiğiniz Vista değil, bambaşka bir Vista! İşte Vista'nın gözünden uzayın derinlikleri...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/vista-dan-uzay-manzaralari_17007.html

Resimlerle: Uzayın Gigapiksel kalitesinde resimleri

Queen Mary, Londra Üniversitesi'nden Profesör Jim Emerson'ın başında bulunduğu; 18 Britanya Üniversitesi'nin oluşturduğu bir konsorsiyum tarafından tasarlanarak hayata geçirilen VISTA teleskobu, Güney Avrupa Gözlemevi'nin Garching'deki merkezine, geçtiğimiz günlerde teslim edildi.

Gökyüzü ve uzayın kızıl ötesi haritasının çıkarılması için tasarlanan 4 metrelik VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy), Şili Paranal Gözlemevi'nde bulunan 'dünyanın en geniş teleskopu' VLT esas alınarak yapılmıştı.

Britanya'nın Güney Avrupa Gözlemevi'ne (ESO) 'giriş vizesi' olarak değerlendirilen 3 tonluk VISTA, 'Flame Bulutsusu'nun ilk fotoğraflarını geçtiğimiz günlerde basına dağıttı. Başlangıçta biri kızıl ötesi, diğeri görünür dalga boylarını algılayacak, iki kamerayla çalıştırılması planlanan VISTA, mali sınırlılıklar nedeniyle, şimdilik yalnızca kızıl ötesi tek bir kameraya sahip.

Dünya çapında astronomların büyük bir heyecanla karşıladıkları VISTA'yı; evrenin yapısı, ve 'karanlık madde' gibi büyük sırların anahtarı olarak gören uzmanların sayısı, hiç de az değil.

Vista'nın ilk iki fotoğrafını izleyen sayfalarda bulabilirsiniz...

Tüm konu: Vista'dan uzay manzaraları

Resimlerle: Uzayın Gigapiksel kalitesinde resimleri


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Vista ile evrenin sırrını çözmek mümkün olabilir mi?