Vista'nın sanal klasör yapısını açığa çıkarın

CHIP Online
19-11-2008, 19:21   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

WinFS'nin bir ürünü olan sanal klasör yapısını Vista'da ortaya çıkarmak mümkün. Nasıl mı?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Vist ... a-cikarin_9620.html

Resimlerle: WinFS kalıntıları: Vista'daki sanal klasör yapısını açığa çıkarmak

Windows Future Storage, namı diğer WinFS, zamanında Longhorn kod adıyla birçok insanın aklına yerleşen bir işletim sisteminin merak uyandıran bir özelliğiydi. Longhorn, Vista'nın kod adıydı ve Microsoft'un çok vaat edip azını yerine getirdiği projelerden biriydi. Çünkü proje iki kez sıfırlandı ve her seferinde işletim sisteminin yapısında büyük ölçüde değişiklik yapıldı. Normalde bir işletim sisteminin kod adı taşıyan hâli ile gerçek ismini taşıyan hali arasında bariz farklar olmaz, temelde birbirlerinin aynısıdırlar. Fakat Vista ile erken geliştirme seviyesindeki hali olan Longhorn arasında büyük farklar var. Sebebi ise belirttiğim gibi proje sıfırlamaları ve Microsoft'un çok vaat edip daha sonra "bunları yetiştiremeyeceğiz" deyip çıkardığı bazı özellikler.

İşte Vista'da aslında olması gereken ve olmadığı düşünülen özelliklerden biri WinFS idi. Olmadığı düşünülen dememin sebebi ise bu özelliğin ilk duyurulduğu zamandan itibaren çok evrim geçirmiş olması ve aslında Vista'nın WinFS'ye ait bazı kalıntıları içinde barındırmasıdır. "WinFS bir dosya sistemidir, nasıl böyle bir şeyin kalıntısı olur da biz göremeyiz" derseniz (eğer derseniz sizi çok iyi anlarım ve hak veririm) size açıklamam gereken bir şey var demektir: WinFS birçok yerde anıldığı gibi bir dosya sistemi değildir aslında, en azından NTFS gibi sabit diskin ana iskeleti üzerine yerleşen bir dosya sistemi değildir.

Bu makalede Windows Vista'nın betalarında (ki bunlar Vista adını aldıktan sonraki betalardır) doğrudan bünyesinde barındırdığı, daha sonra "enteresan" sebeplerle final sürüme dâhil edilmeyen ve WinFS'in bir ürünü olan sanal klasör yapısının nasıl ortaya çıkarılacağını anlatacağım. Sanal klasör yapısı Windows Vista'nın içinde gizli olarak halen vardır ama o kadar derine saklanmıştır ki, ortaya çıkarmak için bazı hamleler yapmanız gerekiyor. Fakat anlatacaklarımı uygulamaya başlamadan önce WinFS hakkındaki gerçekleri anlatan bu yazıyı okumanız gerekiyor, zira yazıda anlatılanları bildiğinizi varsayarak bu makaleyi hazırladım. Okuduktan sonra galerideki resimli anlatıma göz atabilir ve Vista'nın bünyesinde barındırdığı sanal klasör yapısını açığa çıkarabilirsiniz.

Referans yazıyı okuduysanız galerimize buyurun ve hep beraber WinFS'nin ürünü olan sanal klasör yapısını açığa çıkaralım. Resimleri tam boy görmek için çapraz ok işaretinin üzerine tıklamayı unutmayın.

Tüm konu: Vista'nın sanal klasör yapısını açığa çıkarın

Resimlerle: WinFS kalıntıları: Vista'daki sanal klasör yapısını açığa çıkarmak

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sanal klasörlerin WinFS'in ürünü olduğundan haberiniz var mıydı?

Fattur
19-11-2008, 23:07   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

beta da görmüştüm..

Fattur
20-11-2008, 00:03   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Buyrun WinFS nin kalıntılarından biri daha.AlkışBeğendim

Son Düzenleme: Fattur ~ 20 Kasım 2008 00:05
Toxic
21-11-2008, 18:11   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,600 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008
Fattur
Buyrun WinFS nin kalıntılarından biri daha.AlkışBeğendim
evet bir WinFS kalıntısıBeğendim