vista ve xp ACİLLL

ersans
21-11-2008, 19:07   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
235 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

arkadaşlar benim c d e diye 3 adet partion um var c de vista ultimate sp1 32 bit var d sürücüm dosyalar e sürücümede xp kurmak istiyorum ama bildiğim kadarıyla birbirlerin görmeyip sadece xp yi kullanabilecem bunu bi değiştirme veya bi programla düzeltebilme şansım var mı
çünkü vista daha tam oturuştu herşeyimi kurdum o yüzden
lütfenn cevaplarınızı esirgemeyinnBeğendimBeğendim

Kapalı Hesap (60975)
21-11-2008, 19:29   |  #2  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2007

-Xp cd'sini tak reset atıp cd den başlat.

-İlk başta bekle biraz xxx yükleniyor falan diyor altta..

-Sonra "Xp'yi kurmak istediğiniz Bölümü seçin" diyor orada "Yerel Disk (E)" yi enter leyeceksin.

-Daha sonra "Ntfs dosya sistemini kullanarak biçimlendir" i tıkla.

Böyle yaptığında bilgisayar açılırken sana;
Windows Vista
Windows XP
diye soracak sende istediğini seçip ona göre başlatacaksın.

Not:E sürücüsünde dosya varsa silinecektir.Bir yere yedekle

Umarım yeterince anltabilmişimdir.

Banned
21-11-2008, 19:44   |  #3  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2008

Sisteminizde xp kurulu olupta siz vista ekleyecek olsaydınız hiçbir sorun olmazdı. Ancak sizde vista kurulu ve siz xp eklemek istiyorsunuz. Xp vista boot yöneticisini hatta tanımayacaktır hatta vistanın kurulu olduğu diski bile tanımayabilir. Yinede kurulup yapılabilinir, yalnız biraz teknik bilgi gerektir. Bn madde made anlatayım sorunuz olursa aynı şekilde sorarsınız.

1.) Her ihitmale karşı visya diskinizin yedeğini vista ultimate ise sistem yedekleme değilse ghost vb. bir yazılımla alın.

2.) Netten esaybcd yazılımını indirip kurup çalıştırın. Yazılımdan menage bootloder sseçeneğinden uninstal vista loader restore xpyi seçip write mbr yi tıklayarak vista önyüklemesini kaldırın. Bu işlem vistanızın önyükleme  kaydını kaldırarak xp kurmanıza olanak tanıyacaktır. Aksi halde xp HDD görmeyebilir veya kurulumda proplem yaşarsınız. yalnız dikkat bu işlmeden sonra sistemi kapattığınızda vista birdaha açılmayacaktır. Onu xp kurulumundan sonra düzelteceğiz.

3.) Xp cdnizi takıp, boot edip xp kurulumunuza başlayın. disk seçim ekranında vistanın olduğu diski tanımaz ve biçimlendirmek istermisiniz diye sorabilir hayır deyin. sorar cd de xp entegreli değildir demektir.Kurulumu mutlaka xp entegreli cde ile yapın. Vistanın kurulu olduğu kısmı tanıma proplemi olmazsa muhtemelen xp kurulumunu sorunsuz yaparsınız.

4.) Xp mizi kurduk sıra geldi her ikisini boot menüye ekleyerek bize hangisini açmak istiyorsunuz diye sormasını ayarlamaya. Bunu iki yolla yapabişliriz.

a.) easy bcd programını xpyede kurun. add/remove seçeneğinden alt kısımdan işletim sistemi olarak vistayı ve vistanın oluğu partitionu seçin kaydedin. menage boot loder seçeneğinden reinstal vista loaderi seçip write'yi tıklayın.Vistanın olduğu diski doğru seçtiyseniz açılışta açmak istediğiniz işletim sistemi sorulacak, hangisini seçerseniz o açılacaktır.

b.) Vista dvdyi takıp, boot edin. Dvd den bilgisayarınızı onarın seçeneğinden başlangıç onarmayı seçin ve çalıştırın. Bu işlemden sonra vistanız açılacak xp niz açılmayacaktır. Vistada easybcd programını açıp  add/remove seçeneğinden alt kısımdan işletim sistemi olarak xpyi ve xpnin oluğu partitionu seçin kaydedin.

Yinede ikisinizde aynı anda boot etmekte proplem yaşarsanız vista dvd ile vista loderi yukarıdaki anlattığım şekilde yükleyip vistayı açın.Gizli dosyaları ve sistem dosyalarını görünür hale getirip xp nin olduğu diskten boot.ini doyasını not dfeterine açıp vistaya göre düzenleyin (bilgiyi nette bulabilirsiniz). İşlmin ardından easy bcd yazılımdandan  add/remove seçeneğinden alt kısımdan işletim sistemi olarak xpyi ve xpnin oluğu partitionu seçin kaydedin.

kalamarr
21-11-2008, 20:06   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
561 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

ya da bu çözümü uygulayın:

Adım 1: Öncelikle temiz bir partisyon oluşturun, XP’yi bu partisyona kuracağız.
Adım 2: Bilgisayarınızı Windows XP cd si ile boot edin ve az önce oluşturduğunuz partisyona Windows XP’yi kurun.
Adım 3: Bilgisayarınız yeniden başladıktan sonra direkt olarak Windows XP ile açıldığını göreceksiniz. Korkmayın, Vista’nız bir yere gitmedi hala oralarda bir yerde :)  Windows Vista DVD’si ile bilgisayarınızı boot edin, ilk kurulum ekranında dil ayarlarınızı seçip NEXT butonuna basın.
Adım 4: Bir sonraki ekranda sakın Install seçeneğine basmayın. Amacımız tekrar Vista kurmak değil, Vista’nın boot kaydını yeniden yaratmasını sağlamak. Sol alttaki Repair Your Computer seçeneğine tıklayın.
Adım 5: System Recovery Options ekranında Windows Vista’yı seçin ve Next butonuna basın. Bir sonraki ekranda Command Prompt seçeneğini tıklayın. Karşınıza komut penceresi gelecek.
Adım 6:Komut penceresinde aşağıdaki her komutu yazıp ardından enter’a basın.
bootrec.exe /fixMBR
bootrec.exe /fixBoot
Adım 7: Boot sektörünü onardığımıza göre bilgisayarı yeniden başlatabiliriz. Gördüğünüz gibi Windows Vista geri döndü! (:
Adım 8: Vista sorunsuz bir şekilde açıldıktan sonra Başlat menüsüne tıklayın ve cmd.exe yazıp CTRL+Shift+Enter tuşlarına basın. CRTL+Shift+Enter yapmamızın nedeni, komut satırını, az sonra yapacağımız işlemler için yetkilendirmek. Bu nedenle sadece “Enter” yapmayın.
Adım 9: Aşağıdaki her bir komutu tek tek komut penceresine girin. Bu arada eğer Vista “C:” sürücüsü dışında bir sürücüye kuruluysa sürücü harfini ona göre değiştirin. Her komutu girip enter’a bastıktan sonra “The operation completed successfully” uyarısını görmeniz gerekiyor. Eğer bu uyarıyı göremiyorsanız bir şeyler yolunda gitmiyor demektir ve bir önceki girdiğiniz komutu tekrar girmeniz gerekir.
bcdedit -set {ntldr} device partition=C:
bcdedit -set {ntldr} path \ntldr
bcdedit -displayorder {ntldr} -addlast
bcdedit -set {ntldr} description “Microsoft Windows XP”

ALINTI

ersans
22-11-2008, 21:11   |  #5  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
235 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

cevaplarınız için teşekkürler sizin sayenizde istediğime ulaştım

mydreams_56
23-11-2008, 13:52   |  #6  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2008

easybcd yi  yukledim  manage bootloader e geldim uninstal vista bootloeder tikladim sonra write MBR yi tikliyorum altta soyle bi hata veriyor THIS ONLY BACK UP THE WINDOWS WISTA BOOTLOADERS SETTINGS NE YAPABILIRIM?LUTFEN YARIDIM CI OLUN.....TSK

Banned
23-11-2008, 15:09   |  #7  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2008

Boot ayarlarınızın yedeğini almak istiyormusunuz diye soruyor, hayır veya evet deyip geçtiyseniz uhtemelen kaldırmıştır ve sistemi kapattığınızda tekrar açılmayacaktır.

mydreams_56
23-11-2008, 18:09   |  #8  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2008

evet bilgisayar acilmiyor ve tekrar baslattigimda ntrld is missing hatasi veriyor.ctrl alt delete yapiyom tekrar acilmiyor...xp yi takiyorum yine hdd yi gormuyor ve ayni hatayi veriyor ne yapabilirim iki defadir recovery cd si ile format cektim baska bi tavsiyeniz var mi...