Web için Video Prodüksiyonları Üzerine

cumpa
05-05-2013, 11:02   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2013

Herkese Merhaba arkadaşlar, 

Başlıkta belirttiğim gibi, Web'e yönelik yani, İnternet Video Sitelerinde kullanılmak üzere yapılacak Video Prodüksiyonlarında merak ettiğim bazı konuları sizlere sormak istedim. 

1- Sizce en uygun görüntü formatı ne olmalıdır? ( Kaliteden en az şekilde ödün verilip, dosya boyuu anlamında kullanıcı dostu olan bir format olmalı ) 
2- HD kalitesinde videolar üretebilmek için, kurgu-montaj programları ile en rahat çalışan (Premier,Edius) kamera öneri/önerileriniz ne olur? 
Sizce kasede kayıt yapan HDV kameralar bu tip bir iş için nasıldır? 
3- Capture Kart almam gerekir mi? Evet ise öneriniz nedir? 
4- Capture card olmaksızın, Firewire port üzerinden yapacağım aktarımlarda ne gibi sıkıntılar yada kayıplar yaşarım? Yaşar mıyım? 
5- FTP Server alanlarının verimli kullanımı, site ile hızlı iletişimi noktasında ve görüntü kalitesinin düşmemesi için hangi formatı ve codec leri kullanmalıyım? 

Bu sistemi kurarken gerek kendi FTP alanım, gerekse Youtube ve benzeri video paylaşım sitelerinden yapacağım yayınlarda standart bir kalite yakalamak istiyorum. 

Yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden zaman ayıran herkese teşekkürler.

badwizard
05-05-2013, 16:49   |  #2  
badwizard avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 100
1,013 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2008

Öncelikle dosya formatın kesinlikle mp4 olmalı nedeni en iyi ses ve görüntü sıkıştırma, full hd desteklemesi, her marka pda telefon tablet cihazlarda hardware encoding desteği olması, flash player ile doğrudan stream edilebilmesi mp4 formatını 1 numara yapıyor.

Nonlinear kurgu için çok karmaşık projeler tasarlamayacaksan tavsiyem edius, tabi bu edius çok basit bir editör demek değil tabiki. edius hd/sd karışık dosyaları aynı timeline üzerinde işleyebilir, realtime olarak oynatabilir, çok sayıda sequence kullanıp kompleks efektler kullanmadığın sürece çok yüksek hızlarda render alabilir, hd/sd mp4 formatında direk timeline üzerinden çıkış alabilir, multicam desteğiyle birden fazla kamerayla çekilmiş görüntüleri linear reji masası gibi işleyebilir, son sürümlerinde eskiden olmayan keyframe kullanma, color correction gibi ileri düzey seçeneklerde eklenmiş. bunun dışında acelesi olmayan ama çok sofistike işler yapmayı planlıyorsan premiere kullanmanı tavsiye ederim premiere nispeten ediusa göre bira daha karmaşık bir programdır ve çalışma mantığı bazı noktalarda çok farklıdır, örneğin bir video dosyasını bin paneline import ettiğinde ses için swap dosyaları oluşturur bu dosyalar uncompressed olduğu için uzun görüntülerde devasa temp alanlarına ihtiyaç duyabilir, buna karşılık edius sesler için 1-5mb civarında wavemap dosyaları oluşturur ve seside görüntüyü olduğu gibi direkt olarak işler

Capture card alman kamera tercihinle doğrudan ilgili eğer kaset üzerine kayıt yapan bir kamera almayı planlıyorsan kesinlikle bir capture card alman gerekir, ama hdd üzerine direkt mpeg2 kayıt yapabilen full hd kameralar günümüzde çok daha mantıklıdır, bu tip bir kameradan görüntüyü bilgisayarına kopyalaman 3-5 dk sürerken, kasetli bir kameradan görüntüyü kopyalaman görüntünün süresi kadar olacaktır, yani 60 lık dv kaseti çektin getirdin sadece bilgisayarına bu görüntüyü aktarman 1 saat sürer. firewire üzerinden yaptığın görüntü transferinde görüntü yeniden kodlanmadığı için kalite kaybı olması teknik olarak mümkün değildir hdd kameralarda usb yada firewire üzerinden çok daha hızlı transfer yapabileceğin için capture card ihtiyacın olmaz, ancak karmaşık projeler yapacaksan 4-5 kanal video 3-4 sequence açacaksan bilgisayarın ne kadar güçlü olursa olsun hardware encoder modülü olan bir capture card alman çalışırken timeline üzerinde çok daha rahat ilerlemeni sağlar tabi bu arada video diskinide 3-4 kanal hd görüntü için bant genişliği sağlayabilmesi için raid yapmanı tavsiye ederim.

sonuç olarak iyi haber: yayın için hiç bir masrafa girmene gerek yok, projeni yap full hd mp4 olarak render al, youtube ne güne duruyor ;) (full hd mp4 video bitrate 10-25mbps arasında almalıdır, bitrate modunu variable olarak seçmen dosya boyutu ve görüntü kalitesi açısından constant bitrate moduna göre çok daha iyi sonuçlar verir, audio bitrate 192-320 kbps arasında olabilir)

Son Düzenleme: badwizard ~ 05 Mayıs 2013 16:51
cumpa
05-05-2013, 21:26   |  #3  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2013

Badwizard,

Cidden çok faydalı bilgiler vermişsin. Zaman ayırdığın ve ilgi gösterdiğin için çok teşekkür ederim. Yapmayı düşündüğümüz videolar aslında çok "uzay" ii videolar değil. En fazla 3 plan, basit montajlanmış, üzerlerine bir iki motion title eklenecek olan videolar. Tek derdim hızlı bir iş akışı sağlamak ve basit olsa bile kaliteli bir görüntü sunabilmek. 

Yazdıkların oldukça yol gösterici. Senden kamera önerisi de almak isterim açıkçası vaktin olursa :) Tekrar teşekkürler.

badwizard
05-05-2013, 21:56   |  #4  
badwizard avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 100
1,013 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2008

hızlı çalışmak senin için daha önemliyse edius çok daha iyi bir seçim olacaktır, baştada söyledim edius broadcast standardında çok yüksek kaliteli çıkış verebilen bir editördür, ve buna rağmen fiyatı premiere a göre daha uygundur. kamera konusunda direkt tavsiye veremem çünkü çok ileri düzeyde hakim olduğum bir konu değil şu an, en son sahada çalıştığım sıralarda analog betacamları kullanıyorduk yeni nesil makinaları pek trakip etmiyorum açıkçası, ancak hdd kamera kullanmanı tavsiye edebilirim yüksek kapasiteli (120-240gb) bir diski olan (tercihen ssd) mpeg2 yada mpeg4  formatında 25mbit/sec full hd 1920x1080px  kayıt yapabilen en önemlisi objektifi ve görüntü sensörü güçlü bir makina çok yüksek kaliteli kayıtlar yapmana yeter ;)

cumpa
05-05-2013, 23:49   |  #5  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2013

Tekrar çok teşekkür ederim Badwizard, çok faydalı oldu hepsi :)