Wi-Fi Menzil Artırıcılar ile İlgili Bilmeniz Gerek

TP-Link Türkiye
07-05-2020, 14:02   |  #1  
TP-Link Türkiye avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
192 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2013

Yetersiz Wi-Fi sinyali sorununa nokta atışı çözüm olan menzil arttırıcılar ile ilgili bilmeniz gerekenleri sıraladık.

Günümüzde kablosuz olarak internete bağlanan cihaz sayısı bir hayli arttı. Akıllı telefon, tablet, oyun konsolu ve TV gibi ürünler nedeniyle hızlı ve stabil bir kablosuz ağ hiç olmadığı kadar önemli bir konumda. Ancak kullandığımız modem veya yönlendirici (router), evimizin ya da ofisimizin her noktasında kablosuz ağı iletemeyebiliyor. Bu noktada kablosuz ağa engel olan duvarlar, uzun koridorlar veya kapsama alanının yetersiz kaldığı geniş alanlar bu sorunun başlıca nedenlerinden.

Yetersiz ve istikrarsız kablosuz ağ sorununa nokta atışı çözüm olan ürünler ise Wi-Fi menzil arttırıcılar. Peki, Wi-Fi Range Extender olarak da anılan bu ürünler nedir, nasıl kullanılır ve satın alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Wi-Fi Menzil Arttırıcı Nedir?

Kablosuz ağı kaynağından (modem/router) alıp, artırarak ulaşmayan noktalara ileten bu ürünler, tabii ki tasarımları ve özellikleriyle birbirlerinden ayrılıyor. Ancak temelde hepsi mevcut Wi-Fi ağını güçlendirerek ulaşmayan noktalara iletme ilkesi ile çalışıyor. Örneğin diyelim ki modeminiz salonda ancak arka odalara Wi-Fi sinyali ulaşmıyor. Bu durumda salon ile arka odaların arasına Wi-Fi menzil arttırıcı konumlandırmak, sorununuzu çözecektir.

Bu noktada cihazın doğru konumlandırılması çok önemli. Ürünü Wi-Fi ağının hiç çekmediği bir noktaya koymanız faydalı olmayacaktır. En iyi sonuç, Wi-Fi kaynağı ile çekmeyen bölgenin tam arasına konumlandırarak alınabiliyor.

Genellikle priz üzerinde çalışan bu cihazlar, ilk bakışta tasarımları, anten gücü ve sayısı ile birbirinden ayrılıyor. Örneğin RE650 modelinde yönleri ayarlanabilen, dört adet güçlü anten yer alıyor. Bazı modellerde ise yönü değiştirilemeyen iki anten yer alıyor. Eğer ufak bir evde Wi-Fi sinyal sorunu yaşıyorsanız RE650 yerine biraz daha uygun fiyatlı bir model alabilirsiniz. Ancak üst düzey bir ürüne ihtiyacınız varsa, orada da RE650 sorununuzu çözecektir.

Teknik özellik tarafına baktığımızda ise ilk karşımıza çıkacak olan kablosuz hız değerleri. Bu noktada 300 Mbps’den 2600 Mbps’ye kadar değişen hız değerleri görebilmek mümkün. Tahmin edebileceğiniz üzere bu değerin yüksek olması, cihazın daha yüksek kablosuz ağ hızı sunabiliyor olduğu anlamına geliyor.

Bir diğer önemli konu ise çift bant desteği. Çift bant desteği sunan ürünler sayesinde hem 2.4 GHz bandında hem de 5 GHz bandında Wi-Fi ağına bağlanabiliyorsunuz. Günümüzde 2.4 GHz bandı fazla kalabalık olduğu için 5 GHz bandı çok daha dengeli bir kablosuz ağ deneyimi yaşatıyor. Ayrıca 5GHz bandının kablosuz ağ hızı da 2.4 GHz’e göre önemli derece daha hızlı.

Wi-Fi Menzil Arttırıcı Nasıl Kurulur?

Kurulum için en basit ve hızlı yöntem WPS ile eşleştirme. Günümüzde birçok modem veya router, WPS desteğine sahip. Bu sayede modemin üzerinde yer alan WPS tuşu ile Wi-Fi menzil arttırıcının üzerindeki WPS tuşuna basarak hiçbir ekstra ayar gerektirmeden kurulumu sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca TP-Link’in iOS ve Android destekli ücretsiz Tether uygulaması ile ürünün kurulumu ve tüm ayarlarını kolayca yapmak da mümkün. Tabii dileyen kullanıcılar, Wi-Fi menzil arttırıcı arayüzüne girerek istedikleri ayarı yapmakta da özgür.

TP-Link menzil artırıcılara ilişkin ayrıntılı bilgi için: https://www.tp-link.com/tr/home-networking/range-extender/