Wikipedia'daki sanal cinayet tartışma yarattı

CHIP Online
25-01-2009, 00:02   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Wikipedia'nın aslında yaşayan iki senatörü ölü ilan etmesi yine güvenilirlik tartışmasına yol açtı.

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Wiki ... -yaratti_10628.html

Resimlerle: 15 harika internet hizmeti

Salı günü sadece Amerika için değil, bir anlamda dünya için önemli bir gündü. Çünkü o gün, ABD'nin yeni ve ilk siyahi başkanı Barack Obama Beyaz Saray'da resmen görevine başladı. Milyonlarca kişi bu töreni internet üzerinden canlı yayında izlerken, internetin hiç de uzak olmayan başka bir köşesinde ilginç gelişmeler yaşanıyordu. ABD senatosundan Ted Kennedy ve Robert Byrd aynı saatlerde hayatlarını kaybettiler. Fakat gerçek dünyada değil, sadece internette, hatta sadece Wikipedia'da... Sadece internetin açık bilgi kaynağı Wikipedia'da gerçekleşen bu iki ölüm, aslında bir Wiki-cinayetinden başka bir şey değildi ve site yetkilileri tarafından kısa sürede hata düzeltildi. Fakat bu ortaya başka sorular çıkmasına neden oldu.

Daha önce buradan da Wikipedia'nın güvenilirliği konusunda yaşanan tartışmalardan bahsetmiştik. Wikipedia'nın gücü, tüm internet kullanıcılarına açık olması. Bu sayede eklenebilecek bilginin sınırı çok yüksek seviyelere ulaşabiliyor. Fakat bu durum aynı zamanda beraberinde en iyi ihtimalle şakacı olarak adlandırılabilecek bu tip editörlerin de ortaya çıkmasına yol açıyor. Daha önce ABD'li bazı aktörler için de Wikipedia sayfalarında yaşamlarını kaybettikleri iddiaları ortaya atılmıştı fakat bu kez konu ABD senatosuna uzanınca Wikipediya yetkilileri duruma el attılar. Bundan sonra hassas olarak nitendirilen sayfalar ve bilgilerdeki güvenlik tedbirleri artırılacak ve benzer yanlış bilgiler ile Wikipedia'nın doldurulması ve bilgi kaynağına güvensizliğin artmasının önü kesilecek.

Tüm konu: Wikipedia'daki sanal cinayet tartışma yarattı

Resimlerle: 15 harika internet hizmeti

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce Wikipedia'nın bu tip olayları engellemek için ne tür önlemler alması gerekli?

Banned
25-01-2009, 00:08   |  #2  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
347 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

herşey biryana bu wikipedia ile birilerinin alıp veremediği mi var...ikide bir yok wiki güvenli değil yok kötü falan gibi haberler geçip duruyor..insanların bilgiye bedava ulaşabilmesi mi problem olmaya başladı...zaten türkiyede alıştık gerçi böyle şeylere ama genede uzatmadan gerçekleri apaçık söylesinler olsun bitsin..

Fattur
25-01-2009, 00:22   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

ne yaparsa yapsın şaka yapacak olan her yerde yapar :D:D