Win 7'de performans puanı nasıl hesaplanıyor?

CHIP Online
22-01-2009, 12:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Vista ile hayatımıza giren Windows performans puanı, Windows 7'de nasıl hesaplanıyor?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Win- ... planiyor_10589.html

Resimlerle: Adım adım: Windows 7'yi kurun ve deneyin

Microsoft, Vista ile hayatımıza Windows Experience Index (WEI) yani Windows Deneyimi Dizini kavramını sokmuştu. Bu değerlendirme, bilgisayarların donanım özellikleri Microsoft tarafından belirlenmiş kriterlere göre incelenerek ortaya çıkartılan bir puandan oluşuyor. Üst sınırı 5,9 olan bu puan ne kadar yüksekse, bilgisayarın performansının da o seviye yüksek olduğunu gösteriyor. Özellikle de PC'yi oyun amaçlı tercih eden kullanıcılar için önemli bir değerlendirme sistemi, çünkü artık yeni oyunlar minimum ve tavsiye edilen WEI puanlarına göre ne seviyede performans alınabileceğini ifade ediyorlar.

Windows 7 ile birlikte WEI'de bazı değişiklikler oluyor. Her şeyden önce artık üst sınır olan 5,9 artarak 7,9'a çıkartılıyor. Microsoft'un açıklamasına göre bu sayede bilgisayarlar daha geniş bir yelpazede, daha doğru sonuçlarla değerlendirilebilecek. Ayrıca sürekli gelişen teknolojinin sunduğu yenilikler hayata geçtikçe, baştan belirlenmiş değerlendirme özellikleri güncellenebilecek. Microsoft WEI'yi oluşturan 5 temel donanım özelliğini; işlemci, bellek, temel grafik özellikleri, oyun grafikleri ve birincil sabit disk olarak tanımlıyor. Bu donanım parçaları, kendi özelliklerine göre puanlamaya etkide bulunuyor. Örneğin işlemcinin kaç çekirdekli olduğunu doğrudan WEI'yi etkileyen bir faktör. Bellek yine WEI üzerinde oldukça önemli bir etkiye sahip. Oyunların ihtiyaç duydukları frame rate ve çözünülürlük, daha yüksek ekran kartlarını ilgilendirdiği için, GPU anlamında daha başarılı kartlar WEI puanını 6'nın üzerine çıkarabilecek kadar önemli.

Görünüşe göre Windows 7 ile, alacağınız bir PC'nin size gerçekten neler sunabileceğini kestirmek, özellikle donanım tecrübesine sahip olmayan kullanıcılar için çok da pratik hale gelecek.

Tüm konu: Win 7'de performans puanı nasıl hesaplanıyor?

İzleyin: Aero Shake

Resimlerle: Adım adım: Windows 7'yi kurun ve deneyin

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce Vista'daki WEI başarılı bir değerlendirme sistemi mi?

juze79
22-01-2009, 12:21   |  #2  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
50 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

Hangisi gerçeği yansıtıyorsa o iyi derim vista yada win7 olmuş önemli değil fakat puanlama bana göre tam olarak gerçeği yansıtmıyor , puanlama sırasında birçok etken puanın farklılaşmasına sebep , fan çalışmasından donanım ısısına o an çalışan uygulamalardan sürücülere kadar geniş bir etki yelpazesi var.. Yani sadece donanıma vermiyor puanı..

Fattur
22-01-2009, 18:33   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Vistadaki evet de win7 dekinibilemem...