WIN XP DE BELLEK SORUNU

SUAT2005
20-12-2008, 19:27   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
10 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2004

MERHABA;WINXP KULLANMAKTAYIM.C VE D OLARAK  10*2 TOPLAMDA  20 GB BELLEĞE SAHİP BİLGİSAYARIM VAR.SİSTEM C DE KAYITLI.WINDOWS İKONU TIKLADIĞIM DA 7.10 GB BOYUTUNDA GÖRÜNMEKTE ANCAK İÇİNE GİRİLDİĞİNDE İSE 2.52 GB OLARAK GÖRÜNMEKTE.HEMEN HEMEN C  DE  SİLMEDİĞİM ,TAŞIMADIĞIM PROGRAM KALMADI.SÜREKLİ BELLEK SORUNU YAŞAMAKTAYIM.SİSTEM GERİ YÜKLEMEYİ KAPATTIM SORUN ÇÖZÜLMEDİ.SORUNUN KAYNAĞI  VE  ÇÖZÜMÜ  KONUSUNDA YARDIM LÜTFEN.SYG

beycanerkul
20-12-2008, 20:39   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
628 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2008

sisteminde ramin kaç ?

SUAT2005
21-12-2008, 15:56   |  #3  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
10 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2004

575 MB.

beycanerkul
21-12-2008, 16:12   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
628 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2008

sistemine uzun süre format atmadıysanız böyle sorunlarla karşılaşabilirsiniz internet kullanıcıysanız sistemin kesinlikle bir müddet sonra format isteyecektir.

aşağıdaki yazıyı inceleyiniz.

Sisteminiz çalıştığında, daha siz daha hiç bir şeye dokunmadan ne kadar boş bellek kaldığına dikkat edin. Ve biraz bekleyin. Eğer siz hiç bir uygulama çalıştırmadığınız halde boş bellek miktarı yavaş yavaş azalıyorsa, ciddi bir sorununuz var demektir. Bu olaya Bellek Sızıntısı (Memory Leak) denir, o esnada sistemde çalışmakta olan bir sürücü ya da programın devamlı yeni bellek alanı kullandığını ama kullandığı alanı daha sonra sisteme geri vermediğini anlatır. Bu yüzden sistemdeki fiziksel bellek kısa bir süre sonra dolar, sistem takas dosyası yoluyla sanal belleğe yüklenmeye başlar ve eninde sonunda çöker. Çoğu kullanıcının "Sistemimi açtıktan belli bir süre sonra bilgisayar çok yavaşlıyor ve çöküyor" şeklindeki şikayetinin nedeni de işte budur.


Sisteminizin belleği sızdırıyorsa, biraz uğraşacaksınız. Arka planda çalışıyor olan uygulamaları tek tek kapayarak, hangisinin sürekli bellek tükettiğini keşfetmeli, mümkünse sistemdeki donanımların sürücülerini yeniden kurmalısınız. Çok deneyimli bir kullanıcı değilseniz Windows'u baştan kurmak daha kolay olacaktır, ama sorun bir sürücüden kaynaklanıyorsa, aynı sürücüyü yüklediğinizde tekrarlayabilir.


Rampage, Memturbo, WinMem gibi uygulamaların bellek boşaltarak bu kaybedilen alanı geri alma özellikleri de var, ama sorunun tam anlamı ile çözümü değil.


Bazı kilitlenmeler de programların bir anda anlamsızca bellek tüketmelerinden kaynaklanır. Özellikle Netscape 4.xx ailesini kullanıyorsanız, bu konuda oldukça deneyimlisinizdir. Bazen bir web sitesine girdiğinizde sistem donar kalır, diskiniz harıl harıl çalışmaya başlar. Sisteminizde Rampage gibi bir uygulama yüklüyse, göstergesinden o anda boş belleğin tamamen bittiğini görürsünüz. Şanslıysanız, Netscape az sonra çöker ve sistem normale döner, şanssızsanız Netscape yine çöker ama sistem normale dönmez!


Demek istediğim, bellek yönetimi konusunda biraz başarısız olan Windows 9x ailesini kullanıyorsanız, sistemdeki boş bellek miktarına arada sırada göz atmanız, "niye çöktü bu sistem?" sorusuna yanıt bulmanız konusunda çok önemli ipuçları sağlayabilir. Aslında Windows 2000 ve Windows XP kullanıcılarının da sistemdeki boş bellek miktarını takip etmeleri kendi yararlarına.


VCACHE Ayarları

Windows sistemlerinde boş belleğin çok büyük bir kısmı disk önbelleği olarak kullanılır. Bu sisteme VCACHE diyoruz.


Belleğin aslan payını alıp disk önbelleği olarak kullananan VCACHE, çok kullanılan bilgileri diskte tutarak performansı artırır. Teoride de uygulamalar belleğe gereksinim duydukça, VCACHE kendi işgal ettiği alanı küçülterek uygulamalara bellek sunar. Ama pratikte tabii ki bu sistem düzgün çalışmaz. VCACHE işgal ettiği belleği geri vermekte nazlanır, uygulamalar da bellek istemeyi beceremez. Windows'un en sorunlu bölümlerinden biri de bellek yönetimi olunca, iş çıkmaza girer.



Bunu biraz olsun çözmenin yolu, VCACHE için ayrılan belleği sınırlamak. Bunu yapmak için WINDOWS dizininin içindeki SYSTEM.INI dosyasını bulup açıyoruz. Oradaki ifadesini bulup, altına

MaxFileCache=10240

MinFileCache=6144

MaxFileCache=10240

MinFileCache=6144

MaxFileCache=10240

MinFileCache=6144


gibi iki satır ekliyoruz. MaxFileCache, KB cinsinden maksimum, MinFileCache ise minimum önbelleği belirliyor.

Ben 256MB bellekli sistemimde, ara belleğe fazla pay ayırmayı sevmediğimden, yukarıdaki ayarları kullanıyorum. Yani minimum 6MB, maksimum 10MB ara bellek var.


32MB bellek kullanan arkadaşlara tavsiyem:


MaxFileCache=2048

MinFileCache=1024

MinFileCache=1024

MinFileCache=1024


64MB kullanan arkadaşlara tavsiyem:


MaxFileCache=4096

MinFileCache=2048

MinFileCache=2048

MinFileCache=2048


128MB ve yukarısı kullanan arkadaşlara tavsiyem ise en az benim kullandığım:


MaxFileCache=10240

MinFileCache=6144

MinFileCache=6144

MinFileCache=6144


ayarlarını uygulamalarıdır. Ara belleğe vereceğiniz daha fazla bellek, önbelleğin verimini arttırır tabii ki. Çok fazla bellek kullanan uygulamalarınız yok, ama çok belleğiniz varsa, bu değerleri artırabilirsiniz.


Bu işin de bir püf noktası var. Sisteminde 256MB ve daha yukarısı bellek olup, çok bellek tüketen uygulamalar kullanmayan arkadaşlar, VCACHE önbelleğini böyle sınırladıkları zaman, sistemin eskisine göre daha yavaş cevap verdiğini hissedebilirler. Bu normal, çünkü eskiden VCACHE belki 32MB, hatta 40MB alan kullanırken, biz şimdi bu alanı kısıtlamış oluyoruz. Eğer sisteminizde bolca bellek varsa, uygulamalarınız da çok fazla bellek tüketen şeyler değilse, bu ince ayarlar ile oynamanıza pek gerek yok denebilir.