Windows 10 Mobile İnceleme

silenceandsilence
20-03-2016, 02:34   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
275 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2007

İlk olarak şunu söyleyeyim ben hiç bir ürünün veya işletim sisteminin taraftarı değilim. İnternette görmüş olduğum incelemelerin nesnel olmadığına inandığım için bu incelemeyi yazıyorum. Ne yazık ki ana sayfada ki 500 karakter sınırlandırmasından dolayı yorumlarımız konusunda ya taraf olacağız ya da ima edeceğiz.

Lumia 930 kullanıyorum.

Üstün Yönleri:

Görünüm:  Yeni görünüm eskisinden daha iyi; isteyen için sade isteyen için gösterişil bir arayüz olabiliyor. Menüler daha derli toplu olmuş. Başlıklar altında toplanmış. Menüler daha rahat okunabiliyor.

Bildirimler: Bildirimler Windows 10 masaüstündeki gibi. Daha çok giriş mevcut. Bir öncekindeki gibi 4 ile kısıtlı değil.

Uygulamalar: Mağaza aynı Windows 10 mağazası gibi. Burada iyi olan tek taraf bu.

Ek 1: Titreşim: Artık Windows 10 Mobile ile telefon çalınca ses ve titreşim birlikte geliyor. Bir önceki gibi ilk önce titreşim sonra ses değil.

Düşük Yönleri:

Pil Tasarrufu: Windows 8.1 Mobile daha iyi pil süresine sahip. Eski sistem 2 gün içinde şarj edilirken yeni sistem 1 gün dayanamadı.

Varsayılan uygulamalar: Burada bahsedeceklerim ilk telefondan beri neredeyse sabit olan ses, video ve fotoğraf uygulamaları. Müzik programı çok garip kendi kendine şarkı değiştiriyor. Mp3 çözücüde sorun var. Eski sistemlerde bile şarkıyı değiştirirken çalamayıp sesi bozan bir programa denk gelmemiştim. Müzik çalarken, başka programa geçerken hatta ekran koruyucuya bile geçerken ses gittiğine denk geldim. Video da ise mp3 çözemeyen bir sistem video da nasıl olabilir ki. Bir videoda görüntü olmadı sadece ses vardı. Fotoğraf uygulaması ise ters çalışmaya başlamış. Ne nerede alışamıyorsunuz.

Uygulamalar: Evrensel veya normal uygulama. Windows 10 un veya daha genel olarak Microsoft'un temel sorunu telefon piyasasında bulunmak istememeleri ama bunu zorunlu düşündükleri için bulunmaları olduğunu düşünüyorum. Kendi iyi uygulamalarını bile kapatıp yerine o uygulamalar kadar olamayacak uygulamalar getirdiler. Bunlara en iyi örnek Sağlık - Fitness ve Here uygulamaları. Birisini kendi kapattı, diğerini ise uygulama sahibi bize Windows 10 gerek değil deyip desteklerini çektiler. Windows 8.1 Mobile'de ise destek devam ediyor. Kitap okuyorum ekran yanıp yanıp sönüyor. Kendi pdf reader ve edge uygulaması 3. sınıf uygulamalar hepsinde aynı sorun var.

Tarayıcı: Windows 8.1'deki Internet Explorer Edge'den daha iyi çalışıyor. Bağlantılar üstüne basarak çalışmıyor. Kopyalıyorsun açmıyor. Hata veriyor ama hatanın ne olduğu belli değil.

Mağaza Güncelleştirmeleri: Güncelleştirme var mı yok mu belli değil. Neyi güncelleştiriyor belli değil.

Hesap: Windows'un takıntı haline getirdiği son konu. O kadar takıntılı ki office programlarını bile hesap açmadan kullanamıyorsunuz.

Ek 2: Office programı derken Windows 8.1'de rahatlıkla açılan metin belgelerini açmıyor ve mağazadan uygulama istiyor.

Sonuç: Eğer Windows 10 desteklemeyen bir telefon kullanıyorsanız şanslısınız. Çünkü bak Microsoft'ta yapmadı deyip Windows 8.1 Mobile  kullanmaya devam edebilirsiniz. Destekleyen bir telefondaysanız benim yapmayı düşündüğüm gibi Windows 8.1'e geri dönmeyi düşünebilirsiniz. Anladığım kadarıyla Windows telefon işinden elini ayağını çekmek istiyor. Çünkü böyle büyük bir şirketin aynı hataya iki kere düşeceğini zannetmiyorum. Windows 10 Mobile daha önce yapılan gibi masaüstü işletim sisteminin telefona uyarlanması yani bir Mini Windows 10 Masaüstü. Nokia'nın izinden devam etselerdi şu anda piyasada ki iyi işletim sistemlerinden biri olabilirlerdi. Eğer şüpheleriniz varsa Windows 8.1'de kalmanız daha iyi olabilir. Sistem hala beta gibi çalışıyor. Geliştirici programına iyi ki hiç bulaşmamışım. Tamamlanmış program bu ise yavaş veya hızlı Geliştirici programlarının nasıl olduğunu tahmin edemiyorum.

Eklemeler: Eksik bilgiler vardı onları ekledim, imla düzeltmesi yaptım ve İngilizce yazdığım kelimelerin Türkçe karşılıklarını yazdım.

Son Düzenleme: silenceandsilence ~ 21 Mart 2016 08:54 Neden: