Windows 7 mi, Linux mu? Yanlış Yönlendirme!

Diablotical
23-06-2009, 16:56   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
593 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2007

https://www.chip.com.tr/konu/hang ... linux-mu_13360.html
--------------
Ancak Linux'un şu eksiğinin de altını çizmek gerekiyor: Windows Vista'nın üzerine Windows 7'yi kurduğunuzda uygulama ve ayarlarınızın bozulmayan yeni işletim sistemine aktarıldığını fark ediyorsunuz. Oysa Linux'ta bu şimdilik mümkün değil.
--------------
İlgili linkteki makalenin son kısmında yukarıda belirttiğim sonuç olarak yazılmış ifade konusunda yeterince araştırma yapılmadığını ya da doğru ifadelerin kullanılmadığını düşünüyorum.
Aksini gösteren bir örnek verecek olursak, Ubuntu'nun herhangi bir dağıtımından bir sonraki dağıtımına geçiş yapabilmeniz, sadece aşağıdaki komutu girmeniz ile mümkün olabilmektedir.

[ Tüm kodu seç ] [ Yeni Pencerede Göster ]
sudo apt-get dist-upgrade
Hatta son sürümlerde bu işlemler artık update-manager ile UI kullanarak (CLI kullanmaksızın) yapılabilemektedir.
Bunun dışında "Gentoo, Archlinux" gibi sürekli güncellenerek ilerleyen dağıtımlarda ise zaten windowsdaki gibi bir sürüm güncellemesine ihtiyaç yoktur. (Gentoo'nun profil olayı belki bir sürüm yükseltme mantığı ile hareket ediyor olabilir.)
Keza Opensuse olarak çok yakından tandığımız bir başka Linux dağıtımı ise aynı şekilde upgrade edilebilmektedir.
Sonuç olarak makalenin windows 7'yi iyilemek adına yazıldığını düşünüyorum. Zaten kendimde win7 kullanıcısı olarak Microsoftun gayet başarılı bir iş çıkardığına şahidim. Fakat linuxun herhangi bir dağıtımında illa ki "Fresh Install" zorunululuğu asla yoktur. Tavsiye edilir (tıpkı windows gibi) ama benim gördüğüm kadarı ile windowsun upgrade sisteminden kat kat iyidir. Bu konuda yanlış yönlendirme yapılmaması ve ilgili kısmın uygun şekilde değiştirlmesini rica ediyorum.
Saygılarımla...

Son Düzenleme: Diablotical ~ 25 Haziran 2009 00:59
Diablotical
23-06-2009, 18:22   |  #2  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
593 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2007

"Peki bunu genelleme yapabilir misin?
Yani tüm Linux distroları bunu yapabiliyor mu? Zaten Distrolar arasında bunu yapabilmen "zaten" imkansız Ubuntu-> Pardus geçişi gibi..."

Benim de o zaman şunu sormam lazım gelir. Windows Server 2003'ü Windows 7'ye yükseltebilir miyiz. Genelleme yapıyoruz madem. Yada daha da genelleyelim OSX'i Windows'a upgrade edelim. :). Sizin anlattığınızdan bunu anladım açıkcası.
Olayın aslı şudur;
Her distro (dağıtım) kendi ürün serisini oluşturur. Nasıl MS'in Server ve Desktop serisi farklı ise, Linux'un "Dağıtım ve Dağıtıma ait ürün serisi" farklılık gösterir. Bunun en temel nedeni de her dağıtımın kullandığı paket yönetim sisteminden kaynaklanır.
Benim anlatmaya çalıştığım ise; nasıl ki windows 95-98-XP-Vista-7 serisi upgrade edilebiliyorsa... Ubuntunun Dapper-Edge-..-Jaunty serisi de birbiri ardına çok rahat bir şekilde bir komut ya da arayüz kullanımı ile upgrade edilebilir.
Gelelim dağıtımdan dağıtıma değiştirme (ki bu konu ile bahsettiğim olayın alakası yok ama izah edeyim) mümkündür. Elbette biraz dertli ve zahmetli olacaktır. Çünkü manuel bir geçiş söz konusudur ve büyük ihtimalle bir çok uyumsuzluk problemini de beraberinde getirecektir. Tabi "Joe Abi" bu konuda zorlanacaktır ve baya bir "how-To" hatmetmesi icap edecektir.

"Örneğin Pardus 2008'den 2009'a yapabilecek miyiz?"

Pardus konusuna gelince; çok fazla Pardus tecrübem olmamakla birlikte Pisi paket yöneticisini kullanarak sürümler arası geçiş yapılabildiğini sanıyorum. Tabi bu durum Pardusu hazırlayan arkadaşların, nasıl bir mekanizma kullandıklarına bağlı. Pardus ekibi pisiyi oldukça geliştirdi ve Python ile hazırlanan bu paket yöneticisini Ubuntu seviyesine çıkarmaya çalışıyorlar (son gelişmelerden haberim yok açıkcası). Yani gönüllü olarak yapılan bir iş olduğundan bu tarz uyumluluk sorunları da zamanla hallediliyor.

"Çok daha önemli bir soru: Bunu netbook'unda Linux gelmiş, yabancıların deyimiyle "Avarage Joe" yapabilir mi? Zaten kesinlikle hayır... "
Bizim "Joe Abimiz" eğer okuma yazma biliyor ise sanırım ubuntu yardım kaynaklarından (ki bunlar hem türkçe hem diğer dillerde nette mevcut) rahatlıkla bu işlemi gerçekleştirebilir.

Dip Not: Linux kernele verilen isimdir. Yani temelde tüm dağıtımlar linuxdur. Dağıtımların farklılaşması kullandıkları paket yöneticisi, masaüstü seçimleri, upgrade sistemleri, yan uygulamalardan dolayıdır.

Fattur
23-06-2009, 20:20   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Şimdi sizler biliyorsunuz konuşuyorsunuz.Benim sorum şu:
Avarage Joe nedir?

Süleyman.
23-06-2009, 20:24   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009
Fattur
Şimdi sizler biliyorsunuz konuşuyorsunuz.Benim sorum şu:
Avarage Joe nedir?
Sıradan vatandaş, halk. :)

Mustafa@PC
23-06-2009, 20:41   |  #5  
Mustafa@PC avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008
eltahir
Sıradan vatandaş, halk. :)
Super sentez Kahkaha

Fattur
23-06-2009, 23:54   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008
eltahir
Sıradan vatandaş, halk. :)
Ne olduğunu anladım.Hikayesi içinde bing e başvurayım.Teşekkürler ;)

ulgens
24-06-2009, 18:52   |  #7  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Makalenin altındaki seviyesiz tartışma ortamından çıkıp burada yaptığı mantıklı açıklamaları nedeniyle Diablotical'ı tebrik ediyorum. Yazının win7yi iyilemeye çalıştığı konusunda kendisine katılıyorum. Hatta... Yazının altına bu fikrimi yorum olarak belirttim ve yayına alınmadı

black_flood
24-06-2009, 19:35   |  #8  
black_flood avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 152
5,190 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

arkadaşım linux kullandıkta ne oldu hani destek arıyoz adam sövüyor bende ona sövüyorum sonuç iki ucu pislik dyenke. siz bununlanmı rakipsiniz.sizin gibi 50 katrilyon tane üretip çoğaltırız alim allah destek konusunda. o beleş yazılımlarınızı alında siz müsait olan mekanlara dağıtın.sözde linuxmuş beleşmiş cartmış curtmuş hani örnekelem yazılım desteği ve sürücülerin kodlarını dönüştürme formülleri.
aradık tübitakı gördük boyumuzun ölçüsünü yalan dolan işler linux beleş ve desteği yok olmadığı içinde dolandırıcısınız alayınız.

macos'u bile aradım adamlar destek verdi be yuh artık üstüne üstlük mac ortamında windows uygulamalarının %80 inini çalıştırabilmem için emulatör yollayıp kurulumunu bile verdiler.adam eşşek başımıda yardım ederek ms'e karşı ne kadar güçlü olduklarını göstermelerine rağmen reklam yapmadan yaygara kopartmadan ürünlerini satıp yaygınlaştırıyorlar.

wine uygulaması ile macos ortamında istediğiniz setup uygulamasını ve ms messenger de dahil olmak üzere kullanabilirsiniz. keza sürücü sıkıntısıda yok mac için zaten piyasadaki ürünlerin %75'i için.

ama linuxta sürücü yüklenemiyor wine ile bişeyler oluyor yapıyoruz ama sürücü desteği yok adamları arayıp nasıl yapacağımı gerekli kodları istiyorum alay eder gibi forma mesaj at belki ilgilenen olur diyor.

bide kalite amaçlı kayıda alıyolarmış konuşmaları saymadığım laf kalmadı bunu demelerinlen gitisin o yazılımı üretipte desteksiz sunanlar uygun yerlerini forma soksun sonrada yazılım çıkartsın.

daha ağır laflarımda var ama çok kırıcı olupta aşırıya kaçıp argo çıkartıp sorun yaşamak ve kuralları çiğnemek istemiyorum.

Selçuk İslamoğlu
25-06-2009, 00:45   |  #9  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2003

Heyecanınızı anlıyoruz fakat lütfen konu spam'i yapmayın... O yüzden aynı konuda açmış olduğunuz en çok yanıtlanmış olan bu konuyu bırakıyorum.
 
https://www.chip.com.tr/forum/CHI ... 03.2007_t13908.html

Forumlarda yapamayacağınız diğer şeyler şunlardır:
 
  • İlgi çekme maksadıyla aynı konuda çok sayıda mesaj göndermek.
  • Aynı konuyu farklı forumlara ya da aynı mesajı farklı konulara yollamak.