Windows 8 'de yükleme sorunu

Cypriot
01-07-2013, 11:07   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2013

Merhaba,

Sony Vaio bir bilgisayara sahibim. Bilgisayarı aldığım zaman üzerinde windows 7 64bit'lik sürümü mevcutdu.Dün itibariyle windows 8 satın aldım ve bilgisayarıma kurmak istedim.Ancak gel gelelim böyle bir hata ile karşılaştım. "windows cannot be installed to this disk. the selected disk is of the gpt partition style"  hatasını aldım. Ben de hata oldu iyi araştırmadan internette bulduğum 2-3 sitede ayni benzer yöntemi gördüğüm için onu denedim ve bilgisayarım şimdi çok kötü durumda. Verilen yöntem ise şu idi, Bilgisayarınızda bulunan bütün partionları silin tekrar oluşturun düzelecek diyordu.Bende OEM Reserved ve System partionlarını sildim.Sadece Recovery kısmını bıraktım.Ancak günün sonunda şimdi recovery kısmını asisst'den de çağıramıyorum. Sanırım system ve oem reserved kısmını sildiğim için oldu.Şu an yine windows8'i yine yüklemiyorum. Assist ile recovery'de yapamıyorum.Lütfen bana yardım edin çok kötü oldum:((

Yardımlarınızı bekliyorummmm

ekran görüntülerini paylaşıyorum

/

/

/

/

/

/

Son Düzenleme: Cypriot ~ 01 Temmuz 2013 11:23
xDeXteRx
01-07-2013, 11:44   |  #2  
xDeXteRx avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 24
123 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2013

Cihaz UEFI olarak boot edilmediğinden,bios GPT bölümünü algılayamıyor.bu nedenden dolayıda windows 8 kurmanıza mani olmaktadır.bios ayarlarınızı kontrol ediniz.

Cypriot
01-07-2013, 12:58   |  #3  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2013

Merhaba xDeXteRx,

Haklısınız bios ile ilgili kısmı açıklamayı unuttum.  İlk windows 8 DVD'sini bilgisayarıma taktımda boot açılmadı.Nedeni ise UEFI seçili idi.Bende ordaki ayarı Legacy yaptım ve böylece boot etti.Ancak şimdi UEFI yaptımda yine DVD boot olarak açılmıyor.Ne yapmam gerek? Partionları hangi live cd programı ile istediği format'a çevirebilirim? Veya bu konuda yapabileceğim başka ne var? Windows assist'i de çağıramıyorum çünkü system ve oem reserved kısımlarını sildiğimden dolayı olsa gerek diye düşünüyorum.İnternette çok sayıda farklı yöntemler dökümanlar var.Benden bu sebepten okudğum 3-4 farklı yazıda partionların hepsini silmek durumu düzelteceğini yazdığı için bunları sildim.Bir tek recovery kısmı kaldı resimlerde görüldüği üzere ama gel gelelim onu da çalıştıramıyorum.Recovery dosyasını en azından nasıl kurabilirim???


Bana yardımcı olurmusunuz bu konuda?

xDeXteRx
01-07-2013, 13:27   |  #4  
xDeXteRx avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 24
123 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2013

bios içerisinde legacy boot açık uefi'de aktif ise bir tek kurulumu tamamlayabilmeniz için convert işlemini yapmak kalıyor.bu nedenden dolayı sistem kurulumu gerçekleşmiyor.büyük ihtimal disk yapısı değiştiği için bundan sonra recovery partition'u kullanamayabilirsiniz ama windows 8'i kurabilmeniz için yapacağınız işlemleri aşağıda tarif edeyim.bunları uygular iseniz kurulumu başarılı şekilde tamamlayabilirsiniz.

windows kurulum ekranında disk yapılandırma bölümünde ''shift+F10'' kombinasyonunu kullanarak command promt penceresini açın.

komut satırına «diskpart» yazıp enterlayın.Mevcut diskleri görüntülemek için ise « list disk» yazılır enter a basılır.İşlem yapılması istenilen disk i seçmek için «select disk #» yazılır enter a basılır. (# disk numarası)

«clean» yazılır enter a basılır. Bu işlem diskteki tüm partiton bilgilerini silecektir..

daha sonrada «convert gpt» yazılıp enter a basılır.

GPT disk üzerine işletim sistemi kurulacak ise mutlaka MSR , EFI ve işletim sisteminin yer alacağı partitionlar oluşturulmalıdır.bundan sonra kurulumu rahatlıkla tamamlayabilirsiniz.

Cypriot
01-07-2013, 15:05   |  #5  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2013

Merhaba xDeXteRx,
Aklıma takılan birkaç kısım var.Bir tanesi "GPT disk üzerine işletim sistemi kurulacak ise mutlaka MSR , EFI ve işletim sisteminin yer alacağı partitionlar oluşturulmalıdır" kısmıdır burda tam olarak kast ettiğiniz nedir biraz daha açarmısınız? Yani windows 8 olsun windows 7 olsun artık bundan sonra yukarda verdiğiniz şekilde mi önceden bir işlem yapmam gerekiyor. Ve berlittiğiniz MSR, EFI tam olarak nedir?

Br de aklıma takılan şu. Şimdi recovery aynen duruyor onu silmedim.Sadece oem reserved ve system isimli 2 partion sildim onları tekrar nasıl oluşturabilriim ve recovery dosyalarına erişim kazanabilriim.Sonuçta bilgisayarımda windows 7 orjinal lisanslı ve 64bitlik sürümü var içerisinde.haklı olarak onu da kaybetmek istemem.Bunu nasıl geri getirebilirim.Yani assist tuşuna basarak tekrar onu aktif hale nasıl getirebilecem??

Birde sizin mesajınızın başında uefi ve legacy'den bahsettiniz.Belki ben yanlış anladım ama benim bios'da her ikisini ayni anda seçme fırsatı vermiyor.Sadece birisini veriyor.Legacy seçildinde dvd romu okuyup boot oluyor ama diğerinde olmuyor.Ben bu işlemleri hangi seçenekte yapmam gerekiyor? Legacy boot açık iken uefi aktif olamıyor bu benim için bir sorun teşkil eder mi? Ne yapmam gerek?

Cypriot
01-07-2013, 21:02   |  #6  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2013

Merhaba xDeXteRx,
dediğiniz işlemi ayni şekilde yaptım list disk dedimde diğer partionlar gözükmedi yani, Recovery ile system ve oem reserved'den sildiğim kısım gözükmedi. Ben dediğiniz şekilde devam etttim işlemler bittinde windows ekranında recovery kısmı ve diğer birleşen 2 kısım kayboldu.Sizce recovery partion silinmiş mi? Neden artık listede gözükmüyor? System ve oem reserved partionlarını tekrar oluşturup assist kısmını böylece kullanabilirmiyim? Bundan sonra neler yapmam gerek?

Cypriot
01-07-2013, 21:06   |  #7  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2013

Merhaba xDeXteRx,
Bir de şunu söyleyim tek partion kalınca bunu new'e tıklayarak bunu yeniden oluşturmayı denedim.Bana bir mesaj verdi hızlı basınca tam okuyamadım ama sonrasına kendisi type: system ve system reserved 350.0 mb'lik bir kısım kendisi oluşturdu.

Ama oem reserved çıkmadı ve recovery kısmı halen gözükmüyor bunları nasıl ortaya çıkarabilirim ve assist kısmını tekrar kurtarabilirim çünkü sonuçta o kısma hiçbirşey yapmadım ve orda olduğunu biliyorum 15gb'lık kısmın 1gb'ı boş diye yazıyordu az önceki işleme kadar.

Cevaplarınızı bekliyorum.Bu arada bu işlemler için çok teşekkürler...

Cypriot
29-08-2013, 19:58   |  #8  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2013

xDeXteRx kardeşim uzun zamandır senden yanıt bekliyorum sorumlarım için cevap gelmedi ben sana başka bir soru sormak istiyorum.Ben uzun uğraşlar sonucunda senin söylediğin yöntemle çok sağolasın bu arada windows 8'i kurdum.Benim kullandığım laptop sony vaio svs13a1s9es bu laptop sony.com sitesinde destek verilmiyor ama turkiye sitesindeki driverlerini kurdum ancak gel gelelim kurmadığım sürücü denemediğim yöntem kalmadı ama maalesef windows 8'de stamine-speed tuşunu ve fn tuşlarını çalıştıramıyorum.Daha doğrusu sadece fn tuşu ile sesi açıp kapatıp sessize almayı başarıyorum.Diğer fn tuşlarını aktif edemedim.Gerek ekran koyuluk parlaklık ve diğer ayarlar açısından.Bunu naısl başarabilirim? Bunun için internette çok araştırdım ama kimse bilmiyor bende bu yüzden windows 7'ye bile dönmeyi düşünmedim değil.Bu sebeple senden windows 7'nin olan Recovery isimli partion'u nasıl düzeltip ASSIST tuşu ile windows 7'yi nasıl kurabilirim? bu konuad bana yardımcı olurmusunuz çünkü recovery'e hiç dokunmadım birşeyde silmedim aynen duruyor.Sadece OEM Reserved ve System kısımlarını silmiştim ama senin gösterdiğin yöntem ile system tekrardan zaten oluştu.Sadece oluşmayan oem reserverd.
Tek istediğim diğer okuyanlarda eğer windows8'de bu söylediğim tuşları çalıştıramayı bilen bir arkadaş varsa lütfen yardım etsin değilse windows 7'ye dönmem için recovery'i bu söylediğin yöntemler gibi bir yöntemle nasıl düzeltip kullanabilirim çok teşekkürlerrr...

Cypriot
03-09-2013, 19:32   |  #9  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2013

Arkadaşlar lütfen bir yardım edin herkesden rica ediyorum