Windows 8 Kaç Bit...?

dabbe1
13-04-2012, 01:31   |  #51  
dabbe1 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
2,665 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009
Alıntı: DETROID_35  
dabbe artik su huyundan vazgec pardusun yapimcilari bile 32biti oneriyor.cunku pardus 32bit 128gb ram destegi var.

adamlar 64bitin ev kullanicilari icin olmadigini bile soylemisler daha halen pardus 64bit mi diyorsun...


oku....

bu site OPERA düşmanı... 32B işletim sistemi bence işlemci ve rami tam kullanmıyor... 64B ise tam kullanır gerçek performans 64B ile olur...

Son Düzenleme: dabbe1 ~ 13 Nisan 2012 01:39
Kapalı Hesap (153334)
13-04-2012, 01:42   |  #52  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 187
6,419 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009

bakin microsoft 64bit hakkinda nediyor.

pek fark yok diyor.

http://windows.microsoft.com/tr- ... t-of-64-bit-windows


64 bit Windows'un sırrını çözme

Yeni bir bilgisayar satın almayı düşünüyorsanız, Windows 7'nin 32 bit sürümünü mü 64 bit sürümünü mü çalıştıran bir bilgisayar almanız gerektiğinden önce düşünmeniz gereken yeterince şey zaten vardır.

Dert etmeye gerek yok. Çoğu insan için, bir sonraki bilgisayar alımını yaparken bu seçimi düşünmek için fazla bir sebep yoktur. Birçok kişi Windows'un 32 bit ve 64 bit sürümlerini çalıştıran kişisel bilgisayarların arasındaki farkı anlamadığından ve seçtikleri sürüm çoğu durumda büyük bir fark yaratmayacağından, bu o kadar önemli değildir.

Bazı ileri kullanıcılar, Windows'un 64 bit sürümünü tercih eder. Bu bir sır değildir. Windows'un 64 bit sürümüne sahip bir bilgisayar, Windows'un 3,5 GB veya daha az bellekle sınırlı olan 32 bit sürümüne sahip bir kişisel bilgisayara göre daha fazla bellek (4 GB (gigabayt) veya daha fazla) kullanabilir. (Bir kişisel bilgisayar 4 GB veya daha fazla bellek yüklü olarak gelse bile, Windows'un 32 bit sürümü bu belleğin yalnızca 3,5 GB'sini kullanabilir.)

Daha fazla bellek ile, daha fazla sayıda dosya ve programı bilgisayarınızı yavaşlatmadan aynı anda açık tutabilirsiniz. Ancak, gerçekten bir sürü şeyi aynı anda açık tutmuyorsanız 3,5 GB'den daha fazla kullanılabilir belleğe sahip olmanın genellikle önemi yoktur (daha sonra ayrıntılı bilgi verilecektir).


Kişisel bilgisayarınızın Windows'un 32 bit sürümünü mü yoksa 64 bit sürümünü mü çalıştırdığını görmek için Denetim Masası'nda Sistem'i denetleyebilirsiniz.
Gerçek dünyadaki farklara karşı özellik sayfası farkları

Son yıllarda fiyatlar çok fazla düştüğünden, düşük bütçeli modeller dahil çoğu yeni bilgisayar artık 4 GB bellekle birlikte geliyor. Çok sayıda üretici, satın alanların parasını verdikleri belleğin tamamını kullanabilmelerini sağlamak için kişisel bilgisayarlarına varsayılan olarak Windows'un 64 bit sürümünü yüklemeye başladı. Bazılarıysa, 4 GB veya 3,5 GB bellek kullanan bilgisayarların arasındaki farkı anlamak zor olmasına rağmen, yeni bilgisayarlarının tamamını Windows'un 64 bit sürümüyle birlikte gönderiyor.

Gerçek günlük kullanımda, çoğu insan 3 GB bellek kullanan bir bilgisayarla 6 GB bellek kullanan arasında muhtemelen bir fark göremez. Peki farkı kim görebilir? Birkaç düzine e-posta iletisini, bir düzine programı ve yarım düzine diğer öğeyi aynı anda açık tutan, hatta bir taraftan da video yürüten biriyle tanıştıysanız, ne demek istediğimizi anlıyorsunuzdur.

4 GB'den daha fazla kullanılabilir belleğe sahip olmak, her şeyi aynı anda açık tutmayı seviyorsanız ve bir şeyi nadiren kapatıyorsanız bilgisayarınızın daha fazla yanıt vermesini sağlayabilir.

Ciddi bilgisayar oyunu oyuncuları da Windows'un 64 bit sürümünü çalıştıran bilgisayarlarla ilgilenebilir. Oyunlar; zengin grafik, ses ve etkileşim özellikleriyle herhangi bir bilgisayarda çalıştırabileceğiniz donanımı en yoğun kullanan programlardan bazılarıdır.

Windows 7 Ultimate, Enterprise ve Professional 64 bit sürümlerinin hepsi 192 GB'ye kadar bellek kullanabilir (ileri kullanıcıların genellikle ihtiyaçları olandan bile çok daha fazlası), bu da onları 3B grafik oluşturma gibi çok büyük miktarlarda bellek gerektiren özelleşmiş işlemler için ideal yapar.

Windows'un 64 bit sürümünü çalıştıran bilgisayarlardaki performans artışının çoğu, bu eklenen bellekten ve bu ek belleği kullanabilen güçlü bir 64 bit işlemciden gelir.

Ancak aynı anda yalnızca birkaç programı çalıştıran çoğu kişi için, 4 GB veya daha fazla bellek, Windows'un 32 bit sürümüne ve 2 GB belleğe sahip bir bilgisayara göre elle tutulur bir fayda sunmaz.

Not

Özellikle web sitelerini veya büyük şirket ağlarını çalıştırmak için kullanılan bilgisayarlar gibi sunucu bilgisayarları daha fazla bellekten yararlanabilir. Ancak onların, 64 bit sürümde gelen ve Windows 7'den daha da fazla bellek kullanabilen Windows Server adlı kendi güçlü işletim sistemleri vardır.

Sayfanın başı
32 bit işlemcilere karşı 64 bit işlemciler

Peki Windows'un 64 bit sürümünü çalıştırmak için neye ihtiyacınız var? Bu da bir sır değildir. 64 bit işlemcili (x64 işlemci veya CPU da denir) bir bilgisayara ihtiyacınız var.

Çoğu işlemcinin 64 bit mi 32 bit mi olduğu adından belli olmaz. Bilmek istiyorsanız, üreticiye veya bilgisayarı satan mağazaya danışabilirsiniz.

Windows 7'li yeni bir bilgisayar satın alıyorsanız, Windows 7'nin 64 bit sürümü olmayabilir ancak büyük ihtimalle 64 bit işlemciyle birlikte gelecektir. İşte burada işler biraz kafa karıştırıcı olmaya başlıyor. 64 bit işlemciye sahip bilgisayarlar Windows'un 32 bit veya 64 bit sürümünü düzgün bir şekilde çalıştırabilir. Bu nedenle, 3,5 GB'den fazla bellek kullanabilmek istemedikçe, 64 bit işlemcili çoğu kişisel bilgisayara hangi Windows sürümünü yüklediğiniz çok önemli değildir.

Kişisel bilgisayarınızın Windows'un 64 bit sürümünü çalıştırma özelliği olup olmadığını öğrenmek için Windows 7 Yükseltme Danışmanı'nı Windows 7 Yükseltme Danışmanı web sayfasından yükleyin ve kurun. Bu program bilgisayarınızı inceleyecek, kişisel bilgisayarınızın Windows 7'yi çalıştırıp çalıştıramayacağını söyleyen bir rapor oluşturacak ve Windows 7'nin 64 bit sürümünü çalıştırıp çalıştıramayacağınız dahil, bilinen uyumluluk sorunları varsa bu sorunları listeleyecektir. Daha fazla bilgi için bkz. 32 bit ve 64 bit Windows sık sorulan sorular.

Sayfanın başı
Yeni bir bilgisayarla Windows'un 64 bit sürümünü alma

Windows'un 64 bit sürümüne yükseltmeye gelince, bu bir sır değildir. Windows'un 32 bit sürümünden 64 bit sürümüne yükseltemezsiniz. Windows'un 32 bit sürümünü çalıştıran bir bilgisayara 64 bit sürümü yüklemek için, sabit sürücünüzü biçimlendiren ve dosyalarınızla programlarınızın tümünü silen bir temiz yükleme yapmanız gerekir.

Windows'un 64 bit sürümünü alan çoğu kişinin bunu yeni bir bilgisayar satın aldığında yapmasının nedeni budur. (Windows'un 32 bit sürümünü çalıştıran bir bilgisayara 64 bit sürümü yüklemeyi planlıyorsanız, öncelikle tüm dosyalarınızı ve diğer bilgileri yedeklediğinizden emin olun. Ayrıca programlarınızı el ile yeniden yüklemeniz gerekir.)

Peki ya maliyet? 64 bit işlemciler 32 bit işlemcilerden daha mı pahalıdır? Eskiden öyle olmasına rağmen günümüzde değil ve tabii ki 64 bit işlemcili, daha pahalı olan bazı bilgisayarlar bulabilirsiniz. Bunun en yaygın nedeni ek bellektir. 64 bit işlemcili bir bilgisayar daha fazla bellekle birlikte geliyorsa, daha az belleği olan 32 bit işlemcili bir bilgisayardan biraz daha pahalı olabilir.

Windows'un 32 bit ve 64 bit sürümlerinin maliyeti aynı olduğundan, Windows maliyete etki etmez.

Sayfanın başı
Windows'un 32 bit sürümünü mü yoksa 64 bit sürümünü mü çalıştırdığınızı nasıl anlarsınız

Peki yeni bir kişisel bilgisayar satın almayı düşünmüyorsanız ve bilgisayarınızın Windows'un 64 bit sürümünü mü 32 bit sürümünü mü çalıştırdığını bilmek istiyorsanız? Her iki sürüm de aynı göründüğünden, nereye bakacağınızı bilmelisiniz. Anlamanın en kolay yolu Denetim Masası'nda Sistem'i denetlemektir.

Bunu yapmak için, Başlat düğmesini  tıklatın, Denetim Masası'nı tıklatın, arama kutusuna Sistem yazın ve ardından Sistem'i tıklatın. Sistem'in altında, Sistem türü'nün yanında, kişisel bilgisayarınızın 32 bit mi yoksa 64 bit mi işletim sistemi çalıştırdığını görebilirsiniz.
Sayfanın başı
32 bit sürücüler ve programlara karşı 64 bit sürücüler ve programlar

Windows'un 64 bit sürümünü çalıştırıyorsanız, kişisel bilgisayarınızda yüklü olan veya ona bağlanan her donanım parçası için bilgisayarınıza 64 bit bir sürücü gerekir. Örneğin, yalnızca 32 bit sürücüsü kullanılabilen bir yazıcıyı yüklemeye çalışıyorsanız, Windows'un 64 bit sürümünde yüklenmeyecektir. Ancak iyi haber şu ki, günümüzde Windows'un sizin için otomatik olarak bulup yükleyebileceği 64 bit sürücüleri kullanılabilen on binlerce aygıt bulunmaktadır.

Donanım üreticilerinin "Windows 7 ile uyumlu" logosunu kazanabilmeleri için, donanımlarında Windows'un hem 32 bit hem de 64 bit sürümü için sürücülerinin olması gerekir. Bu logoyu görürseniz, donanımın Windows'un 64 bit sürümüyle birlikte çalışıp çalışmayacağını merak etmenize gerek yoktur.

Sürücülerin aksine, Windows'un 32 bit sürümünü çalıştıran bir bilgisayar için tasarlanmış birçok program, Windows'un 64 bit sürümünü çalıştıran bir bilgisayarda düzgün bir şekilde çalışır. (Önemli istisnalar virüsten koruma programlarıdır.) Ancak, Windows'un 64 bit sürümüne özel tasarlanan programlar, özellikle yüksek tanımlı video düzenleme veya geniş bir veritabanını işleme gibi yoğun görevleri içeriyorlarsa genellikle daha hızlı çalışırlar.

64 bit sürücülerin ve programların kullanılabilirliğini yeni Windows 7 Uyumluluk Merkezi'nde çevrimiçi olarak denetleyebilirsiniz. Bu, örneğin yeni bir yazıcı satın almayı düşünüyorsanız ve onu almadan önce 64 bit sürücünün bulunduğundan emin olmak istiyorsanız ya da sık kullandığınız programların 64 bit sürümlerinin olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız yararlı olabilir.

Windows Vista Uyumluluk Merkezi ayrıca binlerce donanım ürünü için 64 bit sürücülerin kullanılabilirliğini listeler ve binlerce programın 64 bit sürümünün olup olmadığını söyler.

Windows'un 64 bit sürümünde donanım ve program yüklerken dikkat edilmesi gereken başka şeyler vardır. Daha fazla bilgi için bkz. Windows'un 64 bit sürümleri için donanım ve yazılımı anlama.

Sayfanın başı
Sır çözüldü

64 bit Windows'un sırrını çözdüğümüze göre, 64 bit bilgi işlemin aslında hiçbir zaman büyük bir sır olmadığını görebilirsiniz. Çoğu bilgisayar kullanıcısı için bir ikilem olması da gerekmez.

64 bit işlemcili bir kişisel bilgisayarınız zaten olsa da, yeni bir tane satın almayı düşünüyorsanız da, önemli olan çalışma veya oynama biçiminiz için doğru olan Windows sürümünü seçmektir. Çoğu durumda, 32 bit veya 64 bit sürüm olmasının önemi yoktur.

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (230144) ~ 13 Nisan 2012 01:45
Kapalı Hesap (153334)
13-04-2012, 01:45   |  #53  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 187
6,419 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009
Alıntı: dabbe1  
bu site OPERA düşmanı... 32B işletim sistemi bence işlemci ve rami tam kullanmıyor... 64B ise tam kullanır gerçek performans 64B ile olur...
dabbe programi yazan adamlardan dahami iyi bilicen hangisi daha kararli.Adamlar 32bit daha kararli diyor.Sanami inanicaz programi yapanlarami.

dabbe1
13-04-2012, 01:49   |  #54  
dabbe1 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
2,665 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009
Alıntı: DETROID_35  
dabbe programi yazan adamlardan dahami iyi bilicen hangisi daha kararli.Adamlar 32bit daha kararli diyor.Sanami inanicaz programi yapanlarami.
32B kararsız demedim ki... ne kadar kararlı olursa olsun dönemi kapandı... ayrıca her an ne yapacağı belli olunca kullanması zevkli olmuyor... :p

Kapalı Hesap (153334)
13-04-2012, 02:27   |  #55  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 187
6,419 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009
Alıntı: dabbe1  
32B kararsız demedim ki... ne kadar kararlı olursa olsun dönemi kapandı... ayrıca her an ne yapacağı belli olunca kullanması zevkli olmuyor... :
yani sen seni ugrastiran sistemleri seviyorsun.

Kapalı Hesap (200174)
13-04-2012, 04:22   |  #56  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 9
3,759 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2010

DETROID_35 dostum dabbe1 haklı bu konuda 64 bit kullanıyorum baya oldu önceden 32 bit kullanırdım 64 bit sisteme geçince bilgisayar kullandığımı anladım..
64 bitlik bir sistemi nasıl dizayn edersen sana öyle perfromans verir
en önemlisi sürücüler 64 bit olmalı yardımcı programlar üşenmeyeceksin 64 bitliğini arayıp bulacaksın ve kurup kullanacaksın
Ben şikayetçi değilim olmamda laptopum 32 bit masaüstüm 64 bit asla kıyaslamam birbiri ile çünkü masaüstüm daha perfromanslı...
64 bitlik işletim sistemine 64 bitlik program kullanacaksın sistemin dengesini kuracksın....
64 bit kullanan arkadaşlar dediklerimi deneyin hak vereceksiniz en önemlisi drıverlarınızın 64 bit olmasına özen gösterin avermedia bile 64 bitlik drıver sundu kullanıcılara yazılımcılar artık gün geçtikçe 64 bit'e destek vermeye başladı geçen tv kartının uptade programı uyarı verdi güncelleme mevcut diye bi baktım 64 bitlik yazılım hazır indirmek için tıklayın diyordu 32 bitlik drıverla tv izlerken arada donma bulanık görüntü oluyordu 64 bitlik drıvera güncelledim diceksinki bişey farkettimi farketmek ne kelime harika oldu..
Örnek vermek gerekirse..
[/url]
[url=http://bit.ly/c25MCx]

[/url]
[url=http://bit.ly/c25MCx]

[url=http://bit.ly/c25MCx][/url]
Ses kartı drıverı 64 bitlik
Tv kartı drıverı 64 bitlik
anakart chipset ses kartı 64 bitlik
Bilgisayar formatlamak diskleri biçimlendirip yeniden windows kurmak anlamına gelmez bina inşaatı gibi düşünün ne kadar sağlam yaparsan o kadar güçlü dayanıklı olur
Sistemi kurarken kurduğun sisteme uygun malzeme(program) kullanacaksın 64 bitlik sisteme üşenipte hep 32 bit uyumlu program kurarsan tabiki performans vermeyecek... Ve arada bir mavi ekrana düşecek bunları yaşadım ama sonra 64 bitlik sisteme 64 bitlik yazılım kullanılacağınıda anladım...
Kaspersky bile 64 bitlik sistemlere özel koruma programı yazacağını duyurdu artık 64 bit'e bir çok yazılım firması destek vermeye başladı geleceğin işletim sistemi
- yönleri aşırı sistem (ram)istemesi bunun dışında - yönü yok şuda var 32 biti sömürüp yalayıp yutan zararlılar 64 bitlik sisteme hasar veremiyor...
Sizce hangisi en güvenli ve performasnlı karar sizin geleceğe dönük sistem bana göre 64 bittir...
Laptopuma ram ekleyip onada 64 bit kuracağım....
Memnunsam kullanırım affetmem Kahkaha

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (230144) ~ 13 Nisan 2012 04:32
LENO7
13-04-2012, 09:01   |  #57  
LENO7 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 91
2,019 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2011

Ellerine sağlık kesko abi..:)
Bende dün 32 bit kuracaktım..:)
o 3.5 - 4 GB ram aklıma gelmemişti..8GB ram var laptopumuzda.:D

Kapalı Hesap (153334)
13-04-2012, 23:27   |  #58  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 187
6,419 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009

Windows 8 den sonra ibreler 32biti gostericek.%90 xp uyumlu.

LENO7
14-04-2012, 11:50   |  #59  
LENO7 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 91
2,019 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2011
Alıntı: DETROID_35  
Windows 8 den sonra ibreler 32biti gostericek.%90 xp uyumlu.
ne demek yani..Eğer Windows 9 çıkarsa tıpkı XP gibi mi olucak..?

Joker65
14-04-2012, 13:34   |  #60  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 12
2,229 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2012

LENO7 ye katılıyorum.zaten windows 8 söylentilere göre full sürümü 128 bit de olacakmış.

black_flood
15-04-2012, 09:16   |  #61  
black_flood avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 152
5,190 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006
Alıntı: Joker65  
LENO7 ye katılıyorum.zaten windows 8 söylentilere göre full sürümü 128 bit de olacakmış.
sse5 128 bit duyrulmadığı sürece asla 128 bit diye bir kavram olmayacak.

Kapalı Hesap (154666)
15-04-2012, 14:41   |  #62  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009

32 bitlik tek bir satırda bana makina diliyle bir komut yazabilecek varmı arkadaşlar.

Kapalı Hesap (153334)
15-04-2012, 15:57   |  #63  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 187
6,419 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009
Alıntı: LENO7  
ne demek yani..Eğer Windows 9 çıkarsa tıpkı XP gibi mi olucak..?
evet.

Kapalı Hesap (153334)
15-04-2012, 16:00   |  #64  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 187
6,419 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009
Alıntı: Joker65  
LENO7 ye katılıyorum.zaten windows 8 söylentilere göre full sürümü 128 bit de olacakmış.
Sacma sapan konusmayin daha serverler bile yeni 64bit isletim sistemine kavustu.gercek 64bit isletim sistemi server 8de kurun gorun.64bit dedigiz sistem 32bit olmazsa super mario bile oynatmaz sorun cikartir.

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (230144) ~ 15 Nisan 2012 16:07
dabbe1
15-04-2012, 16:15   |  #65  
dabbe1 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
2,665 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009
Alıntı: DETROID_35  
Sacma sapan konusmayin daha serverler bile yeni 64bit isletim sistemine kavustu.gercek 64bit isletim sistemi server 8de kurun gorun.64bit dedigiz sistem 32bit olmazsa super mario bile oynatmaz sorun cikartir.
asıl saçmalayan Microsoft gerçek 64B desteği vermeye cesaret edemeyen o... Linux dağıtımlarında 32B için ek yükleme gerekiyor... LinuXMint 11 ile 32B program kurmam gerekince fark ettim...

nikobelic
15-04-2012, 21:51   |  #66  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
127 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2010

4GB ve üzeri ram kullanmayan kullanıcılar için 32bit yeterlidir.

Kapalı Hesap (101323)
21-04-2012, 15:18   |  #67  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 0
3,337 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2008
Alıntı: Mr_YAMYAM  
32 bitlik tek bir satırda bana makina diliyle bir komut yazabilecek varmı arkadaşlar.
burda   yazan olmaz  makine dili 01 lerden oluşur ve  işlemci mimarisine göre  değişir  
mesela   dosya isimli dosyayı sil komutu atıyorum   i7 de  01010101  ise  pentium 010101  dir  amd phenom da 01010101010101 dir  gibi tabi bunlar  gerçek örnekler değil  attım kafadan maksat mantığı  kavramak
zaten gerçek örnekte bilmiyorum

LENO7
21-04-2012, 19:15   |  #68  
LENO7 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 91
2,019 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2011

yakında piyasada minimum 5 GB ram gerektiren bir oyun gördüğünüzde şaşırmayın..
eskiden 32-64 MB ram kullanılırdı..şimdi ise 2-3GB..ilerde 5-8GB...