Windows Xp'de dosya paylaşımı karmaşası

Tmax
24-01-2009, 15:26   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
10 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

Bilindiği üzere Windows Xp Pro, varsayım olarak Simple File Sharing ile geliyor. İlk kurulduğunda Guest hesabı kapalı olarak geliyor. Ne zamanki bir klasöre share veriyorsunuz (simple file sharing ile) , o zaman Guest account u otomatik olarak açılıyor. ve bu şekilde, şifre gerektirmeden bağlantılar sağlanıyor.
Ama ne zaman ki Simple File Sharing işareti kapatılıp, başka bir klasörden paylaşım verildiğinde ve de gerekli permission ayarları yapıldığında, sistem Guest account unu tekrar disable hale getirmiyor. İyi tamam öyle olsun bakalım diyoruz.
Peki "Simple File Sharing" in ayarını değiştiren registry ayarı değişmiş mi diye bakıyoruz, Evet değişmiş.
gpedit.msc , Computer Conf. ->Windows Settings-> Local Policies-> Security Options 'ın altında bulunan, "Network access: Sharing and security model for local accounts" ayarı  "Classic - ..." olarak seçildiği görülüyor. Daha önce o ayar "Guest only - ..." idi.
Eyvallah, o da tamam.
Ama gel gelelim, networkdeki diğer bir makinadan paylaşım yapılmış makinaya erişilmek istendiğinde hala simple file sharing modundaki gibi çalıştığını görüyoruz. yani networkden gelen kullanıcıları Guest accountuna zorluyor.
Login ekranı çıkmıyor.
Hadi 2 makinayı da reboot yapıyoruz, adettendir diye :) gene yok.
Peki sorun ne? Guest accountunun hala enable olması! onu disable yaptığınızda manuel olarak, sorun kalmıyor, login ekranı çıkıyor ve şifre ile bağlantı sağlanıyor.
Yani Folder Options dan, sadece "Enable Simple file sharing" kutusunun işaretinin kaldırılması yeterli gelmiyor.
Aynı şekilde, Classic dosya paylaşımından yine Simple File Sharing e dönmek istediğinizde aynı sorun karışımıza çıkıyor. Registry de gerekli değişiklik yapılıyor ama bu sefer de Guest account unun Enable yapılması gerekiyor,
yoksa yine modu değiştiremiyorsunuz.
(Not olarak şunu eklemek istedim; Yeni kurulmuş ve de herhangi bir klasör paylaşımı yapılmadan direkt olarak Classic dosya paylaşımına geçilirse sorun olmuyor çünkü zaten makine ilk kurulduğunda Guest account u kapalı geliyor.
Ama tabii tekrar Simple File Sharing e geçilmek istenirse o moda geçmiyor çünkü Guest account u açmıyor)

Sonuç olarak bu modlar arasında değişim yapmak isteyen kişinin Guest account unda da değişiklik yapması gerektiğini bilmesi lazım, bu bana saçma geliyor.
Yani bu bir bug olarak bile değerlendirilebilir bence.

Benim denemelerimde üstte yazdığım şeyler gerçekleşti, eğer siz de bu konuyu biraz dener, fikirlerinizi açıklarsanız sevinirim.

Banned
24-01-2009, 16:11   |  #2  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
275 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

DOSTUM EVET HAKLISIN AMA BUNUN BİR BUG OLDUĞUNDAN ZİYADE ÖNEM VERİLMEMİŞ YADA ÜZERİNDE DURULMAMIŞ BİR AYRINTI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM AMA YİNEDE BUNU FARKETMİŞ OLMAN TAKDİR EDİLİR BENCE. FAKAT GPEDIT.MSC KONSOLUNDA BUNUN BİR AYARI OLABİLİR ARAŞTIRMAKTA FAYDA VAR.