Windows XP İçin Bir Kaç İpucu

qazx
20-10-2008, 18:11   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
560 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

Halen en yaygın kullanıma sahip işletim sitemi Windows XP hakkında bir çok ayarın 3. parti bir yazılım kullanmadan kullanıcı tarafından yapılabileceğini biliyor musunuz?

1- Windows'u hızlı kapatmak:
Öncelikle kapanış sesini kullanmıyor olmanız gerekir. bunu yapmak için Başlat > Denetim Masası > Ses Aygıtları > Ses Efekti Aygıtlatlarından Ses Efekti tabına ulaşmanız gerekir. Windows kapanış sesini hiç biri olarak seçmeniz yeterli. Ardından yine Başlat butonunu tıklayarak Çalıştır sekmesine Regedit yazarak kayıt defterini açıyoruz. kayıt defterinin "HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control" kısmına kadar ilerliyoruz. "WaitToKillServiceTimeout" ifadesini bulup değerini değiştiriyoruz. bu değer 100-200-300 olarak atanabilir. ne kadar düşük olursa o kadar hızlı kapanır.

2- Gereksiz dosyaların silinmesi:
C:\Windows\Prefetch içerisindeki tüm dosyaları kontrol etmeksizin silebilirsiniz. Aynı kural C:\Windows\Temp için de geçerli.

3- MSN anlık mesajlaşma programının kaldırılması:
Denetim Masası aracılığıyla kaldıramadığınız Windows Messenger yazılımının kaldırılması için yapmanız gereken şey çok basit. Başlat menüsünden Çalıştır sekmesini tıklayıp "rundll32 setupapi,InstallHinfSection BLC.Remove 128 %SystemRoot%\INF\msmsgs.inf " tırnak içindeki ifadeyi çalıştır ekranındaki yazı kutusuna yapıştırmanız ve enter tuşuna basmanız yeterli.

4- XP'nin zip dosyalarını kendi dosyasıymış gibi göstermesini önlemek:
3. parti bir zip yazılımı kullanıyorsanız, zip dosyalarının Windows tarafından normal bir dosya gibi açıyor olmasını istemeyebilirsiniz. Bunun için Başlat > Çalıştır komut satırına "regsvr32 zipfldr.dll" ifadesini yapıştırıp Tamam'a tıklıyoruz.

5- Gönder menüsüne sekme eklemek:
Masaüstündeyken sağa tıkladığımızda Gönder sekmesinin açtığı bazı kısa yolları görürüz. Bu kısa yollar üzerinde ekleme-çıkarma yapmak istediğimiz zaman C:\Documents and Settings\kullanıcı_isminiz\SendTo klasörüne gitmeniz gerekir. Buradan istediğiniz kısayolları silip, ekleme yapabilirsiniz.

6- Kullanıcı saatlerini belirlemek:
Pazartesiden Cumaya kadar olan süre diliminde gün içinde bazı kullanıcı hesaplarının kullanılabileceği saatleri kısıtlayabilirsiniz. Başlat menüsünden Çalıştır komut satırına "net user bildirgec /time:M-F,9am-10pm." gibi bir ifade yazmanız gerekir. Sabah 9 dan akşam 10 a kadar o bilgisayar üzerinde çalışabilir bir yetki verilmiş oluyor. 10 pm değil de 22:35 gibi bir saat de verebiliriz, bu 24 lük saat sistemine göre olan ayardır.

7- Yeni yüklenmiş programların vurgulanması:
Yeni bir program yükledikten sonra Başlat menüsünden ilgili programın vurgulandığını görürsünüz. Bu bir çok kullanıcı tarafından rahatsız edici olarak algılanıyor. Bu durumu inaktif etmek amacıyla Başlat > Özellikler > Başlat Menü Tabı > Özelleştir > Gelişmiş tablarından Yeni "yüklenmiş programlar vurgulansın" seçeneğini kapatıyoruz.

8- Sistem geri yükleme noktası oluşturmak:
Sisteminizin bir nevi yedeğinin alındığı Sistem Geri Yükleme noktaları XP açısından çok önemlidir. Sisteminiz sebebi belli olmayan bir şekilde hasar görebilir ve çökebilir. Örneğin bilgisayarınız açılırken F8 tuşuna bastığınızda "Bilinen en iyi son konfigürasyona dön" işlemini yapabilmeniz için geri yükleme noktası oluşturmanız gerekir. Bunu elle yapmak için;
Başlat > Tüm Programlar > Donatılar > Sistem Araçları > Sistem Geri Yükleme menüsüne ulaşmanız gerekir.

9- Sistem geri yükleme noktalarını silmek:
Sistem Geri Yükleme noktaları bir tür yedekleme işlemi olduğundan oldukça fazla yer tutmaya başlar ve sisteminizde sorunlara yol açar. Bunun için önceki tüm sistem geri yükleme noktalarını silmeniz ve ardından hemen yeni bir sistem geri yükleme noktası oluşturmanız gerekir. Bunu yapmak için; Bilgisayarım > Özellikler > Sistem Geri Yükleme seçeneğini inaktif yapın.

10- Çoklu dosya isimlendirme:
Bazen bir klasör içerisinde bir çok dosyayı sıralı bir şekilde isimlendirmek isteyebilirsiniz. Örneğin kameranızdan aktardığınız resim-fotoğraf dosyalarına başka isim vermek ve tek tek uğraşmak istemiyorsunuz. Bunun için istediğiniz dosyaları seçip, F2 tuşuna basıyoruz. Ardından istediğimiz bir ismi veriyoruz. "aile fotoğrafları" gibi bir isimlendirmenin ardından tüm fotoğrafların "aile fotoğrafları(1)", "aile fotoğrafları(2)"... gibi isimlendirildiğini göreceksiniz.

11. Hibernate seçeneğini kullanmak:
Hibernate uyguladığınız bilgisayarınızda Hiberne edilmiş büyük bir dosya boyutuyla karşılaşabilirsiniz. Eğer bu seçeneği kullanmıyorsanız kaldırmanızda sakınca yoktur. Bunun için Başlat > Denetim Masası > Performans ve Bakım > Güç Seçenekleri > Hibernate seçeneiğini inaktif edin. Bunu kontrol etmek için de C sürücüsü içerisinde "hiberfil.sys" dosyasını arayın. F3 tuşuna basarak "hiberfil.sys" ismini aratıp bulduğunuz dosyayı silin.

12- Online aktivasyon problemi:
Tüm kullanıcıların en büyük sorunlarından biri de aktive edilmiş işletim sisteminin yeniden kurulum yapıldığında bir kez daha aktive edilmesi zorunluluğudur. Bu durumdan kurtulmak için eğer önemli bir donanım değişikliğiniz yoksa "C:\Windows\System32" klasörüne gidip "wpa.dbl" dosyasına göz atıyoruz. O dosyayı bir ortama kaydedip (cd, flash bellek vs..) yeni kurduğumuz işletim sisteminde yine aynı klasöre kopyalıyoruz. Herhangi bir problem olmaması açısından da yeni kurduğumuz işletim sistemindeki "wpa.dbl" dosyasının ismini "wpa.old" olarak değiştiriyoruz. Ardından bir önceki yedeklediğimiz "wpa.dbl" dosyasını "C:\Windows\System32" klasörüne yapıştırıyoruz.

13- Rezerve internet hızını artırmak:
Bitakım sebeplerden dolayı varolan internet bağlantınızın %20 si kadarının kırpıldığı bilinmektedir. Bunu istemiyorsanız değiştirme imkanınız var. Bunun için Başlat > Çalıştır > gpedit.msc > Bilgisayar Yapılandırıcısı > Yönetim Şablonları > Ağ, Qus Paket Zamanlayıcısı > Ayarlanabilen Bant Genişliğini Sınırla > Etkin > Bant Genişlik Sınırı = 0 > Uygula > Tamam.

14- Sürücü gizlemek:
Bilgisayarınızdaki sürücülere erişilmesini istemiyorsanız izleyeceğiniz adımlar çok kolay. Öncelikle Başlat butonundan Çalıştır komut satırını açıyoruz. "gpedit.msc" ifadesini girip Tamam'ı tıklıyoruz. gpedit, Grup İlkesi Nesne Düzenleyicisi anlamına gelir ve gruplar içerisindeki yetkilendirmelerle ilgili ayarların tutulduğu bir yönetimsel araçtır. Gizlemek istediğimiz sürücüler için, Kullanıcı Yapılandırılması altında seçip Yönetim Şablonlarını seçiyoruz. Yönetim Şablonları altında "windows gezgini" satırını tıklayıp ilgili ayarları görüyoruz. "belirtilen sürücüleri bilgisayarımda gizle" satırını çift tıklayıp, açılan arayüzda "etkin" seçeneğini aktif olarak seçtikten sonra istediğimiz sürücüleri gizleyebiliriz.

15- Varolan işlemcinizle daha hızlı çalışın:
Başlat > Çalıştır komut satırına "Rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks" yazıp Tamam'a tıklayın.

16- Dosya gizlemek:
Gizli dosyaların gösterilmesi esnasında bile gösterilmeyen dosyalarınız olmasını istiyorsanız bir toplu işlemler içeren .bat dosyası oluşturarak bunu yapabilirsiniz. Öncelikle dosya uzantısı değiştirebilmek için klasör seçeneklerinden "Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle" yanındaki tiki kaldırmamız gerekiyor. Ardından, yeni bir text dosya oluşturup içine

cls
@ECHO OFF
title Folder kilitli
if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK
if NOT EXIST kilitli goto MDLOCKER
:CONFIRM
echo Dosyayi Acmak Istiyor musunuz?(E/H)
set/p "cho=>"
if %cho%==E goto LOCK
if %cho%==e goto LOCK
if %cho%==h goto END
if %cho%==H goto END
echo Hatali Secim.
goto CONFIRM
:LOCK
ren kilitli "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
echo Dosya Kilitlendi
goto End
:UNLOCK
echo Dosyayi acmak icin sifreyi giriniz
set/p "pass=>"
if NOT %pass%== 123 goto FAIL
attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" kilitli
echo Dosya Acildi
goto End
:FAIL
echo Hatali Sifre
goto end
:MDLOCKER
md kilitli
echo Basarili
goto End
:End

kodunu yapıştırıyoruz. Şifre şu an için 123 oldu ama bunu değiştirebilirsiniz.
Kaynak:Teknoportal