Windows XP'ye en uzak tekme!

CHIP Online
11-05-2013, 13:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Windows XP bir tekme daha yedi. Ama bu seferki tekme, çok ama çok uzaklardan geldi!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/win ... ak-tekme_40302.html

Resimlerle: Windows'a bahar temizliği

Tıpkı dünya üzerinde olduğu gibi, uzay istasyonlarında da birçok bilgisayar kullanılıyor. Birçoklarının gözünden kaçansa, her ne kadar uzaydan bahsediyor olsak da dünya üzerindekine benzer işletim sistemleri ile işlem yapıldığı...


2013 yılına kadar geçen sürede "International Space Station" içerisinde çalışan astronotlar, laptop'larında Windows XP işletim sistemini kullanıyorlardı. Gelen yeni bir açıklamaya göreyse ISS'in iyiliği için, XP'den Linux tabanlı yeni bir işletim sistemine geçiş yapılacak. ExtremeTech.com'un yayınladığı rapora göre, NASA ve United Space Alliance, yıllardır kullandıkları XP işletim sistemini değiştirip, Linux tabanlı Debian 6'ya geçiş yapacaklar. Bu sayede daha hızlı bir şekilde istasyondaki laptop'lara güncelleme yollayabileceklerini dile getiren Keith Chuvala ise, "Eğer daha hızlı yamalar yapmak ve işimize adapte olmak istiyorsak, bu değişikliği yapmamız gerekli." şeklinde durumu özetledi. The Linux Foundation ise şimdiden istasyonda çalışan astronotlara Debian 6'yı ne şekilde kullanacaklarına dair bilgiler vermeye başladı.


Windows XP'nin ISS ile ilişkisinin kesileceği haberi, an itibarı ile bir hayli doğru gözüküyor zira eğer NASA ve United Space Alliance bu hamlede bulunmasaydı, Microsoft kendiliğinden geri çekilecekti. 11 yıllık XP'nin yerini alacak olan Linux işletim sistemli laptop modelininse Lenovo tarafından üretilen ThinkPad olması düşünülüyor.

Tüm Konu: Windows XP'ye en uzak tekme!

Resimlerle: Windows'a bahar temizliği

Kaynak: www.chip.com.tr

badwizard
11-05-2013, 13:49   |  #2  
badwizard avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 100
1,013 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2008

Herhalde Windows 8 kullanacak halleri yoktu, dünyanın en kritik işlerini yapan makinalarda da Linux tabanlı sistemler kullanıldığını da göz önüne alırsak yapılan tercihin zaten geç kalınmış bir adım olduğunu anlayabiliriz. yeni nesil işletim sistemleri kullanıcıları birer koyuna çeviren, programlar yerine uygulamaları ön plana çıkaran ve kullanıcının yaratıcı değil tamamen tüketici olmasını amaçlayan sistemler. bu sayede belki daha çok para kazanabiliyorlar ama kullanıcı kitlesi giderek köreliyor böyle devam ederse çokta uzak olmayan bir gelecekte sıradan insanlar düşünmeyi bile beceremeyecek duruma gelebilir. iyi bir işletim sistemi herşeyi önceden programlandığı gibi yapan sistem demek değildir, kullanıcı işletim sistemini yönetebilmelidir, onunla iletişim kurabilmelidir. insanlarla makinalar arasındaki iletişim giderek zayıflıyor bu durumda doğal olarak ileri düzey kullanıcıları Linux kullanmaya yönlendiriyor.