Wolfram: Bambaşka bir arama motoru!

CHIP Online
11-03-2009, 12:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Bilgisayarın insanların sorularını anlayabileceğini düşünen bilim adamından farklı bir arama motoru.

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Wolf ... a-motoru_11402.html

Resimlerle: Google ve hizmetlerine 10 alternatif

Stephen Wolfram, 1959 yılında İngiltere'de doğdu. Eton ve Oxford üniversitelerini bitirdikten sonra 20 yaşındayken California Teknoloji Enstitüsü'nde doktoraya başladı. 1981 yılında Macarthur Dahi Bursu'na layık görüldü. Ardından da kendisini asıl şöhrete kabuşturan kitabı "A New Kind of Science" (Yeni Tür Bir Bilim) adlı kitabını yayınladı. Wolfram kitabında aslında bilimin karmaşık formüller ile değil, çok daha basit algoritmalarla ilerleyebileceğini iddia ediyordu. Ve nihayet bu yaklaşımını insanlığın 50 yıllık hayali olan ve bugüne kadar sadece bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz, insanların sorularını anlayıp, onlara cevap verebilen bir sistem kurmak için kullanmaya karar verdi.

Tahmin edebileceğiniz gibi bu bir arama motoru olacak. Wolfram Alpha olarak adlandırılan yeni arama motoru, sadece internet üzerindeki siteleri indekslemek üzerine yeni yaklaşımlar içermekle kalmıyor. Aynı zamanda dil bilimi ile bilgisayarlar arasında çok önemli bir köprü kuruyor. "Aynı soru pek çok farklı şekilde sorulabilir ve bilgisayar bunların hepsini anlayabilmeli" diye konuşan Wolfram'ın çalışmalarına ilk yorumlar bilim dünyasından geldi. Wolfram'ın çalışmalarına aşina olan bilim adamları, hazırlamakta olduğu arama motorunun Google'dan daha önemli hale gelmesinin hiç de zor olmadığını söylüyorlar.

Yeni arama motoru şu anda çalışmıyor; Mayıs 2009'da hizmete girecek. Ancak Wolfram'ın nasıl görüneceğini merak edenler, buraya tıklayarak meraklarını biraz olsun giderebilir...


Tüm konu: Wolfram: Bambaşka bir arama motoru!

Resimlerle: Google ve hizmetlerine 10 alternatif

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce Wolfram Alpha, Google'a gerçek bir rakip olabilir mi?

frozen
11-03-2009, 14:55   |  #2  
frozen avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
776 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Umarım.. Rakipsizlik, gelişememe sorunlarını doğuruyor.

Fattur
11-03-2009, 18:38   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

evet.......