XFS Sabit Diskten Veri Kurtarma (Çözülmedi)

Zymenn
10-02-2010, 15:45   |  #1  
Zymenn avatarı
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
33 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2007

Selamler...
Elimde dosya sistemi Ext3 [düzeltiyorum XFS] (Linux dosya sistemi) olarak gözüken 1 TB sabit disk var. Bu sabit disk üzerinde 250 GB lık önemli verilerim bir kısmı yanlışlıkla silindi. Verilerimi nasıl geri getirebilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.


DENEDİKLERİM

• R-Studio programıyla geri getirmeye çalıştım. Orada sadece o anda silinmemiş dosyalar gözüktü.
• Diskinternal Linux Recovery programını denedim. Bu programla belli bir noktadan sonra program yanıt vermiyor. Beklemeler de boşuna oluyor tabi.
• Ext3 formatındaki bu sabit disk aslında ethernet girişli olan bir harici disk. Bu diskin PUBLIC klasörünüAğ sürücüsü olarak tanımladığımda dosya sistemi NTFS olarak gözüküyor. Böylece NTFS ve dizin taramayı destekleyen bir yazılımla ki ben Get Data Back Easy Recovery kullandım ve hiç bir sonuç alamadım.

EN SON YAPTIKLARIM
• Testdisk Recovery Photorec yazılımı ile Windows üzerinden ve Wubi ile kurulmuş Uuntu üzerinden tarama yaptım. Sonuç alamadım.

Ben daha diski okayamadım bile.
• Windows üzerinden linux disklere erişim izni veren Ext2IFS kullandım. Disk erişimini açtığıda diske girmeye çalıştığımda Diskin biçimlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Ext2IFSnin ext2 ve ext3 e destek verdiğini biliyorum ama XFS den %100 emin değilim.
• Wubi ile Ubuntu yüklü pcden dosyalara erişemedim. HDD bile göremedim Linuxta. Wubi ile yüklendiği için de olabilir mi bilmiyorum.

Denemeler devam ediyor. Desteklerinizi hala bekliyorum.

Yardımlarınız için şimdiden sağolu. Umarım bir çözüm bulabiliriz...

Son Düzenleme: Zymenn ~ 03 Mart 2010 11:19
Zymenn
10-02-2010, 16:35   |  #2  
Zymenn avatarı
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
33 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2007

Bu işlemi Windows üzerinden yapabilir miyiz? R-studio ve Diskinternal yazılımlarında niçin başarısız sonuç aldım bilemiyorum.

Diskinternals ın ext3 dosya sistemlerini okuyabilen Linux Reader adlı programla bu diski okuyamıyorum. Bunun nedenini de anlayabilmiş değilim.

Linux üzerinden veri kurtarmaya çalışmam şart mı? Yorumlarınızın devamını diliyorum,

Zymenn
11-02-2010, 10:12   |  #3  
Zymenn avatarı
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
33 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2007

TBCMagic Hocam öncelikle ilgilendiğginiz için teşekkürler. Umarım bu ilginiz sorun çözülene kadar devam eder.

(Yanilmiyorsam) R-Studio programini veri kaybi olmadan önce kurulmasi gerekiyor.

•R-Studio Network Edition kullandığımda başarılı olamamamın sebebi bu demek. Yalnız programın partition scan ve file scan özelliğinin olması garip. Bu bilgi yanlış olabilir.


Dosya sistemi EXT3 olduguna göre: Kurtarma islemi icin LINUX kullan!

•Aslındabenim şüphelendiğim konu bu verileri ethernet üzerinden attım.  Acabafarklı bir teknikte mi veriler yazılıyor. Çünkü Ext3 diskleri Windowsüzerinden okuyabilen Linux Reader isimli yazılım bu diski okuyamadı.Diskin okunabilmesi için biçimlendirmek gerekli gibi bir uyarı verdi.Oysaki ethernetten disk okunur durumda. Ama partition yazılımları sorunsuz bir ext3 biçimlendirmesi gözüküyor.


Harici harddisk hakkinda daha fazla bilgi verebilirmisin? Kac tane baglanti türü var? USB?

LAN üzerinden baglandigini yazmisin: NAS? NDAS?

• Bu disk Westren Digital'in Ethernet (RJ45) VE Firewire bağlantısı bulunan 1 TB boyutundaki My Book World serisi disklerinden. Yalnız Firewire bağlantısı sizi yanıltmasın o bağlantı sadece Firmware güncellemeleri için kullanılıyormuş. Yani Ethernetten başka seçenek yok.

NAS ağı kullanıyor biliyorm.


Verileri sildikten sonra hic bir islem yaptin mi?

• Hayır hiç bir işlem yapmadım. Windowsun sistem boştakyen disk birleştirme özelliği bile ben de kapalı durumda. 1 Tb diskin şu an da 600 GBı dolu. Önceden 850 GB idi. Yani 250 GB kayıp var. R-studio ve Diskinternals Linux Recovery ile denemelerim haricinde diskle hiç bir işlem yapmadım. Hatta disk kutusunda bekletiyorum. Verilerin tamamen silinmemesi için elimden geleni yapıyorum.


Bugün bilgisayara Ubuntu kurup sizin önerilerinizi denemeye çalışacağım.

Son Düzenleme: Zymenn ~ 11 Şubat 2010 10:29
Zymenn
12-02-2010, 11:21   |  #4  
Zymenn avatarı
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
33 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2007

• Sanırım Ext3grep yöntemini kullanmama gerek kalmadı. Bugün onu deneyecektim.

Photorec programından başlamayı düşünüyorum. Çünkü photorec Windows üzerinden de çalışan ve açık kaynak kodlu bir yazılım.

Veridğiniz linkteki önerilen Raies Data Recovery for XFS 30 Euro değerinde bir yazılım olması çok kötü. Programı Linux tabanlı zannetmiştim o yüzden düzeltme yapayım. Windows tabanlı bir yazılımmış.

• Bu arada gerek partition olsun gerek R-Studio gibi recovery yazılımları olsun diskin dosya sistemini niçin XFS yerine Ext3 olarak algıladığını anlayamadım.

TBCMagic hocam sonuçları buraa yazacağım.  Verdiğiniz bilgiler süper. ;)

Son Düzenleme: Zymenn ~ 12 Şubat 2010 14:15
Zymenn
21-02-2010, 14:17   |  #5  
Zymenn avatarı
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
33 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2007

TbMagic Hocam acaba ben mi Photorec programını yanlış kullanıyorum. Recab_dirXX şeklinde klasörler oluşturarak içine kurtardıklarını getiren yazılım sadece anlamsız txt dosyaları ve bozuk halde boyutları bile hatalı ne olduğu belirsiz mpg dosyaları getiriyor. Ben mi yanlış yapıyorum acaba?

PHOTOREC TE YAPTIKLARIM
1 Diski seçiyoruz.
2 Bölümü seçiyoruz.
3 Dis türünü seçiyoruz ben Intel PC seçiyorum Solaris No partition, Mac Apple gibi seçenekler var.
4 Burada istersek dosya sistemlerini ve ayarları yapabiliyoruz ben tüm dosyalar seçili varsayılan bırakıyorum.
5 Bu ekranda NTFS disklerde Whole - Free gibi seçenekler soruyor ama XFS diskimde bunu sormuyor. Yani sadece boş alanı tanıtamıyorum.

Photorecte yaptığım yanlış ne acaba?

Bir de Wubi ile kurduğum Ubuntulu PCye diski taktığımda Ubuntu diskimi algılıyor ancak içine girmiyor. Etiketi de yok. Sorun ne acaba?

Özellikle TBMagic hocam sizden yardım bekliyorum.

Zymenn
22-02-2010, 08:36   |  #6  
Zymenn avatarı
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
33 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2007

TBMagic hocam hddyi dogrudan takmistim zaten. Hddnin XFS formatinda oldugunu dusunerek hareket ediyoruz simdi. Isin garip yani Ubuntuda da disk icerigi gorunmuyor. Bu diskteki silinen dosyalar soyle dursun daha silinmeyen dosyalara bile dogrudan baglayinca ulasamadim. Windows üzerinden Ext2IFS yazılımı ile de ulasamadim. Oncelikle benim silinmeyen dosyalari en azinden okuyabilmem gerekli.

XFS diske nasil erisecegim konusunda yardim edebilir misiniz? Nasil bir yol izleyeyim hocam?

Son Düzenleme: Zymenn ~ 03 Mart 2010 11:28