Xiaomi'de veri açığı skandalı!

CHIP Online
12-08-2014, 10:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Son zamanların yükselen cep devi, ortaya çıkan bu büyük skandalı çözmek için uğraşıyor!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/xia ... skandali_48892.html

Resimlerle: Çin'den gelen cep canavarları

Geçtiğimiz haftanın başlarında, Finlandiya'nın F-Secure firması, Xiaomi'nin MIUI ile çalışan telefonlardan sunucularına veri gönderdiği söylentisini incelemiş ve bu iddianın doğru olduğunu söylemişti. Herhangi bir bulut hesabına bağlı olmamasına rağmen, F-Secure'ün yeni Xiaomi Redmi telefonları, taşıyıcı adı, telefon numarası, IMEI ve rehberdeki numaralar ile kayıtlı yazı mesajları Pekin'e geri göndermekteydi. Durumu daha da kötü bir hale getiren ise, bu verilerin şifrelenmemiş olması idi. Başka bir deyiş ile F-Secure ve potansiyel olarak bu verilere ulaşmak isteyen hemen herkese açık bir durumdalar. Neyse ki, bugünlerde Çinli firmadan çıkacak olan bir güncelleme ile bu sorun ortadan kalkacak.


Xiaomi'nin VP'si ve eski Google çalışanı Hugo Barra, bahsi geçen veri bağlantısının internet üzerinden bedava mesajlaşmanızın mümkün olup olmadığını inceleyen MIUI'nin bulut mesajlaşma hizmetinden kaynaklandığını söyledi. Bu hizmeti, Apple'ın iMessage hizmetine benzetebilirsiniz. Xiaomi telefonlarında otomatik olarak aktif bir şekilde geliyorlar. Bugünün ROM güncellemesi ile beraber ise, yeni bir Xiaomi ürünü alan veya ürünlerini fabrika ayarlarına geri döndüren kullanıcılar, bu hizmeti kendi istekleri ile aktif etmek zorunda kalacaklar. Böylelikle de, kullanıcının haberi olmadan Pekin'e geri gönderilen veriler bulunmayacak. Aynı güncelleme ile beraber, sunuculara gönderilen bilgiler şifrelenmeye de başlayacaklar.


Barra, gerçekleşmekte olan olayları açıklamak adına ayrıntılı bir Google+ yazısı yayınladı. Bu yazıdaki en önemli ayrıntı ise, Barra'nın üzerine basarak hiçbir rehber verisinin kalıcı olarak depolanmadığını bildirmesi idi.


Tabii ki bu durum halen bazı soruları doğuruyor. En basitinden, bu verilerin en başta şifrelenmiş olmaları gerekiyordu. Xiaomi'nin merkezinde, yakın zamanda büyük bir araştırma başlayacak gibi duruyor ve belli ki birileri büyük bir suçlama ile karşı karşıya kalabilir. Ancak Xiaomi gibi gelişmekte olan bir firmanın böyle bir "skandal" ile karşılaşması, sadece dünya genelinde değil, ülke içerisindeki rakipleri Huawei ve ZTE için büyük bir avantaj sağlayabilir. Çin teknolojisi hakkında doğabilecek sorular da bu firmaların dünya pazarında pek işlerine yaramayabilir.

Tüm Konu: Xiaomi'de veri açığı skandalı!

Resimlerle: Çin'den gelen cep canavarları

Kaynak: www.chip.com.tr