XP İçin Püf Noktaları.

PoWeRdArK
10-05-2006, 13:40   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
108 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

Disk Temizleme'nin kendi kendine çalışmasına son

XP, disk temizleme sihirbazını kullanımınıza sunuyor. Ancak bu sihirbaz, oldukça zaman alan birleştirme aracını, genellikle kullanıcı açısından uygun olmayan zamanlarda çalıştırıyor. Artık bu sihirbaz sizin çalışmanızı etkileyemeyecek.

İPUCU: Başlat menüsündeki Çalıştır komutunu çalıştırın ve Aç kutusuna "regedit" yazdıktan sonra Tamam düğmesine tıklayın. Bunun sonucunda ekrana gelen penceredeki

"HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Cur r entVersion\Explorer\MyComputer\cleanuppath" anahtarı altında bulunan "(Varsayılan)" öğesine iki kere tıklayın. Dize Düzenle penceresindeki Değer Verisi satırında bulunan "%SystemRoot%\system32\cleanmgr.exe /D %c" değerini silin. Yaptığınız değişikliği Tamam düğmesine tıklayarak onayladığınız andan itibaren program bir daha sizi rahatsız etmeyecektir.

Hata bildirimini engellemek

XP, bir program kilitlenecek olursa, NT'den tanıdığımız Dr. Watson hata raporcusunu otomatik olarak çalıştırır. Ancak bu araç önceki versiyonundan farklı olarak her seferinde hafızanın bir kopyasını da Microsoft'a göndermek istiyor.

İPUCU: Başlat/Denetim Masası penceresinde, Performans ve Bakım bağlantısı altında bulunan Sistem üzerine tıklayın. Ekrana gelen pencere üzerinde bulunan Hata Bildirimi düğmesine tıklayın. Daha sonra "Hata bildirimini devre dışı bırak" seçeneğini işaretleyin ve "Önemli hata oluştuğunda bana bildir" seçeneğindeki işareti kaldırın.

Düşük sabitdisk alanı mesajını engellemek


Sabit diskiniz üzerindeki boş alan oranı düşecek olursa, XP devamlı olarak diskinizi temizlemenizi isteyecektir.


İPUCU: Tabii ki bu isteği de engelleyebilirsiniz. Bunun için Kayıt Defteri Düzenleyicisini daha önce anlatıldığı şekilde çalıştırın ve "HKEY_CURRENT_USER\ Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies \Explorer" anahtarını aktif hale getirin. Farenin sağ düğmesini kullanarak pencerenin sağ tarafındaki boş bir alana tıklayın ve bunun sonucunda ekrana gelen nesne menüsündeki Yeni/DWORD Değeri komutunu kullanarak yeni bir değer oluşturun. Bu yeni öğeye isim olarak "NoLowDiskSpaceChecks" girin ve üzerine iki kere tıklayarak değer verisini "1" olarak değiştirin. Kayıt Defteri Düzenleyicisini kapatın ve bilgisayarı yeniden başlatın.

Paylaşımları Bilgisayarımdan kaldırmak

Bilgisayarımdaki paylaşım listesine isteyenler rahatlıkla ulaşabilirler. Bu liste ne kadar uzunsa o kadar karmaşık görünür.


İPUCU: Paylaşım simgelerini rahatlıkla silebilirsiniz. Bunun için ilk olarak Kayıt Defteri Düzenleyicisini çalıştırın. Ekrana gelen pencere üzerindeki "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Cur r entVersion\Explorer\ MyComputer\NameSpace\DelegateFolders" anahtarını aktif hale getirin ve hemen altındaki "{59031a47-3f72-44a7-89c5-5595fe6b30ee}" öğesini silin. Windows XP'yi yeniden başlattıktan sonra paylaşım simgeleri artık Bilgisayarım penceresinde görünmeyeceklerdir.

Fazladan Memory

Windows XP kullandığınız ya da kullanmakta olduğunuz programların .dil (dynamic link libraries) dosyalarını belirli bir zaman dilimi içerisinde hafızasında tutar. Bu özelliği kapatarak "birazcık" hafızaya sahip olabiliriz. Bunu gerçekleştirmek için; "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Cur r entVersion\Explorer" anahtarına gidin, burada yeni bir DWORD değeri oluşturun (sağ tıklayıp new > DWORD value) bu DWORD değerinin adını "AlwaysUnloadDll" yapın ve değerini "1" yapın. Windows XP'yi yeniden başlattığınızda yapılan değişiklikler aktif olacaktır.

Boot Dosyalarıyla Açılışı Hızlandırın

Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOp t imizeFunction" anahtarına gidin, burada "Enable" adındaki string anahtarı bulun ve değerini "Y" yapın. Bu açılış zamanını hızlandırma da yardım edecektir.

Windows XP'yi Hızdan Uçurun

Windows XP'nin yavaş çalıştığını düşünüyor ve hızlandırmak istiyor olabilirsiniz, işte size ilaç olacak bir ayar. Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contr o l\PriorityControl" anahtarına gidin, burada sağ tıklayıp "new > DWORD value" deyin isim olarak ta "IRQ8Priority" deyin ve değerini "1" yapın.

Shared Document'i Kaldırın

"My Computer"dan "Shared Document" klasörünü kaldırmak için Regedit'e girip; "HKEY_ LOCAL_MACHINESOFTWARE/


Microsoft/Windows/CurrentVersion/Explorer/MyComputer/NameSpace/DelegateFolders" anahtarına gidin, burada


"{59031a47-3f72-44a7-89c5-5595fe6b 30ee}" anahtarını silin.

Schedule Task Kapansın

I.E 6 sunucuya her bağlandığında "schedule task" çalıştırmak ister, bu da kullanıcıya Internet'te yavaş surf olarak geri dönmektedir, zaten yavaş olan internet bağlantısını daha da yavaşlatmamak için bu özelliği kapatmakta fayda var. Bunun için; "HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/ Windows/CurrentVersion/Explorer/RemoteComputer/NameSpace" anahtarında ki "{D6277990-4C6A-11CF-8D87-OOAA0060 F5BF}" alt anahtarını silin.

Her CD'de Autorun Olmasın İstiyorsanız

Kronik sorun: Ne zaman CD sürü­cüsüne bir disk koysanız Windows XP'nin CD ile ne yapmak istediğinizi soran bir mesaj ile karşılaşırsınız. Bu can sıkıcı özelliği tarihe gömebilirsiniz. Nasıl mı? İşte yanıtı...

Pratik çözüm: Windows XP'nin CD sürücünüze yerleştirdiğiniz her CD için size içeriği ile ilgili nasıl bir işlem yapıl­ması gerektiğini soran mesajını görmek­ten sıkıldıysanız bu özelliği tamamen ka­patmanız ya da CD türlerine göre farklı işlemler yapmanız mümkün. CD sürücü­nüzün ikonu üzerinde sağ tıklayarak Özellikler seçeneği üzerin­den Otomatik Kullan sekme­sine ulaşın. Bu bölümde Windows XP'nin hangi tür CD'de nasıl bir işlem yapacağı­nı belirleyebilirsiniz.


Bu özelliği tamamen kapatmak için­se Çalıştır menüsünde regedityaz­mak suretiyle Kayıt Defteri Düzenleyicisiniaçarak sırasıyla HKEY_LOCAL_MACHINE\ SYSTEM\ CurrentControlSet\Services\Cdrom kaydını bulun. Burada yer alan Autorun değerini "0" yaptığınızda Windows CD'leri otomatik olarak çalıştırmayı durdura­caktır. Otomatik çalıştırma fonksiyonu­nu geri almak için aynı işlemi Autorun değerini "1" haline getirerek tekrarlama­nız yeterli. Her işlem sonrasında kayıt kütüğünü kaydetmeyi unutmayın.

Internet Explorer bileşenlerini yüklememek

IE 6, Windows XP'ye entegre olarak sunuluyor. Bu browser ile, aslında yüklemek istemediğiniz bir eklenti bulunan bir web sayfasını ziyaret ettiğinizde, çalışmaya başlayan otomatik kurulum işlemi, çalışmanızı engelleyecektir.

İPUCU: İstenmeyen plug-in'lerin yüklenmesini rahatlıkla engelleyebilirsiniz. Bunun için Başlat/Çalıştır komutunu kullanarak "gpedit.msc" dosyasını açın. Ekrana gelen penceredeki "Bilgisayar Yapılandırması / Yönetim Şablonları / Windows Bileşenleri / Internet Explorer" başlığını aktif hale getirin. Burada bulunan "Internet Explorer bileşenlerinin Otomatik Yüklemesini devre dışı bırak" öğesinin üzerine tıklandığında açılan pencere üzerindeki "Etkin" seçeneğini işaretleyerek etkinleştirebilirsiniz. Bundan böyle Internet Explorer ile konforlu bir şekilde gezinebilirsiniz.

Düzenli Internet Explorer update'lerini engellemek

Windows XP dahilindeki Internet Explorer 6.0 her 30 günde bir kendisi için yeni bir güncelleme olup olmadığını kontrol eder. Gerçekten bir güncelleme varsa ve bu yüklenmezse, XP yeni bir hatırlatma penceresi ile devamlı karşınıza çıkar.

İPUCU: Eğer gerekli olursa güncellemeleri manuel olarak başlatmanız daha iyi olacaktır. Bunun için Başlat/Çalıştır komutunu çalışırın ve Grup ilkesi penceresine ulaşmak için "gpedit.msc" dosyasını açın. Önce, bu penceredeki "Bilgisayar Yapılandırması/Yönetim Şablonları/Windows Bileşenleri/Internet Explorer" başlığını ve ardından, burada bulunan "Internet Explorer yazılım güncelleştirmeleri için Dönemsel Denetlemeyi devre dışı bırak" seçeneğini aktif hale getirin.

Windows 2000 oturum açma yöntemini kullanmak

Windows XP kendine has bir oturum açma yöntemine sahiptir. Şayet buna alışamadıysanız, Windows 2000 yöntemini tekrar kullanabilirsiniz.


İPUCU: Başlat/Denetim Masası komutunu çalıştırın ve Kullanıcı Hesapları bağlantısına tıklayın. Bunun sonucunda ekrana gelen "kullanıcıların oturum açma ve kapatma şeklini değiştir" bağlantısına tıklayın ve "Karşılama ekranını kullan" seçeneğindeki işareti kaldırın. Böylece bir sonraki açılıştan itibaren karşınıza eski, alışıldık oturum açma rutini çıkar.

Disk Birleştiricisini Nesne menüsüne eklemek

Sabit diskin birleştirilmesi çalışma hızını olumlu yönde etkileyecektir. Ancak Microsoft geliştiricileri bu aracı maalesef sistemin derinliklerine gizlemişler.

İPUCU: Hayatı kendiniz için kolaylaştırın ve bu fonksiyonu sürücülerin Nesne menüsüne ekleyin. Bunun için üzerine tıklayarak DEFRAGXP dosyasını kullanabilirsiniz. İlk olarak söz konusu dosyayı sabit diskinize kaydedin ve üzerine sağ tuşla tıklayarak açılan nesne menüsündeki Yükle komutunu çalıştırın. Bu sayede, dosya içerisindeki ayarlar, Windows'a yüklenecektir. Artık sabit diskinizin nesne
menüsünde bulunan "Diski Birleştir" komutunu kullanabilirsiniz.

İsterseniz Kayıt Defteri Düzenleyicisinde uygun değişiklikleri yaparak söz konusu komutu kendiniz de ekleyebilirsiniz. Bunun için ilk olarak Kayıt Defteri Düzenleyicisini çalıştırın ve "HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shell\" anahtarını aktif hale getirin. Daha sonra Yeni/Anahtar komutunu kullanarak, "Diski Birleştir" adında yeni bir alt anahtar oluşturun. Daha sonra buraya "command" adında yeni bir klasör daha ekleyin. Şimdi pencerenin sağ tarafındaki boş alana farenin sağ düğmesini kullanarak tıklayın ve nesne menüsünde Yeni/Dize Değeri komutu yardımıyla "DEFRAG.EXE %1" değerine sahip yeni bir öğe oluşturun. Son olarak Kayıt Defteri Düzenleyicisini kapatın.

Başlat Menüsünü Hızlandırın


Menülerin daha hızlı açılmasını istiyorsanız Regedit'e girip "HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop" anahtarına gidin ve "MenuShowDelay" değerini "1" yapın.

Windows Version Numarasını Masaüstüne Ekleme

"HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop" anahtarını açın ve sağ taraftaki "PaintDesktopVersion" adındaki öğenin değerini "1" olarak girin.(yoksa oluşturun)

İnternet Explorer Sebep Yokken Hata Veriyor?

Internet'te dolaşırken, önemli bir işle meşgul olurken, ya da çeşitli sitelerde haberleri okurken hiçbir sebep yokken Explorer'in hata verip kapanması (tüm I.E pencereleri) hiçte hoş olmayan bir durumdur, bunu bir nebze olsun durdurmak için aynen yukarıda Explorer'da yaptığımız yöntemi uygulayacağız. Her zaman ki gibi Regedit'e girip


"HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr e ntVersion\Explorer\Advanced" anahtarına gidin. Burada "BrowseNewProcess" adında yeni bir string değeri oluşturun (tırnaklar olmadan) ve değerini "yes" olarak belirtin, Internet Explorer için şu an tam bir çözüm yok, bu en iyisi denilebilir, biraz hafızadan kaybettirse de.

Windows XP'yi Hızlı Kapatma

Yine "start > run -regedit" 'deyip Regedit'e giriyoruz, burada "HKEY_CURRENT_ USER\Control Panel\Desktop" anahtarına gidin, ve "AutoEndTask" DWORD değerinin değerini "1" yapın.

Programların Timeout süresini değiştirmek

Şayet bir program, işletim sistemine uzun süre bilgi vermezse, XP bu programın kilitlendiğini farz edecektir. Söz konusu Timeout süresini değiştirebilirsiniz.

İPUCU: Timeout süresini değiştirmek için ilk olarak Kayıt Defteri Düzenleyicisini çalıştırın ve "HKEY_CURRENT_ USER\ Control Panel\Desktop" anahtarını aktif hale getirin. Burada bulunan "HungAppTimeout" öğesini değiştirmek için üzerine iki kere tıklayın ve bunun sonucunda ekrana gelen pencere üzerindeki Değer Verisi kutusuna milisaniye olarak istediğiniz bir değer girin.

Bootvis ile sistem açılışını hızlandırmak

XP, daha önceki Windows versiyonlarına kıyasla çok daha hızlı açılıyor, isterseniz açılış süresini daha da kısaltabilirsiniz.

İPUCU: Windows XP'nin açılışını hızlandırmak için Microsoft tarafından ücretsiz olarak sunulan ve üzerine tıklayarak yükleyebileceğiniz Bootvis isimli aracı kullanabilirsiniz. Kuruluma ihtiyaç duymayan programı kullanmak için arşiv dosyasını açmanız yeterli olacaktır. Bootvis'i çalıştırın ve Trace/Next Boot+Driver Delays komutunu çalıştırın. Son olarak ayarlar üzerinde değişiklik yapmadan OK düğmesine tıklayın. Bootvis, sistemi yeniden başlatacak ve ardından açılış işlemini analiz edecektir. Aynı zamanda sistemin açılışındaki her bir adımı grafik olarak da görüntüleyebilirsiniz. Daha sonra elde edilen sonuçlar doğrultusunda açılışın düzenlenmesi için Trace/Optimize System komutunu çalıştırın. Bunun sonucunda Windows XP bir kez daha yeniden başlatılacak ve açılış işlemi optimize edilecektir. Bundan böyle işletim sisteminiz, daha öncekine kıyasla biraz daha hızlı açılacaktır.

Ağ bağlantılarını hızlandırmak


Windows XP, normalde yeni hizmeti "Ouality ofService"i (QoS) otomatik olarak yükler. Bu, hiçbir şey kazandırmamasına rağmen, DSL bağlantılar da dahil olmak üzere online bant genişliğinizin yüzde 20'sinin kaybolmasına neden olur.


İPUCU: QoS servisini kapatmalısınız. Bunun için Başlat/Çalıştır komutunu kullanarak "gpedit.msc" dosyasını açıp, Grup ilkesi penceresini görüntüleyin ve Bilgisayar Yapılandırması/Yönetim Şablonları/Ağ altında bulunan "QoS Paket Zamanlayıcısı" klasörünü aktif hale getirin. Burada bulunan "Ayrılabilir bant genişliğini sınırla özellikleri" öğesine iki kere tıklayın ve ekrana gelen penceredeki Etkin seçeneğini işaretleyin. Bunun sonucunda aktif hale geçen "Bant genişliği sınırı" kutusuna da "0" değerini girmelisiniz. Artık Internet bağlantınız öncekine kıyasla daha hızlı olacaktır.

Prefetch'i Silin Hızlanın

İlk defa Windows XP'de gördüğümuz "Prefetch" yeni ve kullanışlı bir teknik olarak karşımıza çıkıyor. Fakat bazen Windows XP'yi kullandığımızda "Prefetch"in kullanılmayan linklerle dolduğunu görürüz ve bu da bilgisayarı yavaşlatır. Size önerim "Prefetch" klasörünü ayda bir kez silmeniz, bunun için "c:\windows\prefetch" adresinden "Prefetch" klasörünün içinde ne varsa silin ve bilgisayarı yeniden başlatın. Bilgisayarınız bir nebze olsun hızlanacaktır.

Messenger'ı Hotmail açılırken engellemek

Şayet bir MSN web sayfasını ziyaret ediyorsanız, Microsoft'un Instant Messenger'ı sizin onayınız alınmadan açılır.

İPUCU: Başlat menusunu açın ve Çalıştır komutunu çalıştırın. Daha önceki Windows versiyonlarında olduğu gibi, Kayıt Defteri Düzenleyicisini çalıştırmak için, Aç kutusuna "regedit" yazın ve Tamam düğmesine tıklayın. Kayıt Defteri Düzenleyicisi penceresindeki "HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{FB7199AB-79BF-1 ld2-8D94-OOOOF875C541}InProcServer32" anahtarı altında bulunan "@" üzerine iki kere tıklayın ve güncel değerini silin. Ayrıca "ThreadingModel" üzerine de iki kere tıklayın ve aynı şekilde değerini silin. Daha sonra

"HKEY_CLAS-SES.. ROOT\CLSID\{FB7199AB-79BF-Hd2-8D94-OOOOF875C541}\LocalServer32" anahtarını aktif hale getirin ve buradaki "@" öğesinin de değerini silin. Yaptığınız değişikliklerin aktif hale gelmesi için XP'yi yeniden başlatın. Messenger artık sessiz bir şekilde, sizden gelecek emirleri bekleyecektir.

Rahatsız edici konuşma balonlarını kaldırmak

Zaman zaman Windows görev çubuğunda ekrana gelen konuşma balonları, sizi, örneğin Windows turu hakkında bilgilendirmek ister. Daha önemli şeyler ile ilgilenmeniz gerektiğinden bu daveti her seferinde reddetmek zorunda kalırsınız.


İPUCU: Başlat/Çalıştır komutu yardımıyla "regedit" dosyasını çalıştırarak Kayıt Defteri Düzenleyicisini çalıştırın ve "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr e nlVersion\Explorer\Advanced" anahtarını aktif hale getirin. Farenin sağ düğmesini kullanarak, pencerenin sağ tarafındaki boş bir alana tıklayın ve açılan nesne menüsündeki Yeni/DWORD Değeri komutunu çalıştırın. Bu yeni öğeye isim olarak "EnableBalloonTip" yazın ve değerini de "0" olarak atayın. Windows XP yeniden başlatıldıktan sonra, sıkıcı konuşma balonları sizi artık çalışırken rahatsız edemezler. Bu balonları yeniden aktif hale getirmek isterseniz, biraz önce oluşturduğunuz öğenin değerini "1" olarak değiştirmeniz yeterli olacaktır.

Yeni programları Başlat menüsüne uydurmak


Sisteme yeni bir program kurduğunuzda Windows XP bu programa ait Başlat menusu öğesini renkli olarak görüntüler. Bu, yeni programın dikkat çekmesini sağlar.


İPUCU: Bu özelliğin kullanılmamasını mı istiyorsunuz? Bunun için farenin sağ düğmesini kullanarak Başlat düğmesi üzerine tıklayın ve nesne menüsündeki Özellikler komutunu çalıştırın.


Ekrana gelen pencere üzerindeki Özelleştir düğmesine tıklayın ve Gelişmiş kartını aktif hale getirin. Başlat Menusu Ayarları başlığı altında bulunan "Yeni yüklenen programlar vurgulansın" seçeneğindeki işareti kaldırın ve Tamam düğmesine tıklayın.

XP'nin, evi ile konuşmasını engellemek

Windows XP, bir Microsoft sunucusu ile Internet üzerinden düzenli aralıklarla bağlantı kurar. Aslında bu bağlantı zararsızdır ama nasıl olursa olsun kullanıcının bilgisi haricinde meydana gelir.


İPUCU: Sistem her açılışında, doğrudan http://time.windows.com adresindeki sunucuya sorgular gönderilir. XP, bu sunucu ile saat ayarını senkronize eder. Sistem benzer şekilde http://windowsupdate.microsoft.com adresiyle de bağlantı kurar ve buradan yeni güncellemeleri arar. Ayrıca bir de Windows Media Player'ın kod çözücü (codec) sorgusu bulunur. Bu noktada size, özel bir kişisel firewall kurmaktan başka bir seçenek kalmıyor. ZoneAlarm yaygın olarak kullanılan ve konfigürasyonu oldukça kolay olan bir programdır.

Zip arşivlerinin tekrar dosya olarak kullanılması

Zip dosyalan Windows XP'ye kadar özel bir program yardımıyla açılıyordu. Arşiv dosyaları Windows XP ile beraber aniden özel bir klasör olarak karşımıza çıktılar.


İPUCU: Eğer Winzip ile çalışmaya devam etmek istiyorsanız aşağıdaki işlemleri yerine getirmelisiniz. Başlat/Çalıştır komutunu çalıştırın ve Aç kutusuna "regsvr32/u zipfldr.dll" satırını girdikten sonra Tamam düğmesine tıklayın. Bundan böyle Zip arşivleri tekrar dosya olarak işlem göreceklerdir. Şayet böyle çalışmaktan memnun kalmazsanız, "regsvr32 zipfldr.dll" komutunu kullanarak klasör moduna tekrar dönebilirsiniz.

Kilitlenme sonrasında otomatik restart

XP'nin ne kadar güvenli çalıştığını duymuşsunuzdur. Ancak bu işletim sistemi de çeşitli sorunlardan ötürü kilitlenebilir ve tabii ki aksi yönde herhangi bir şey yapılmadığında hareketsiz kalabilir.

İPUCU: Sistem kilitlendiğinde bilgisayarın otomatik olarak yeniden başlatılmasını sağlayan fonksiyonu etkinleştirin. Bunun için ilk olarak Başlat/Denetim Masası penceresindeki Sistem simgesini çalıştırın ve ekrana gelen pencere üzerindeki Gelişmiş kartını aktif hale getirin. Başlangıç ve Kurtarma başlığı altında bulunan ayarlar düğmesine tıklayın ve "Otomatik olarak yeniden başlat" seçeneğini üzerine tıklayarak işaretleyin. Bu sayede bilgisayar, sistem kilitlendiğinde sizin bir şey yapmanıza gerek kalmadan otomatik olarak yeniden başlatılacaktır.

Dahili PC hoparlörünü kapatmak

Dahili PC hoparlörü, çıkartabildiği tek mono bip sesi ile zamanın çok gerisinde kalmasına rağmen, tüm bilgisayarlarda halen bulunuyor. XP, normalde tüm sesler için ses kartını kullanıyor, ancak bazen PC Speaker'dan da ses gelebiliyor.

İPUCU: Aslında XP, PC hoparlörüne gerçekten ihtiyaç duymaz. Bunun için ilk olarak Kayıt Defteri Düzenleyicisini daha önce anlatıldığı şekilde çalıştırın ve "HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Sound" anahtarını aktif hale getirin. Burada bulunan "Beep" öğesinin değerini değiştirmek için üzerine iki kere tıklayın ve PC hoparlörünün XP altında kullanılmasını engellemek için değer olarak "No" kelimesini girin. Hoparlörü tekrar aktif hale getirmek için de söz konusu değeri daha sonra "Yes" olarak değiştirmeniz yeterli olacaktır. Bilgisayar yeniden başlatıldıktan sonra Windows XP çalıştığı sürece bip sesi duyulmayacaktır.

Windows açılışında özel açıklama

Açılıştan sonra bir açıklama veya hoş bir selamlama mesajı ister misiniz?

İPUCU: Bunun için ilk olarak Kayıt Defteri Düzenleyicisini çalıştırın. Buradaki "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWA-RE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon" başlığı altında bulunan "LegalNoticeCaption" öğesi mesajın başlığını ve yine aynı başlık altındaki "LegalNoticeText" öğesi ise açılış mesajını saklar.

Bu öğelerin değerlerini değiştirmek için üzerlerine iki kere tıklamanız yeterli olacaktır. İstediğiniz açılış başlık ve metnini girdikten sonra Kayıt Defteri Düzenleyicisi penceresini kapatın ve bilgisayarı yeniden başlatın. Hazırladığınız mesaj, ağ kaydından önce ayrı bir pencere üzerinde ekrana gelecektir.

Başlat menüsüne kendi resminizi eklemek

XP, kurulum sonrasında her kullanıcı için ayrı bir resim atar. İsterseniz burada kendi resminizi de kullanabilirsiniz.

İPUCU: Eğer Başlat menüsündeki resme tıklayacak olursanız, aralarından seçebileceğiniz standart resimlerin bir listesi ekrana gelecektir. Öncelikle burada kullanmak istediğiniz resmin 48x48 piksel büyüklüğünde olmasına dikkat etmelisiniz. Resim üzerine tıklanması sonucunda açılan Kullanıcı Hesapları penceresindeki "Daha çok resme gözat" bağlantısına tıklayın ve kullanmak istediğiniz resme ait dosyayı seçin. Seçtiğiniz resim, bilgisayar yeniden başlatıldıktan sonra açılış ekranı ve Başlat menüsünde ekrana gelecektir.

MP3 klasörünü CD kapağı ile donatmak

Müzik dinlemeyi sevenler aynı zamanda yeni çıkan albümlerin kapaklarını da takip ederler. CD kapaklarının PC'deki şarkı ve albümlerin bulunmasını kolaylaştırması ise çok daha güzel olurdu. Bunun için müzik klasörünüzde bir kapak veya seçeceğiniz bir resmi saklayabilirsiniz.

İPUCU: Kullanmak istediğiniz klasöre "FOLDER.JPG" adında bir resim dosyası taşıyın. Bundan böyle Küçük Resimler görünümünde klasör simgesinin üzerinde söz konusu CD kapağı ekrana gelecektir.

Windows XP'yi kendi logonuzla kullanmak

IBM veya Dell gibi tüm büyük üreticiler Windows XP yüklü bilgisayarlarında özel logolarını kullanabilirler. Siz de kendi logonuzu kullanmak isteyebilirsiniz.

İPUCU: Bunun için üzerine tıklayarak ÖZELLOGO.REG dosyasını sabit diskinize kaydedin. Daha sonra dosyanın bulunduğu klasörü açın ve bu dosya üzerine farenin sağ düğmesiyle tıklayın. Ekrana gelen Nesne menüsündeki Özellikler komutunu çalıştırın ve dosya içerisinde değişiklik yapabilmek için Öznitelikler başlığı altındaki "Salt okunur" seçeneğinin işaretli olmamasına dikkat edin. Tamam düğmesini tıklayarak bu pencereyi kapattıktan sonra dosya içeriğini değiştirmek için yine Nesne menüsündeki Düzenle komutunu çalıştırın. Dosya içerisinde bulunan "MY TEXT" ifadesi yerine kendi açıklamalarınızı girin ve "MY COMMAND" yerine de yerine getirilmesini istediğiniz direktifleri yazın. Örneğin devamlı olarak CHIP'in web sayfasının açılması gerekiyorsa buraya https://www.chip.com.tr adresini girmelisiniz. Kendi istediğiniz resmi kullanmanıza imkan tanıyan MYICON.ICO dosyası ise Windows klasörü içerisinde yer alan 24x24 piksel büyüklüğünde BMP biçiminde bir resmi içermelidir. Gerekirse, kendi istekleriniz doğrultusunda düzenlediğiniz .REG dosyasının ismini de değiştirebilirsiniz. Bu dosyanın içeriğinin kullanılabilmesi için üzerine iki kere tıklamanız yeterli olacaktır. Bundan sonra sistem yeniden başlatıldığında logonuz Başlat menüsünde çıkacaktır.

Resim Görüntüleyicisi'ni kapatmak

Windows XP tamamen kendine ait bir resim görüntüleme aracına sahiptir. Bu araç, resimleri polarize eder. Aslında pek de kullanışlı bir araç değildir. Kendi istediği programı kullanmak isteyenler bu ipucundan faydalanabilirler.

İPUCU: Windows XP Kayıt Düzenleyicisi Defterini çalıştırın ve

"HKEY_CLASSES _ROOT\SystemFileAssociations\image\ShellEx\Context MenuHandlers\ShellImagePreview" anahtarını silin. Sistem yeniden başlatıldıktan sonra XP Resim Görüntüleyicisi artık karşınıza çıkmayacaktır. Bunun yerine ACDSee veya irfanView gibi kullanışlı resim görüntüleme araçlarını kullanabilirsiniz.

Windows XP açılış ekranını değiştirmek

Windows XP açılışında ekrana gelen resim size sıkıcı mı geliyor? Bunun yerine istediğiniz resmi kullanabilirsiniz.

İPUCU: Bunun için üzerine tıklayarak BootXP aracını kurun ve çalıştırın. Ancak BootXP'nin Shareware versiyonunun çalıştırılması için "Enter BootXP" düğmesi ekrana gelene kadar bir süre beklemeniz gerekli. Sistem açılışında kullanmak istediğiniz resmi seçmek için Browse düğmesine tıklayın. Your Boot Screen penceresindeki resmi işaretleyin ve "Set as your BootScreen" düğmesine tıklayın. BootXP, otomatik olarak orijinal BOOT.INI dosyasının bir yedeğinin oluşturacak ve açılış yöneticisi ekranına işletim sisteminin orijinal hali ile açılmasını sağlayacak yeni bir öğe ekleyecektir. Bu sayede istediğiniz zaman eski ayarlarınızı geri yükleyebilir veya işletim sistemini normal ekranı ile çalıştırabilirsiniz. Daha sonra BootXP'yi kapatın, Windows XP'yi yeniden başlatın ve yeni açılış resminizin zevkini çıkartın.

DİKKAT! Açılış ekranı 640x480 piksel çözünürlükte olmalı, 16 renk kullanmalı ve BMP biçiminde kaydedilmek zorundadır. "Get Boot Screen" komutunu kullanarak internetten hazır açılış ekranları indirebilirsiniz.

Hazırda Beklet moduna geçmek

Windows XP ile beraber karşımıza çıkan en kullanışlı fonksiyonlardan biri Hazırda Beklet 'tir. Bu fonksiyon, hafızadaki tüm bilgileri birer birer sabit disk üzerine yazar ve böylece sistemin bir sonraki açılışında çalışmaya kalınan yerden devam edilebilir. Ancak Hazırda Beklet seçeneği Bilgisayarı Kapat penceresinde ekrana gelmez.

İPUCU: Hazırda Beklet moduna geçmek için uzun uzadıya aranmanıza gerek yok. Bunun için, Bilgisayarı Kapat penceresi açıkken sadece [SHIFT] tuşuna basmanız yeterlidir. Böylece Beklemede düğmesi, Hazırda Beklet olarak değişir.

Bilgisayarı tek tıklama ile kilitlemek


Özellikle kalabalık işyerlerinde çalışma ortamından uzaklaşmadan önce bilgisayarlar kilitlenir. Yabancıların bilgisayarınızı karıştırmasını sadece tek bir tıklama ile engelleyebilirsiniz.

İPUCU: İlk olarak masaüstünde boş bir alana farenin sağ düğmesini kullanarak tıklayın ve açılan Nesne menüsündeki Yeni/ Kısayol komutunu kullanarak yeni bir kısayol oluşturun. Kısayol için güzel bir simge seçin ve "Öğenin konumunu yazın" kutusuna aşağıdaki komut satırım girin:

rundll32.exe user32.dll,Lock—»WorkStation


Bundan böyle çalışma ortamınızı kilitlemek için tuş kombinasyonlarını kullanmak yerine biraz önce oluşturduğunuz kısayolun üzerine tıklamanız yeterli olacaktır.

Yönetici haklarını kolayca etkinleştirmek

Dikkatli kullanıcılar, sadece sistem üzerinde değişiklik yapacakları zaman yönetici haklarına sahip hesabı kullanarak bilgisayarı açarlar. Normalde sadece bir kullanıcı hesabı yeterlidir. Ancak bazı programlar çalışmak için yönetici haklarını isterler.

İPUCU: Gerekirse tek bir EXE dosyası için yönetici hakları tanımlayabilirsiniz, îlk olarak yönetici haklarını kullanarak çalıştırmak istediğiniz programı gezgin penceresinde arayın. Daha sonra EXE dosyası üzerine farenin sağ düğmesini kullanarak tıklayın ve açılan nesne menüsündeki "Farklı çalıştır" komutunu çalıştırın. "Aşağıdaki kullanıcı" seçeneğini aktif hale getirin ve yönetici ismini ve parolasını girin. Programı çalıştırmak için son olarak Tamam düğmesine tıklamanız yeterli olacaktır.

Ses ayar düğmesini etkinleştirmek

Windows XP, ses ayarı düğmesini normalde görev çubuğu üzerinde görüntülemiyor. Ancak bu durumu rahatlıkla değiştirebilirsiniz.

İPUCU: Başlat/Denetim Masası komutunu çalıştırın, ekrana gelen pencere üzerindeki "Ses, Konuşma ve Müzik Aygıtları" bağlantısına tıklayın ve son olarak Ses Efektleri ve Ses Aygıtları simgesini çalıştırın, ileride ses ayarına daha rahat ulaşabilmek için "Görev çubuğuna ses ayarı simgesi yerleştir" seçeneğini işaretleyin.

Dosyaları nesne menusunu kullanarak şifrelemek


Windows XP'nin NT Filesysteminin, yani dosya sistemi NTFS'in çok güvenli olduğu söylenebilir. Encrypted Filesystem (EFS/Şifrelenmiş Dosya Sistemi) ile verilerinizi şifre ile koruyabilirsiniz.


İPUCU: EFS, izinsiz kullanıcıların erişimlerini engellemek için tüm klasörü şifreler. İlgili komutu Nesne menüsüne ekleyerek söz konusu fonksiyondan tabii ki çok daha hızlı bir şekilde faydalanabilirsiniz. Bunun için, ilk olarak, Kayıt Defteri Düzenleyicisini çalıştırın ve "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Cur r entVersion\Explorer\Advanced" anahtarını aktif hale getirin. Farenin sağ düğmesiyle pencerenin sağ tarafındaki boş bir alana tıklayın ve Yeni/DWORD Değeri komutunu kullanarak "EcnryptionContextMenu" adında yeni bir öğe oluşturun. Daha sonra bu öğe üzerine iki kere tıklayarak değerini "1" olarak değiştirin. Bundan böyle klasörlerin Nesne menüsünde ekrana gelen yeni komutu kullanabilirsiniz.

DİKKAT! EFS kullanarak klasörleri şifrelemek için kesinlikle NTFS dosya sisteminin kullanılması gereklidir.

Dosyaları doğru program ile açmak


Windows XP altında dosyaları istediğiniz program ile açabilmeniz için "Birlikte Aç" komutu bulunur. Ancak işletim sistemi bu liste içerisinde her zaman doğru programları sunmaz.


İPUCU: İstediğiniz programları söz konusu listeye ekleyebilirsiniz. Bunun için ilk olarak Kayıt Defteri Düzenleyicisini çalıştırın ve "HKEY_CURRENT_USER\ Software\Microsoft\Windows\Current-Version\Explorer\FileExts\.gif\Open WithList" anahtarını aktif hale getirin. Şimdi buraya yeni bir program ekleyerek birlikte aç listesini genişletebilirsiniz. Örneğin Photoshop'u listeye eklemek için "Photoshop.exe" dosyasını gösteren yeni bir değer eklemelisiniz. Birlikte aç listesinde eksik olduğunu düşündüğünüz tüm dosya uzantılarının çalıştırılabileceği alternatif programları benzer şekilde ekleyebilirsiniz.

XP güncellemelerini kaydetmek

Windows XP güncellemeleri normalde yerel disk üzerine kaydedilemiyor. Yoksa kaydedilebiliyor mu?

İPUCU: Güncellemeleri yerel disk üzerine kaydetmek tabii ki mümkün.


adresinde Corporate Edition güncellemelerini bulabilir ve bunları kaydedebilirsiniz.

Startup Programlar

Bilgisayarı açtığımızda işletim sistemi yüklenirken bazı programlarda açılışta yüklenmek ister (örneğin icq netdetect agent), bunu engellemek için Start > Run > msconfig komutunu çalıştırın. "System Configuration Utility" karşımıza gelmiş oldu, buradan startup sekmesine gelip, başlangıçta yüklenmesini istemedi­ğimiz programları seçebiliriz, programları seçtikten sonra "apply" butona basıp sistemi yeniden başlat­mak gerekiyor.

Virüslere Geçit Yok

Hemen hemen herke­sin e-mail adresine birkaç virüs gönderilmiş­tir, Web tabanlı e-mail servisi veren kuruluşların birçoğu mailinize gelen dosyaları virüs taramasın­dan geçirir(yahoo! gibi). Outlook Express kullanı­yorsanız ve içinde virüs olabilecek dosyaları açmak­ta tereddüt ediyorsanız işte size bir püf noktası. Start > Run deyip "gpedit.msc" yazın. Karşınıza ge­len "Group Policy" menüsünden "User Configuration"a gelin buradan Administrative Temples > Windows Components > internet Explorer bölü­müne girin. Bu bölümde en altta "Configure Out­look Express" yazıyor olması gerek, buna çift tıkla­yarak "Configure Outlook Express Properties" me­nüsünün gelmesini sağlayın, burada "not connfigured" işaretliyse bunu "enable" olarak değiştirin ve "block attachments that could contain a virüs" ya­zan kısmı aktif hale getirin "OK" butonuna basıp çıkın.

Daha Fazla Güvenlik

Start > Run deyip "regedit" yazın, Regedit'te "HKEY_LO-CAL_MACHlNE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Lsa" anahtarına gidin burada "force-guest" DWORD değerini bulun, yoksa oluşturun bunun değerini "1" yapın. Bu sayede Windows XP "Advanced File System Security" aktif hale geçmiş olacak.

Explorer'in Kendisi Çalışsın

Explorer.exe'nin kendi halinde çalışmasını ve böylece hata verdiği zaman tüm sistemin hata vermemesini istiyorsanız, işte size göre bir püf noktası. Regedit'i açıp "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr e ntVersion\Explorer\Advanced" anahtarına gidin. Burada "Separate Process" DWORD değerini bulun ve değerini "1" yapın(eğer bu anahtar mevcut değilse sağ tıklayıp new > DWORD value deyip adını "Separate Process" yapın ve değerini "1" yapın). Eğer Regedit'le uğraşmak hoşunuza gitmiyorsa şu yolu izleye-rekte yapabilirsiniz; My Computer'a girip Tools > Folder Options oradan View segmesine gelin. Burada "Launch folder windows in a separate process"i tıklayın "OK" basın. İşletim sisteminiz daha "sağlam" çalışacaktır fakat biraz performans düşüklüğü olacaktır.

Hızlı Sabit Diskiniz mi Var

Diyelim ki yeni bir sabit disk aldınız ve kullanmakta olduğunuz sabit diskten daha hızlı. Bu durumda page.sys dosyasını yeni aldığınız sabit diskinize geçirmekte fayda var. ("page.sys'de ne ola ki" diyenler için ; ünlü swap dosyası) Bunun için Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHI-NE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management" anahtarına gidin, burada "Paging Files" adındaki string değerini bulun ve daha hızlı olan sabit diskiniz hangisiyse onu yazın (örneğin benimkinde "c:\page.sys" yazıyordu, e:\page.sys yaptım)

Daha Hızlı Kapansın

Windows XP kapanırken bildiğiniz gibi yapılanları kaydeder, Windows XP kapanırken biraz zamandan kazanmak istiyorsanız, Regedit'e girip "HKEY_CUR-RENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersio n\Policies\Explorer" anahtarına gidin, burada "NoSaveSettings" değerini bulun. Eğer çıkışta kayıt yapılmasını istemiyorsanız değeri "1" yapın, kayıt yapılmasını istiyorsanız "0" yapmanız yeterli.

Daha da Hızlansın

Windows XP'de NTFS dosya sistemi her dosya ve klasör için son erişim ve son güncelleme bilgilerini tutar. Bu özellik kullanışlı olsa da normal bir kullanıcı için çoğu zaman pek bir anlam ifade etmiyor. Bu özelliği kapatmak için Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\ Control\FileSystem" anahtarına gidip "NtfsDisableLastAccessUpdate" değerini bulun ve değerini "1" yapın.

Açıklama Yapmasın

Windows XP'de adet olduğu üzere mouse okuyla bir dosyanın ya da sörün üzerine geldiğiniz zaman o dosya/klasör hakkında bilgiler verir. Bu özelliği kapatmak için "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\ CurrentVersion\Explore\Advanced" anahtarına gidin ve "ShowlnfoTip" DWORD değerini bulun ve değerini "0" yapın.

Masaüstü Kendi Halinde Çalışsın

Explorer ve Internet Explorer'ın nasıl kendi başlarına çalışacaklarını söyledik, şimdi de sırada "masaüstü" (desktop) var. Tabii ki Regedit'e girip "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr e ntVersion\Explorer" anahtarına gidin, burada yeni bir DWORD değeri oluşturun (new > DWORD value) isim olarakta "DesktopProcess" yazın ve değer olarak "1" yapın.

Windows XP CD'Sİ İstemesin

Sabit Diskinizde fazladan yer var diyelim(600MB'tan fazla), Windows XP cd'sindeki "İ386" klasörünü olduğu gibi sabit diskinize kopyalayın.(örneğin c:\i386) ve bunu Regedit'te belirtin. Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion" anahtarına gidin, burada "SourcePath" anahtarını bulun, ve karşısına "1386" klasörünü kopyaladığınız adresi yazın (c:\i386) gibi.


Bilgisayar Otomatik Kapanmıyor

Windows XP'den çıkarken bazen bilgisayarın otomatik olarak kapanmadığı olur. Bu sorunu halletmek için Regedit'e girip "HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop" anahtarına gidin, burada "PowerOffActive" DWORD değerini bulun ve değerini "1" olarak değiştirin.

Bilgisayarı Yeniden Başlatmadan Windows XP Yeniden Başlasın


Windows XP'de yaptığınız bazı değişikliklerden sonra bilgisayarı yeniden başlatmanız gerektiğini söyler ama bilgisayarı yeniden başlatıp zaman kaybetmeden sadece Windows XP'yi yeniden başlatmak istiyorsanız "shutdown" butonuna basarken "shift" tuşuna da basılı tutun, böylece bilgisayarı yeniden başlatmadan Windows XP'yi yeniden başlatmış oluyorsunuz.

Açılış Süresini Kısaltın

NTFS dosya sistemli işletim sisteminizde "NTFS Check"e yapacağınız ufak ayarla bilgisayarın açılışını hızlandırabilirsiniz. "CHKNTFS" komutu "AUTOCHK" başlangıç sayım zamanının kullanım komutudur. Normalde 9 saniye olan bu zamanı 4 saniyeye düşürmeniz mümkün, bunun için komut satırına "CHKNTFS/T:4" yazmanız yeterli böylece "AUTOCHK" süresi 4 saniye olacaktır.

Sabit Disk Performansını Artırın

Eğer Windows XP'de NTFS kullanıyorsanız (eğer kullanmıyorsanız şiddetle tavsiye ederim) diskinizin 12,5% kadarını MFT için kaydeder.(MFT = Master File Table) MFT fragmantasyonu sistem performansının orantılı biçimde düşmesine neden olabilir. Örneğin bilgisayarınızda yüzlerce program yükleyip kullanıyorsanız MFT kullanımı daha yüksek olacaktır, bu yüzde duruma göre 25% çıkması daha faydalı olacaktır. Eğer yüzdeyi bu değere çıkarmak istiyorsanız Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet \Control\FileSystem" anahtarına gidin, sağ tıklayıp "new > DWORD value" deyip yeni bir DWORD değeri oluşturun ve isim olarak "NtfsMftZoneReservation" verin, değer olarak 2 yazın ( 1=12,5% , 2=25%)

Sistem Performansını Artırın

Sistemin doğru ve performanslı çalışmasını sağlamak için düzenli olarak defrag etmekte fayda vardır. Ama eğer sistem gereksiz özelliklerle meşgul tutuluyorsa defrag'da ancak bir yere kadar yardım edebilir. Bu püf noktası DOS tabanlı program ve Win95'ten öncesiyle hiç ilgilenmeyenler için. Windows XP'de bir dosya/klasör için iki isim yaratılır, bunlardan ilki gördüğünüz isim bir diğeri ise DOS için hazırlanmış ismidir(DOS'la düzgün çalışması için). Bu isim çalışması CPU ve sabit disk gibi sistem kaynaklarını boşa uğraştırmış olur. Sadece bununla da kalmayıp yapmış olduğunuz MFT kullanımını da düşürür. Bunu engellemek için Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHlNE\System\CurrentControlSet\Contr o l\FileSystem" anahtarına gidin, burada

"NtfsDisable8dot3NameCreation" DWORD anahtarını bulun ve değerini "1" yapın.


"Start > Run" Listesi Silinsin

Regedit, ya da "cmd.exe"yi çalıştırırken "start > run" deyip isimlerini yazarız, bir süre sonra bu liste oldukça kabarır. Bu listeyi silmek için "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr e ntVersion\Explorer\RunMRU" anahtarına gidin, burada ki tüm değerleri silebilirsiniz.

Nerede Kaldığımı Hatırlamasın

Yeni nesil Windowslarda adettir Regedit'te en son ayar yaptığınız anahtarı hafızasında tutup, daha sonra tekrar girdiğinizde en son kaldığınız anahtarı gösterir.("Biz değiştik Win9X gibi değiliz, daha iyiyiz" mesajı mı vermek istiyorlar acaba?). Eğer Regedit'in derinliklerinde kaybolmuşsanız bir daha aynı yerden başlamak pek hoş bir durum olmasa gerek, buna sebep olan anahtar "LastKey" anahtarı. Bu özelliği kapatmak için Regedit'e girip "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr e ntVersion\Applets\Regedit" anahtarına gidin, burada "LastKey" adında bir anahtar göreceksiniz bunu çift tıklayıp içini silin sonra "Regedit" anahtarına sağ tıklayıp "Permission..." seçeneğini seçin. Burada "any/all users/group" seçeneklerinden istediğinizi seçin.

NOT: Bu ayar sisteme zarar verebilir, ya da çalışmasına engel olabilir.

Başlangıç Menüsünü Değiştiremesinler

Sistemdeki diğer "normal" kullanıcıların başlangıç menüsünde(start menu) değişiklik yapmalarını istemiyorsanız Regedit'e girip "HKEY_CUR-RENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersio n\Policies\Explorer" anahtarına gidin, yeni bir DWORD anahtarı oluşturun ve adını "NoChangeStartMenu" koyun ve değerini "1" yapın.

Kayıt Yapmasın

Windows XP'nin yeni özelliklerinden biri de cd-rw cihazlarına cd kaydı yapabilmesi, ama eğer daha iyi bir cd kayıt programı kullanıyorsanız (winoncd, easy cd creator gibi) bu özelliği kapatmak isteyebilirsiniz, bunun için "My Computer"a girin ve burada cd-rw cihazının olduğu sürücüye sağ tıklayıp "Properties"i seçin burada "Recording" segmesine gelin ve "Enable cd recording on this drive" seçeneğini kapatın.

Açılış Diskinin Otomatik Optimize Edilmesi


Otomatik açılış diskinin optimize edilmesi için Regedit'e girip


"HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft \Dfrg\BootOptimizeFunction" anahtarına gidin burada "Enable" anahtarını bulun ve değerini "Y" yapın.

Grup Sayısını Belirleme


Windows XP'ye has özelliklerden olan aynı program pencerelerini gruplama tekniğini özelleştirmek istiyorsanız, Regedit'e girip "HKEY_CURRENTJUSER\Software\Microsoft\Windows\Curr e ntVersion\Explorer\Advanced" anahtarına gidin, burada "TaskBarGroupSize" değerini bulun ve istediğiniz bir değeri verin, burada vereceğiniz değerlere göre sayfalar gruplanacaktır (normal değeri 3)

BSOD Çıktığında Yeniden Başlasın

Her ne kadar Windows XP'nin en güvenli, en hatasız Windows olarak lanse edilse de buna inananların sayısı bir elin beş parmağını geçmez sanırım. Bilgisayarınızın olası bir "sistem çökmesi" ya da "BSOD" olayında (BSOD = Blue Screen of Death yani ünlü mavi ekran) sistemi otomatik olarak yeniden başlatması için Regedit'e girip


"HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contr o l\CrashControl" anahtarına gidin ve "AutoReboot" anahtarını bulun ve değerini "1" yapın.

Geri Dönüşüm Kutusu Olmasın

Geri Dönüşüm Kutusu'nu (Recycle Bin) masaüstünden (desktop) kaldırmak için, Regedit'e girin ve "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Cur r entVersion\Explorer\Desktop\NameSpace" anahtarına gidin, burada "{645FF040-5081-101B-9F08-OOAA002F954E}" anahtarını silin.

ALINTIDIR.UMARIM ISINIZE YARAMISDIR

Der Rote BaroN
11-05-2006, 13:20   |  #2  
Der Rote BaroN avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,531 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

İşimize yarar elbet ama artık bunları tekrar tekrar görmekten sıkıldık be gözüm.

PoWeRdArK
11-05-2006, 17:05   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
108 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

sen bunları ezbere bılebılırsın ama bunları bılmeyenlerde olabılır.amacım onlara anlatmakdır

TuncaBozkurt
11-05-2006, 17:13   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4,805 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2006

ya galiba ben beceremedim ama windowsa resmi koymayı yapamadım ben

CU_GS7
11-05-2006, 17:30   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6,371 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006
kickshaw
İşimize yarar elbet ama artık bunları tekrar tekrar görmekten sıkıldık be gözüm.
PoWeRdArK
sen bunları ezbere bılebılırsın ama bunları bılmeyenlerde olabılır.amacım onlara anlatmakdı
CHIP forumda da anlatılmıştı aynı bilgiler..
Aynı şeyleri tekrar tekrar sunmanın anlamı yok..kickshaw`ın değindiği gibi..


PoWeRdArK
11-05-2006, 19:00   |  #6  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
108 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006
CU_GS7
kickshaw
İşimize yarar elbet ama artık bunları tekrar tekrar görmekten sıkıldık be gözüm.
PoWeRdArK
sen bunları ezbere bılebılırsın ama bunları bılmeyenlerde olabılır.amacım onlara anlatmakdı
CHIP forumda da anlatılmıştı aynı bilgiler..
Aynı şeyleri tekrar tekrar sunmanın anlamı yok..kickshaw`ın değindiği gibi..


kıckshaw arkdasımın dedıyınden ben sadece kendısın bu seyı cok gorduyunu anlamısdım.onceden verıldıyını bılmıyordum,benı uyarmakda haklısınız.
OZUR DILERIM bır dahakine daha dikkatli olcam

lazrailefsanesi
12-05-2006, 15:33   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,393 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2005

Yaw arkadasım guncellemende bi sorun yok.Zaten bu konuyu acanlardan biri benim link zaten  toplu olarak imzamda var ama biraz asırı fazla oldugunu kabul ediyorum burdan ayıklamıssın guzel ama birde link versen geri kalan konularda da arkadaslar arastırmacı bilgisayarcı durumunda kendilerini gelistirseler güzel olurdu.Bu yazı zaten alıntı bu forumdan almadıysanda bir link vermelisin bence etik olarak.Bu sanırım acemiler'in sitesindeydi.Neyse calısmalarında basarılar.Aynı seylerin yayınlamasına ben karsı degilim ama en azından bu boyle devamı surda olursa daha genis konulara insanların ulasabilcegi kanısındayım.
saygılarımla.

PoWeRdArK
12-05-2006, 17:06   |  #8  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
108 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006
lazrailefsanesi
Yaw arkadasım guncellemende bi sorun yok.Zaten bu konuyu acanlardan biri benim link zaten  toplu olarak imzamda var ama biraz asırı fazla oldugunu kabul ediyorum burdan ayıklamıssın guzel ama birde link versen geri kalan konularda da arkadaslar arastırmacı bilgisayarcı durumunda kendilerini gelistirseler güzel olurdu.Bu yazı zaten alıntı bu forumdan almadıysanda bir link vermelisin bence etik olarak.Bu sanırım acemiler'in sitesindeydi.Neyse calısmalarında basarılar.Aynı seylerin yayınlamasına ben karsı degilim ama en azından bu boyle devamı surda olursa daha genis konulara insanların ulasabilcegi kanısındayım.
saygılarımla.

evt sana katılıyorum.ımzandakı lınkıde yenı gordum.ıyı

Mirekus
12-05-2006, 18:26   |  #9  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
91 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

kardeş çok sağol dediklerini harfiyen yaptık işimize yarayacak inşallah. sana bişey de soracağım benim pc de svchost.exeler var bunlar virüs mü nasıl silebilirim ?

V_cenan_L
12-05-2006, 19:02   |  #10  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

Ben bunları bilmiyordu emegin için teşekkürler...

CU_GS7
12-05-2006, 19:11   |  #11  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6,371 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006
Mirekus
benim pc de svchost.exeler var bunlar virüs mü nasıl silebilirim ?
svchost.exe`ler virüs değildir..Parçalanmamış,toplu işlemler diye açıklanabilir..
Onları sonlandırman sistem kararsızlığına neden olabilir.. Belkide bilgisayarın bir daha açılmaz..
Virüsten çok fazla şüpheleniyorsan antivirüs ile tarat..

Son Düzenleme: CU_GS7 ~ 12 Mayıs 2006 19:12
Mirekus
13-05-2006, 14:10   |  #12  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
91 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

tekrar sağol

tonic
13-05-2006, 18:57   |  #13  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,220 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2004

yine de bilgiler için saol...

TuncaBozkurt
13-05-2006, 21:16   |  #14  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4,805 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2006

benim bilgisayarımda gayipten seslerGülümseme gelio.virüs olabilir mi?Ayrıca ara sıra sadece tek program açıkken takılabilio.

Mirekus
14-05-2006, 14:51   |  #15  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
91 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

selam arkadaşlar asal test denen bişey varmış bende kurup pc de çalıştırdım pc nin hızını ölçmeye yarıyormuş bnim pc de testi 41 sn. 34 salisede bitirdi ha birde 5134 tane asal sayı buldu bu ne demek oluyor benim pc nın hızı nasıl buna göre anlayan arkadaşlardan yardımlarını bekliyorum...

gsliyek
02-06-2006, 17:01   |  #16  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2005

Saol