Yapraklardaki Havalandırma Sistemi

adonai23
01-04-2014, 18:26   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 1
0 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2013

YAPRAKLARDAKİ HAVALANDIRMA SİSTEMİ

Bazı bitkilerin gövdelerinin büyük bir kısmı su içinde yaşar. Köklerinin metrelerce derinde olması bitkinin oksijen almasını imkansız hale getirecek bir durumken, Y havalandırma sistemi sayesinde bu sorun hiç yaşanmaz. Bu havalandırma sisteminin motorları yapraklardır.

Genç yaprakların görevi, rüzgar estiğinde havayı emme; yaşlı yapraklarınki ise havayı dışarı bırakmaktır. Bu emme ve üfleme işleminin çalışma sistemi son derece detaylıdır.

Bu tür yaprakların içindeki su buharlaştıkça, yaprakların ısısı azalır. Rüzgar ise buharlaşmayı artırır ve böylece yaprağın ısısı daha da düşer. Bu işlem güçlü rüzgarlarla daha da etkili bir hale gelir. Ancak bu soğuma, yaprağın içinde her bölümde aynı oranda hissedilmez. Yaprakların orta kısmındaki bölgeler dış yüzeylerinden daha sıcak kalır. Araştırmacılara göre bu sıcaklık farkı 1 veya 2°C daha fazla olduğunda, oksijeni emme işlemi de tetiklenmiş olur.

Bu havalandırma sistemi sadece su altındaki kökleri canlı tutmak açısından değil, ekolojik olarak da büyük öneme sahiptir. Derin suların dibinde biriken tortular çoğu zaman oksijensiz kalırlar. Bu yüzden demir hidroksit gibi, bitkilere zarar veren kimyasallar üretirler. Su bitkileri, köklerinden sızdırdıkları oksijenle bu maddeleri okside ederek zararsız hale getirirler. Bu oksijen sızıntısı sayesinde köklerin etrafındaki toprak zenginleşerek canlıların yaşamasına müsait bir hale gelir ve böylece suyun dibi temizlenmiş olur. Bu da Dünya'daki tüm eko-sistemi doğrudan etkileyen ve canlılığı ayakta tutan bir sistem oluşturur.

 http://www.dogabilimleridernegi.org/b08.html

Kapalı Hesap (158848)
01-04-2014, 20:41   |  #2  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 28
248 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2009

bilgi için teşekkür ederim

Kapalı Hesap (261372) bu faydalı yanıtı için aşağıdaki 1 kişiden teşekkür aldı... [ Göster ]