Yasal mı, değil mi?

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
sehrikalp
06-11-2005, 15:18   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
543 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2005

Arkadaşlar; son günlerde çevremde bir çok kişiyle tartıştığım bir konu var, sizlerle paylaşıp fikrinizi almak istedim.

Örneğin ben; P2P programları kullanıyorum ve yeni çıkan bir albümün tamamını bu program aracılığıyla indiriyorum. Ve beğendiğim albümlerin gidip orijinal CD'lerini alıyorum. P2P ile indiripte beğenmediğim diğer albümleri siliyorum. Aldığım CD'leri bilgisayarımda kullanmayıp otomobilimde kullanıyorum. Bilgisayarımda ise P2P ile indirdiğim (ama orijinal CD'lerini aslında daha sonra almış olduğum)o mp3'leri dinliyorum. Şimdi bu yaptığım yasadışı mı, yoksa yasal mı?

Der Rote BaroN
06-11-2005, 15:43   |  #2  
Der Rote BaroN avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,531 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Kendi görüşüm: Biz milyonlarca kullanıcı, bilgisayarlarımızı birbirimize açıyoruz. Paylaşım için ve herşeyden önemlisi ticari olmayan, bireysel kullanım için. Bu açıdan bakıldığında bana yasal gibi geliyor. P2P 'yi, CD 'ye yazdığımız şarkılarla arkadaşın kapısını çalmak ve ondan başka bir CD ile takas yapmak olarak görüyorum ben.

Yurtdışından örnek: Dergide okumuştum. SONY, p2p'lerin yasal durumunu araştırmış ve yasaklanması için ellerinde hiçbir hukuki veri olmadığını açıklamış. Ve p2p leri kullanan milyonlarca insan olduğu gözönüne alındığında bunu bitirmek yerine 'Acaba bundan nasıl köşe oluruz?' diye düşünmeye başlamış. :)

tonic
06-11-2005, 15:59   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,220 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2004

Benim bildiğim tek şarkıyı bile indirmen yasal değil. ama sonuçta şu an bişiy olmıcağı için problem yaratmıyor. fakat indirdiğin şarkıları sadece kendi bilgisayarında dinlersen yasal olmama gibi bir durumu yok sanırım.

raist
19-12-2005, 22:55   |  #4  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2004

abi soleki muzik dosyasi ndirmen normalde yasal değil ama ayni şekilde paylaşmanda doğal değil fakat ucretsiz ansiklopedi paylaşabilrsin sorun şu ki devletin senin bilgisayarinda ne yaptiğini görmeside yasal değil (yani benim sadece ucretsiz ansiklopedi ya da program paylaşma olasılığım var)yani aslinda yaptiğin yasal değil fakat bunu kanitlamak için yasal olmayan işler yapmak gerekiyo bu yuzdende anlaşılmıyo ha ne biliyim iice korsan fabrikasi kurarsan anlarlar onuda diim yani :)

darkstar
20-12-2005, 06:16   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,029 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2005

valla bence sen hic kimsenin olmadigi kadar durust bi vatandassin.... bi cok kisi bende dahil ki pcmde ve arsivde yaklasik bi 45 gb mp3 var bunu dinliyor ustelik album falanda almadan ama benim icin niye bilmiyorum ama rahat belki boyle geldi boyle gidiyo diye ama senin yaptigin cok durustce bi davranis...

  zaten soylede bisey var sanatcilarin kendi sitelerinde bile sarkilarin  nakarat kismi yada bi bolumu yayinlaniyo yani tanitim amacli... bi ton var ama benim aklima ilk manga geldi.. ama bunun disinda diger yerlerden indirmek yasal degil ama bana sorarsanda bilmedigin bi albume para vermek de pek akilllica degil.... simdi bi sarki hakkinda hic bi fikrin yokken gidip ona para verdiginde senin alin terine ne olacak peki?  abi kimse kusura bakmasin bende deli arsiv var ve ben gonul rahatligiyla dinliyorum cdye cekip arkadaslarlada paylasiyorum...

ama turk firmalarinin yazilimlarinin kopyalanmasina kessinlikle karsiyim ama EA,midway zart zurt yani yabancilarinda para kazanmasi zoruma gidiyo acikcasi....
bu kisim yanlis anlasilmasin adamlar para kazanmayi abartmislar milleti soyuyolar 250 dolar oyuna nasil versin bi turk vatandasi arkadaslar sorarim ben size.... konuyla ilgisi yoktu ama cok uyuz oluyorum buna yazmadan duramadim.