Yeni bilgiyayarda C: nin kendi kendine dolması

ZeynepHK
11-08-2018, 12:35   |  #1  
ZeynepHK avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2018

Merhaba 1 hafta önce HP Omen oyun bilgisayarı aldım.C: ye sadece Adobe programlarını ve kullanacağım resim klasörünü atmıştım ve C sürekli azalmaya başladı.günceleme yaptığım için normal olduğunu düşündüm ama devam etti.Virüs taramasında dahi en az 12 Gb azalıyordu.Korkudan her şeyi sildim ve sistem geri yüklemeyi kapattım.Şu an azalma yok ama bir şey yükleyemiyorum,birkaç tanıdığım taramadan belli olmayan bir virüs olduğunu ve servise götürüp recover:f olmadan format attırmamı söyledi.Şu an bile sadece internnette gezindiğim halde 1-2 GB eksilme oluyor.Bilgisayarlar hakkında fazla bilgim yok grafik okuduğum için aldım,adobe programları ve fotoğraf dışında herhangi bir şey yüklemeyi düşünmüyorum.Sizden ricam bu sorunun ne olduğunu ve nasıl düzeltebileceğimi anlatmanız,şimdiden teşekkürler.

Sistem Bilgilerim
  • HP OMEN
  • Windows 10 Home 64-bit
  • Intel i7
  • Intel
  • Google Chrome
  • McAfee VirusScan
  • 32 GB'dan fazla
  • - Bilmiyorum -
  • - Bilmiyorum -
White-Fox
11-08-2018, 12:54   |  #2  
White-Fox avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 155
1,104 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2010

Bakın işletim sistemi gömülü veritabanlarını kullanır , bazı değişken değerlerini , bazı kullanmayacağı verileri (çöpleri) biriktirebilir.Windows 10 da ben böyle birşeyle çok karşılaşmıyorum.Uzun süreli bir kullanımda windows klasörü şişebilir bundan dolayıdır ki c de belli miktar azalma olur.

Mesela ne demişsiniz internette gezinirken dahi 1-2 gb arttır.C boyutunu not edin 2 gün normal kullanın arada 10-20-30 gb gibi büyük sayılar varsa endişelenebiliriz.

Virüs bazlı olaylarda anlamsız saçma sapan isimlerde ve açılmayan dosyalar şeklinde binlerce dosya oluşturulur.

NOT:Yukarıda yazıp açıklamamışım gömülü veritabanı şudur ortada olmayan bir veritabanını program çalışma esnasında oluşturup içinde veridepolayabilir.

NOT2:Disk temizleme gibi bir seçenekle c'de hangi dosyalar ne kadar boyut kaplıyor görebilirsiniz (arşivlenmiş,temp vs)

ZeynepHK
11-08-2018, 13:00   |  #3  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2018

Teşekkürler cevap verdiğiniz için haklısınzı temizleme yaptığım zaman  az miktardaki azalma düzeliyor ama 2 günde 40 GB alan kaybettim ve korkudan yüklediğim her şeyi sildim.Tekrar geri yüklesem sorun olur mu ve C yerine D ye attığım program çalışır mı?Ve tekrar alan kaybedersem format mı attırmalıyım?

White-Fox
11-08-2018, 13:08   |  #4  
White-Fox avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 155
1,104 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2010
Alıntı: ZeynepHK  
Teşekkürler cevap verdiğiniz için haklısınzı temizleme yaptığım zaman az miktardaki azalma düzeliyor ama 2 günde 40 GB alan kaybettim ve korkudan yüklediğim her şeyi sildim.Tekrar geri yüklesem sorun olur mu ve C yerine D ye attığım program çalışır mı?Ve tekrar alan kaybedersem format mı attırmalıyım?
 

Düzenli Kullanılan program C de olmalı D de olduğunda programı çalıştırırken performans kaybı ile karşılaşırsınız .40 gb içinde muhtemelen programlarınız da olmalı artık program boyutlarına bakınca hiç gibi kalıyor 7-8 gb lık setup dosyaları var , 50-60 gb lık oyunlar. :) Ayrıca güncellemeler vs de yer kaplar.

Format atmaktan uzak durun , bellek pointerlarını bozar.Bilgisayarı bir periyoda sokar şimdi atarsınız hızlanır düzelir 6 ay sonra yavaşlar sonra bu 4 ay sonra 3 ay sonra derken artık atsanız da bir şey değişmez olur.

Bilgisayar parçaları elektrik ile birlikte yavaş yavaş deforme olur , en hızlı hdd ömrü biter formatta bu ömrü oldukça kısaltıyor.Siz bilinçi bir kullanıcı olursanız virüs programına bile gerek duymazsınız.

excel_mustafa
11-08-2018, 15:37   |  #5  
excel_mustafa avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 545
4,443 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2012

otomatik güncelleştirmelerden sadece kritik ve güvenlik güncellemeleri seç. ayda bir sistem kurtarmayı kapatıp aç.