Yeni F1 sezonu, değişen kurallar, fazlası!

CHIP Online
19-05-2014, 01:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Formula 1 yarışlarının görünmeyen tarafındaki teknolojiyi gün ışığına çıkartıyoruz!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/ye ... -fazlasi_47205.html

Resimlerle: 75.000 Dolarlık çalışmayan F1 aracı

Formula 1 sezonu, geçtiğimiz haftalarda başladı. Ama bu sezon, diğer sezonlardan farklı pek çok kuralı da beraberinde getiriyor.


Bu yazımızda önce yeni sezonda değişen önemli kurallara bakacağız; ardındna iddialı takımlardan Red Bull'un kurduğu dev veri ağına ve bu ağın önemine göz atacağız.


Kural Değişiklikleri                      


Bu yıl ilk defa sınırlı yakıt kullanımı göreceğiz, yani her araç yarış başına 100 kg yakıt kullanabilecek. 2.4 Litre V8 motorların yerini ise 1.6 Litre V6 turbo motorlar aldı.


Bir diğer radikal değişiklik ise kinetik enerji geri kurtarma sisteminden vazgeçilmesi. Bunun yerine yeni bir hibrit enerji kurtarma sistemine geçildi. Aracın arka aksına yerleştirilen bir elektrik motoru enerjiyi depoluyor. Bu sistem aracın daha hızlı gitmesini sağlıyor. Bu teknoloji şu anda sadece F1 araçlarında kullanılsa da gelecekte normal binek araçlarda da yakıt tasarrufu adına bu sistemi göreceğiz.


Kinetik enerji kurtarma sistemi 7 saniyeden biraz az bir sürede aracın hızını arttırıyordu. Fakat yeni hibrit sistem yaklaşık 30 saniyede aracı hızlandırıyor, F1 araçları geçen seneden yavaş görünse de, Bahreyn'de yapılan testlere göre, geçen seneki tur sürelerinden ortalama 1 saniye yavaşlıktan fazlası söz konusu değil...


Tüm Konu: Yeni F1 sezonu, değişen kurallar, fazlası!

Resimlerle: 75.000 Dolarlık çalışmayan F1 aracı

Kaynak: www.chip.com.tr