Yeni SSD Nasıl Takılır ?

emirhanbulbul6161
01-08-2015, 11:15   |  #1  
emirhanbulbul6161 avatarı
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
34 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2015

Önceki yazımızda Neden SSD kullanmamız gerektiğini anlatmıştık. Önceki yazımızda ulaşmak için buraya tıklayınız.

PC’nizi SSD İçin Hazır Hale Getirin

Yeni SSD’nizi takmadan önce harici bir diske bilgisayarınızın tam yedeğini alın. Ardından sistem diskinde yer alan tüm verilerinizi SSD’ye kopyalamanız gerekiyor. SSD’nizin yanında bir klonlama programı geldiyse onu kullanın. Örneğin Kingston’un bazı SSD’Ieri Acronis True Image programını içeren bir CD ile geliyor.

Klonlama adımları, kullanılan sürücüye ve programa bağlı olarak değişebilir. Bu yüzden bu ayrıntılara girmiyoruz.

Çoğu durumda yeni sürücüyü ilk aşamada USB adaptörle bilgisayara bağlamanız, ardından yedekleme yazılımını çalıştırmanız ve ekrana gelen adımları takip etmeniz gerekecek.

Eski Sürücüyü Çıkarın

Bilgisayarı kapatın ve fişini çekin. Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız yan kapağını açın ve sabit disk yuvasını bulun. SATA ve güç kablolarını söktükten sonra diski çıkarın. Sürücü vidalarla sabitlenmiş olabilir ya da kızağıyla birlikte gelebilir. Kasanızda boş bir sürücü alanı varsa ve ek bir SATA kablosu varsa eski diskinizi sökmenize gerek yok. Ekstra depolama alanı için kullanmaya devam edebilirsiniz.

Ancak bu durumda BIOS üzerinden önyükleme sırasını değiştirerek SSD’yi ilk sıraya koymanız gerekebilir. Dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız ilk olarak pilini çıkarın ve ardından sabit disk kapağını arayın. Bu genelde bilgisayarın alt yüzünde dikdörtgen şeklinde bir kapaktır. Gerekirse kullanma kılavuzuna bakabilirsiniz. Genelde panele ait kapağı açmak için 1-2 vida sökmeniz gerekir. Ardından sabit diski çekip çıkarmanıza yarayan bir etiket uzantısı görürsünüz. Sabit diski tutan özel çekmeceyi ayırmak için vida sökmeniz ve şok engelleyici sünger vb. kaplamaları sökmeniz gerekebilir. Merak etmeyin, zor bir iş değil. Yalnız minik vidaları nereden söktüğünüze dikkat edin ve onları kaybetmeyin.

Yeni Sürücüyü Yerleştirin

SSD’yi masaüstü bilgisayardaki sürücü alanına yerleştirmek için öncelikle 3,5 inç adaptörüne monte etmeniz, ardından SATA ve güç kablolarına takmanız, son olarak da iterek yuvaya yerleştirmeniz gerekir. Kasanızın türüne göre sabitlemek için vida sıkmanız veya klipleri döndürmeniz gerekebilir.

Eski sürücünüzü değiştiriyorsanız iş kolay. Önceki sürücüden çıkardığınız kabloların uçlarını aynı yerlere takın yeter. Eski sürücüyü de kasada tutma kararı almışsanız yeni bir SATA ve güç kablosu kullanarak anakarta bağlantı yapmanız gerekir. Muhtemelen anakartınızdan gelen boş SATA ve güç kabloları vardır ama yoksa çoklayıcı adaptörle güç fişini artırmanız gerekebilir. Bazı SSD terfi kitlerinde böyle bir adaptör çıkıyor. Yoksa birkaç liraya satın alabilirsiniz. Dizüstü bilgisayar kullanıcılarının SSD’yi boş sürücü kızağına vidalaması, varsa şok önleyici süngerleri yapıştırması, sürücüyü tekrar ilgili alana iterek yerleştirmesi gerekir. SATA ve güç bağlantıları genelde dahili olduğu için sadece tek bir yönde monte edilebilir ve nazik biçimde itip oturtmanız yeterli olur.

Bilgisayarı Yeniden Başlatın

Bilgisayarınıza ait her şeyi yerine takın. Bilgisayarınızı yeniden başlatın. Artık bilgisayarınız eskisinden kat kat hızlı başlayacaktır.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Kayna: http://www.pcwebim.com/yeni-ssd-nasil-takilir/

Mert24
04-09-2017, 04:33   |  #2  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2017

Peki BIOS ayarlarından AHCI modunu etkinleştirmemiz gerekir mi?