%100 Disk Kullanımı! ACİLLLLLLLLLL!

Erdihead
21-09-2017, 20:43   |  #1  
Erdihead avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2017

Arkadaşlar herkese merhabalar, iyi forumlar.

"HP Pavilion P009st G7X45EA" marka modelli; 15", i-7 işletim sistemi, Turbo Boost ile 3.1 ghz, 8 gb OEM ram, 2 gb NVIDIA Geforce 840m, 1tb HDD donanım özelliklerine sahip Windows 8.1 işletim sistemi ile çalışan bir bilgisayar kullanıcısıyım. 

Kurgu işleri ile uğraşıyorum. Adobe Premiere, Photoshop, After Effects ile açıp kapatıyorum bilgisayarı, öyle izah edeyim. Yetmemeye başlamıştı. Uzun süreli render bekleyişleri, donmalar, kasmalar derken üzerinde boş bir ram slotu olduğunu öğrendiğim an, aynı özellikte bir tane daha OEM 8 gb ram ekledim. Toplamda 16gb ram olmuştu. Belki render süresi kısalır dedim bu hamleyle. Elbette SSD'ye geçme hayalim vardı ancak ekonomik durumum 1 ay sonra için hazır olacaktı. Her neyse topladım bilgisayarı, açmaya çalıştım. Sistem dosyaları hasar görmüş, HDD epey doluydu -neyse ki yedekliydi- hemen format attım. Bu sefer Windows 10 kurdum. Sonradan fark ettim bilgisayarın altında fabrikasyon çıkışı 8.1'miş ama yaşadığım soruna çok düşük bir çözüm gibi geliyor 8.1' i tekrar yüklemek. Her neyse ondan sonra olanlar oldu. Disk kullanımı ara ara ancak çok ani sürelerle %100'e çıkıyor, düşüyor. HDD'den ara ara cik cik sesleri geliyor. HDD acaba donanımsal bir arıza mı veriyor diyerek Defraggler ve HD Tune ile tarama yaptım. %3 %4 seyrinde bir parçalanma vardı. Disk sağlığı iyiydi. Birleştirdim. Anladım ki donanımsal bir arıza yok.(Bu yorumdan emin değilim.) Daha sonra bu windows 10'un genel disk kullanımını %100'e çıkaran uygulamalarını devre dışı bıraktım. Yine bir sonuç vermedi. Mantıken birkaç ihtimal var ama sizin tecrübelerinize ihtiyacım var. Acilen yetiştirmem gereken 1 kısa film 1 uzun metraj kurgusu var. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim.

İyi çalışmalar, iyi forumlar.

White-Fox
21-09-2017, 20:57   |  #2  
White-Fox avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 155
1,104 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2010

Çok format atmaktan kaynaklanan hdd'nin pointer ayarlarını bozan bir durumdan bu sorunla karşılaşılır genelde.Hddler sonsuz değil bunların bir ömrü var yaz/sil yaparak bu ömür kısalır.Daha doğrusu kısalmasa da performans ciddi derecede azalır.Format atıldığında bir diske var olanları genelde silemiyorsunuz.Sadece dolu bu hücre diyen pointer'ı boş olarak ayarlıyorsunuz ancak hücre dolu üstüne yazmaya çalıştığınızda önce doluluğu silecek sonra içine yeni verinizi işleyecek.Daha önceden karalanmış bir sayfada çalışmakla aynı bu.+bazı virüsler de bu soruna yol açıyorlar.

White-Fox bu faydalı yanıtı için aşağıdaki 1 kişiden teşekkür aldı... [ Göster ]
Erdihead
21-09-2017, 21:19   |  #3  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2017

Hocam peki bu durumla ilgili olarak çözüm öneriniz HDD değişimi veya SSD'ye geçme eylemi midir? Şuan değişim yapmadan yazılım üzerinde yapabileceğim bir hamle yok mudur? Bu arada 360 total security pro kullanıyorum. Virüs taraması da yaptım ancak hiçbir virüse ulaşamadım.

Son Düzenleme: Erdihead ~ 21 Eylül 2017 21:21
excel_mustafa
21-09-2017, 22:08   |  #4  
excel_mustafa avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 545
4,443 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2012

-kaspersky,bitdefender gibi iyi bi antivirüsle ve malwarebytes ile ful tarama yap

-format attığın win10 un sorunsuz olduğundan emin ol.üretici sitesinden tüm driverları eksiksiz yükle

excel_mustafa bu faydalı yanıtı için aşağıdaki 1 kişiden teşekkür aldı... [ Göster ]
White-Fox
21-09-2017, 22:44   |  #5  
White-Fox avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 155
1,104 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2010
Alıntı: Erdihead  
Hocam peki bu durumla ilgili olarak çözüm öneriniz HDD değişimi veya SSD'ye geçme eylemi midir? Şuan değişim yapmadan yazılım üzerinde yapabileceğim bir hamle yok mudur? Bu arada 360 total security pro kullanıyorum. Virüs taraması da yaptım ancak hiçbir virüse ulaşamadım.
 

combofix kullandım bir kaç kere düzeltmişti bu sorunları lakin tehlikeli eğer combofix taramasında elektrik kesilir vb güç kayıpları vs olursa yada bir sebepten eylem sonlanmaz ise sisteme zarar verebiliyor.Her SSD iyi performans vermiyor bildiğin piyasadaki HDD den farklı değil bazıları.İyi olanlar tabiki daha hızlı denebilir.Lakin yinede bellek sistemlerinin yazılımsal katmanı çok farklı değil.Mümkün olduğunca siz format atmaktan kaçınırsanız bir hdd size uzunca bir süre yeter yada ssd.Ayrıca 3.parti yazılımların kullanımından da kaçınılmalı kayıt defteri düzenlemeleri vs. anti-virüslere dahi sisteme bu denli etki etmelerine izin vermeyin.İşletim sistemleri genelde erişebildikleri en yakın bellek bölgesini kullanırlar böylece kullanıcıya hızlı cevap verebilirler.Belli bir süre sonra bellek üzerinde  çok fazla saçılmış bilgi bulunur uzun ama etkili yöntem disk birleştirmedir işletim sistemi kendine göre optimize dizer bilgileri ancak ülkemizde bu kullanılmaz gider 50 liraya format atılır 300 liralık disk her 6 ay da bir format ister sonra , ne bu böyle kira öder gibi? 

Not:Bilgilerin optimize olacak şekilde dizilmesi çok önemlidir , işin derinine inmek gerekirse c++ da çok hızlı çalışması istenen programların değişkenleri yan yana olan bellek hücrelerine atanır.İşin mantığını kavrarsanız sorun yaşamazsınız diye anlatıyorum.Kolay gelsin...

White-Fox bu faydalı yanıtı için aşağıdaki 1 kişiden teşekkür aldı... [ Göster ]
Erdihead
21-09-2017, 23:37   |  #6  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2017

Çok teşekkürler hocam bu değerli bilgiler için.

Şimdi Plumbytes Anti-malware ile full tarama yapıyorum. %70. Engage.Cookie adlı bir virüs buldu. Onun dışında sanırım temiz. Combofix windows 10 desteklemiyordu sanırım.

Son Düzenleme: Erdihead ~ 21 Eylül 2017 23:39
Sefa Gökdemir
02-02-2018, 19:25   |  #7  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 1
4 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2015

Bu sorunu yaşayanlara tavsiyem videodaki çözümü de bir denemeleri. Bende internetteki bu hatayla ilgili herşeyi yaptım olmadı fakat bu yolla sorunumu çözmüştüm.
https://www.youtube.com/watch?v=3End2K27Zu4