Kısa bir süre önce akıllı telefonlar arasına yeni bir marka daha katıldı. Omix adındaki bu markanın telefonlarını mağazalarda görüyorsunuzdur, belki de uygun fiyatlı olduğu için satın almış bile olabilirsiniz. Tanımayanlar için söyleyelim, Omix, 2021 yılında Türkiye’ye adımını attı. Hatta bazı modellerinin üretimini de direkt olarak Türkiye'de yapıyor ve yerli üretimi destekliyor, bu sayede de cihazları daha uygun fiyatlı şekilde ülkemiz kullanıcılarıyla buluşabiliyor.
Bugün yakından bakacağımız Omix X7 de onlardan biri. Üretimi Türkiye’de yapılan ve uygun fiyatının yanında güçlü özellikleriyle dikkat çeken bir telefon olan Omix X7, markanın giriş - orta segment kullanım senaryoları için tasarladığı bir cihaz. Eğer siz de bir süredir bu telefonu görüyor ve satın alma noktasında kararsız kalıyorsanız iyi denk geldi diyebiliriz. Şimdi telefonun kamerası nasıl, pil ömrü ne kadar, işlemcisi güçlü mü, hafızası ve depolama alanları yeterli mi; tüm bu sorulara beraber yanıt bulalım.
Omix X7 Tasarımı Nasıl?
Boxy tasarım adını verdiğimiz, dıştan ince şerit çerçeveyle sarılmış Omix X7, aslında büyük boyutlu bir telefon; 6.78 inçlik ekranla geliyor, bu sayede geniş bir görüntü deneyimi sunuyor.
Telefonun ağırlığı 205 gram seviyesinde olurken, biraz kalın olduğunu kabul etmek lazım. 8.96 mm kalınlığında bir telefon olan Omix X7’nin sağ kenarında ses açma kapama tuşuyla, güç düğmesi bulunuyor. Güç düğmesi üzerine parmak izi sensörü de yerleştirilmiş. Sol kenarda ise SIM ve microSD kart çekmecesi bulunuyor. Telefona 2 ayrı hat takılabildiğini de burada hatırlatmış olalım.
Telefonun alt kısmında USB-C girişi ve 3.5mm kulaklık girişi yer alıyor. Cihazın tek bir hoparlörü var o da alt kısımda yer alıyor. Bu noktada tasarımın toza ve suya karşı koruması olmadığını da hatırlatalım. Telefonunu temizlemek için alkollü veya ıslak bezlerle silmeyi sevenlerin de biraz daha dikkatli olması gerekecek.
Bu arada telefonun arka yüzeyi cam malzemeye sahip, bu da tasarım ve açısından + puan kazandırıyor Omix 7’ye. Yine telefonun arka yüzünde 3 kamerayı ve flaş ışığını bir araya toplayan bir kamera adası bulunuyor. Cihazın renk seçenekleri ise Mor, siyah ve beyaz renklerden oluşuyor.
Kutusuna baktığımızda burada hem silikon kılıf hem de ekran filminin çıktığını görüyoruz. Ayrıca, arka kapaktaki camı korumak için de bir arka kapak filmi geliyor. Arkadaki cam yüzeyi korumak güzel düşünülmüş, ince bir ayrıntı, Omix’i bu anlamda tebrik ederiz.
Omix X7 Kamera Özellikleri Neler?
Omix X7, arka yüzünde 50 MP’lik ana kamerasıyla geliyor. Kamera adasındaki diğer iki kamera ise yakın çekimler ve derinlik için kullanılan 5MP ve 2MP’lik sensörlere sahip. Öndeki selfie kamerası ise yine giriş seviyesi için gayet iyi bir çözünürlük olan 16 MP sensörle geliyor.
Telefonun kamera çekimleri hiç de fena değil, hem ön hem arka kamera ile güzel sonuçlar alıyorsunuz. Özellikle sosyal medya paylaşımları için gayet yeterli seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Kamera arayüzünde çok sayıda seçenek var: HDR, Portre , Geniş Açı, AI, 50MP, Profesyonel Gece Çekimi, Makro Çekim, Ağır çekim, Titreme önleyici ve Elektronik Görüntü Sabitleme gibi özellikleri bulunuyor. 50 MP ölçüsünde fotoğraf çekmek istediğinizde 50 MP moda almayı da unutmayın.
Telefonla video çekmek isteyenler için kameralar, 60 fps hızında 1080p ve 720p çözünürlük sunuyor. Gayet yerinde, Full HD / 60 kare bu sınıf için fazlasıyla yeterli, ihtiyacı karşılayan bir değer. Ama daha fazlası gerekiyor derseniz, 1440p çözünürlüğe de çıkabiliyor telefon. 30 kare hızında 1440p çözünürlüklü videolar kaydedebiliyor.
Genel olarak bu fiyat seviyesi için Omix X7’nin kamera noktasında donanım ve yazılım bölümlerinde beğendiğimiz bir model olduğunu söylemek gayet mümkün.
Omix X7 Ekranı Nasıl?
Evet, gelelim telefonun ekranına. Neredeyse 7 inçe ulaşacak kadar büyük bir telefon olan Omix X7’de 6.78 inç boyutunda bir IPS ekran bulunuyor. FHD+ ekran 2460x1080 piksel çözünürlüğüyle de göz dolduruyor. Ekran parlaklığının ise 500 nit olduğunu vurgulayalım. Bu anlamda parlak güneş altında ekranı görmek bazen zor olabiliyor. Ama neyse ki ekranla ilgili güzel bir haber var...
Omix X7 ekranının güçlü özelliği 120 Hz yenileme hızını destekliyor olmasıyla karşımıza çıkıyor. Böylece üst seviye akıllı telefonlar benzeri bir görüntü akıcılığı üretebiliyor telefon sizlere. Yenileme hızı için 60, 90 ve 120 Hz frekansları seçebildiğiniz gibi yenileme hızını dinamik olarak belirlemesi için kararı telefona da bırakabiliyorsunzu.
Ekranda ayrıca Panda Glass cam kullanılmış. Panda camlar, bir Gorilla Glass olmasa da çizilmeye ve darbelere karşı ekranınızı koruyacaktır. Elbette yine de temkinli olmakta yarar var.
Peki, Omix X7’nin performansı nasıl, oyunları nasıl çalıştırıyor, uygulamaları çalıştırırken donma ve takılmalar oluyor mu, şimdi bunlara bakalım.
Omix X7 Performansı Nasıl?
Evet, Omix X7’de orta sınıfa ait bir işlemci olan Helio G99 kullanılmış. 8 çekirdekli Helio G99 chipset’ine sahip telefon bu anlamda yeterli performansı üretecek kapasiteye sahip. Günlük rutin işlerinizi halledebilir, donma gibi sorunlarla karşılaşmazsınız. 8 GB fiziksel RAM ile gelen telefonun hafızasına sanal olarak 8 GB daha RAM ekleyebiliyorsunuz. Böylece itici güç sağlıyor. Cihazın depolama kapasitesi ise 128 GB. Ayrıca harici yuvaya 512 GB’a kadar microSD kartlarınızı da takabiliyorsunuz. Grafik işlemcisi ise ARM G57. Buraya kadar her şey güzel, ancak işletim sistemi olarak Android 13’ün yer alması üzücü. Üzerinden zaman geçmiş olmasına karşın Android 14 güncellemesi telefona hala gelmemiş.
Peki, performans nasıl? Bu donanım profiliyle telefonu oyun oynamak için de kullanabiliyorsunuz tabii. Elbette oyunların grafik ayarlarını makul seviyede tutmanız halinde... Böylece takılmalar ve donmalar olmadan, yüksek kare hızlarında PUBG oynamanız mümkün. Elbette Omix X7’nin bir oyun telefonu olmadığının altını çizelim. Ama sınıfına göre bir gayet iyi bir oyun performansı sunduğunu fark edeceksiniz. Evet, özetleyecek olursak, Omix X7 sınıfına ugun bir performans sunuyor.
Cihazda ayrıca yüz tanıma ve NFC özellikleri de bulunuyor. Bu da onu günlük hayata daha fazla konfor katan bir telefona dönüştürüyor. 2.4 GHz ve 5 GHz kablosuz ağlara bağlanabilen telefon Bluetooth 5.2 ile Bluetooth cihazlarına da bağlanabiliyor.
Son Telefonun pil performansını merak ettiğinizin da farkındayız. Şimdi bunlara da bakalım.
Omix X7 Pili Nasıl? Şarjı Ne Kadar Dayanıyor?
Omix, telefonu 5000 mAh Li-İon pil ile sunuyor. Bu da gayet büyük ve yeterli bir pil kapasitesi. Telefonunuzu yaklaşık 2 gün kadar şarj etmeden kullanmanıza izin veriyor. Şarj etmek istediğinizdeyse 33W’lık hızlı şarj yeteneği var. Şarj kablosu ve adaptörü de kutuyla beraber geliyor. Yani ayrıca bir şarj adaptörü almak zorunda değilsiniz. Fiyatı 100 bin liraya yaklaşan amiral gemilerinin bile adaptörsüz satıldığını düşünecek olursak, şarj adaptörünü kullanıcısına telefonla beraber ulaştıran markaları takdir ediyoruz. Ek masraf yapmanıza gerek yok.
Sonuç
Evet, giriş - orta seviyede bir telefon seçerken, fiyatının uygun olması kadar, yeteneklerinin de zengin olması önemli. Omix bu konuda bilinçli davranmış ve X7’yi tasarlarken, kullanıcıların ihtiyaçlarını iyi analiz etmiş. Sonucunda da ortaya eli yüzü düzgün bir model çıkmış. Fiyatı ise 9499 TL olarak listeleniyor. Bu Omix’in tavsiye edilen fiyatı. Elbette farklı satın alma sitelerinde kampanyalar vardır, takip edersiniz. Bu fiyata tek seçenek değil, ancak rekabette kendine iyi bir yer ediniyor Omix X7.
Peki, bu fiyata sizce nasıl? Omix X7’yi alır mıydınız? Cevaplarınızı yorumlarda bekliyoruz.