LG UltraGear 45 OLED Gaming Monitör İnceleme

Tam 45 inç boyutunda, 21:9 sinematik ekranı ve OLED paneliyle muazzam bir multimedya canavarı olan LG’nin UltraGear 45” OLED Gaming Monitörünü değerlendirdik.

CHIP Online Notu 91
  • Yüksek çözünürlüklü ve kavisli OLED ekran
  • Yüksek performans
  • sRGB modu ile geniş renk gamı
  • Düşük giriş gecikmesi ve tepki süresi
  • 240 Hz’e kadar VRR dahil birçok özellik
  • Ayarlanabilir stand ve zengin bağlantı seçenekleri
  • Tasarım detayları
  • Fiyat
  • Düşük piksel yoğunluğu
Editörün Seçimi

Gerçekten dev gibi bir ekran. Nereden bakarsanız bakın, sizi içine çekiyor. Tam 45 inç boyutunda. 21:9 sinematik boyutu ve OLED paneliyle muazzam bir multimedya canavarı. Bu ekran, LG’nin UltraGear 45” OLED Gaming Monitörü. Oyunculara özel olarak geliştirilmiş olsa da, bence gerçekten üst seviye görüntü arayanların yakından incelemesi gereken bir model. Karşısına geçtiğinizde algınızı değiştirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Ekran her 2 yana doğru genişlerken aynı zamanda dikey uzunluğu da oldukça ferah. Tüm bunlar yetmezmiş gibi, bir de oldukça derin kavisli yapıda tasarlanmış. Yani bir kere karşısına geçerseniz, gözlerinizi almanız oldukça zor olacak.

Ekranla ilgili dikkat çeken ilk şey, büyük olmasının yanında derin bir kavise sahip olması. Monitörde 800R seviyesinde bir kavis işlenmiş. Böylece net şekilde iç bükey bir görüntü oluşturuyor ve her 2 yandan da sizi sarmalıyor. Bu özellik bilhassa sıkı oyuncuların aradığı türden olurken, izlediği filmden sinematik ölçüde keyif almak isteyenlerin de beklentilerini bir hayli karşılayacaktır. 21:9 görüntü en-boy oranına sahip olan ekranda panel olarak ise OLED kullanılmış.

OLED panelin temel alınması, ekranın gerçek siyahlar için tamamen kapanabilen kendinden emisyonlu piksellerden oluştuğu anlamına geliyor. Böylece sonsuz kontrast oranına sahip. Dahası, arka ışık olmadığından, herhangi bir arka ışık kanaması, çiçeklenme, ışık sızması veya diğer görsel sıkıntılardan eser yok.

Ekranla ilgili bir diğer dikkati çeken şey, oldukça ince bir panele sahip olması. Ekrana yandan baktığınızda bunu net şekilde görebiliyorsunuz. Benzer şekilde ekranın kenar çerçeveleri de maksimum seviyede ince tutulmuş. Bu sayede görüntüyle aranıza herhangi bir engelin girmemesi amaçlanmış.

LG UltraGear 45 OLED Gaming Monitör, dediğimiz gibi oyuncu odaklı özelliklere sahip. Bunu tasarımından görüntü teknolojilerine kadar gösteriyor. Agresif hatlarıyla dikkat çeken sağlam metal ayağı ve hemen arkadaki ışıklandırmalı alanlarıyla bir oyuncu olduğunu gösteren monitörün, bağlantıları da geniş. 2 adet HDMI 2.1 portundan DisplayPort 1.4’e kadar görüntü bağlantıları hazır durumda. Ayrıca USB portları, DTS Headphone X destekli kulaklık çıkışı ve yerleşik hoparlörleriyle de donatılmış.

Bu arada monitör ergonomik özellikler de içeriyor. Sağlam standı ekranın yükseklik ayarını 110 mm’ye kadar yapabilmenize, ekranı 5 ila 15 derece açıyla öne ve arkaya doğru eğebilmenize ve her 2 yana 10’ar derece döndürebilmenize olanak tanıyor. Ayrıca bu monitörü duvara monte edebilmeniz içi VESA desteği de var.

Ekranın altında ışıklı bir alanda sunulan menü kontrol noktası var. Ancak ayarları daha rahat yapabilmeniz için OnScreen Control yazılımını indirmenizi tavsiye ederiz. Yazılım üzerinden kolayca renk ayarlarını yapabiliyor, çalışma modlarını belirleyebiliyorsunuz. Ayrıca karşınızdaki ekran böylesine büyük olunca, ekranı bölme seçenekleriniz de artıyor; 8 ekrana kadar bölebiliyor ve Picture-in-picture seçeneklerini tetikleyebiiyorsunuz.

Monitörün en can alıcı kısmı ise kuşkusuz tepki süresi. Griden griye 0.03 ms ölçülen tepki süresi ve 240Hz tazeleme hızına sahip olması sayesinde oyunlarda tam anlamıyla akıcı bir performans gösteriyor. Giriş gecikmesi de 2 ms civarında olmasıyla kusursuz. AMD FreeSync Premium ve G-Sync uyumu da tabii ki gösteriyor. HDR10 desteği de mevcut. Böylece total olarak baktığınızda oyuncuların ihtiyaç duyacağı tüm seçenekleri sunuyor. Buna 3440x1440 piksel çözünürlük oranı, tepe noktada 1000 nit parlaklık seviyesi ve 1.500.000:1 kontrast oranını da eklediğinizde şahene bir tablo çıkıyor ortaya.

Elbette bu bir oyuncu ve multimedya monitörü. O nedenle ofis çalışmaları için pek uygun olmayabilir. Bunun başlıca sebeplerinden biri düşük bulduğumuz piksel aralığı. Monitörün piksel aralığı 84 ppi. Bu nedenle bol metin içeren işler yapıyorsanız bu monitörün sizin için ideal olmayacağını söylememiz lazım. Eğer yine de ısrarcıysanız ve yüksek piksel yoğunluğuna sahip bir ekrandan geliyorsanız, alışmanın biraz zaman alacağını unutmayın.

Devam edecek olursak, LG UltraGear 45 OLED Gaming Monitör, yüzde 98.5 DCI-P3 renk gamı sayesinde muhteşem renkler sunuyor. Öte yandan gerçekten öne çıkan şey oyun performansı. Düşük tepki süreleri ve 240 Hz yenileme hızı sayesinde oldukça güçlü bir oyun monitörü. Özellikle DOOM türü hızlı FPS oyunlarında size bir avantaj sağlayacağı gibi kavisli hattı ve zengin rengiyle bir görsel şölen yaşatacak. PC’nin yanı sıra PlayStation 5 ve Xbox Series X ile de zengin bir uyumluluk gösteriyor.HDR’den 4K’da 120Hz’e kadar tüm destekler yeni nesil konsollarla bütünleşik. Ancak bu konsollar maalesef hala ultra geniş görüntüyü desteklemediği için her yanlarda siyah çubuklar göreceksiniz. O nedenle en iyi performans yine PC’de sahneleniyor.

Sonuç

Evet, sonuç olarak değerlendirdiğimizde LG UltraGear 45 OLED Gaming Monitör, gerçekten de şahane bir oyun monitörü. FreeSync değişken yenileme hızı desteği, G-SYNC uyumluluğu ve HDMI 2.1 bant genişliği ile bir oyun monitöründe bulmayı beklediğiniz tüm özelliklere sahip. 240Hz tazeleme hızı, çok düşük tepki süresi ve giriş gecikmesi, OLED ekranı, kavisli yapısı ve agresif tasarımıyla oyun ve multimedya konularında kesinlikle yakından incelemenizi öneriyoruz. Ancak biraz maliyetli olduğunu da söylemek lazım. Monitörün fiyatı 1699 dolar seviyesinde. Öte yandan şu an ülkemizde yok, yakında gelmesini bekliyoruz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli LG UltraGear 45 OLED Gaming Monitör
Ürün Markası LG
CHIP Online Notu
91
HDMI 2.1 2 adet
DisplayPort 1.4 1 adet
USB 3.0 1 adet
Çözünürlük3440x1440 piksel
Tarama Hızı240 Hz
Görüntüleme Oranı21:9
PanelOLED
Parlaklık1000 kandela
Kontrast (Tipik)1.500.000:1
Görüş Açısı178 / 178
VGAYok
KulaklıkVar
HoparlörVar