Uzmanlar karantinada ruhsal sağlık için egzersiz öneriyor

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan evde kalınan bu dönemde her gün mutlaka egzersiz ve spor yapılmasını ve ruhumuzu beslememiz gerektiğine dair bilgiler verdi...

Karantinada ruhsal sağlık için egzersiz yapın!

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, evde kalınan bu dönemde her gün mutlaka egzersiz ve spor yapılmasını tavsiye ediyor. Spor ve egzersizin psikolojiyi güçlendirmede etkisi olduğunu söyleyen Tarhan, yarım saat egzersiz yapmak yerine günde 5-6 defa 5'er dakikalık "atıştırmalık egzersiz" yapılmasını öneriyor.

Egzersiz atıştırması yapın!

Spor ve egzersizin psikolojiyi güçlendirmede etkisi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu dönemde her gün mutlaka egzersiz yapılmasını tavsiye etti. Her insanın günlük en az 5 bin adım atması gerektiğini vurguladı. Yarım saat egzersiz yapmak yerine 5'er dakikalık günde 5-6 defa egzersiz yapmanın öneminden bahsetti.

Düşünceleri yatağınıza taşımayın!

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu dönemde yaşanan uyku sorunlarına da değindi. Stresin uyku kaçırdığını bu yüzden yatağa yatmadan önce düşüncelerin boşaltılıp akıldan çıkarılması gerektiğini söyledi. Aynı zaman cep telefonuyla yatağa yatanların uykusunun kaçacağından bahsetti. Bağışıklık sistemini en çok koruyan kaliteli uyku olduğunu ve insanların diğer zamanlarda uyudukları uykuyu 1-2 saat artırmaları gerektiğini aktardı.

Sosyal mesafe olsun ama ruhsal mesafe olmasın!

Bireylerin var olan stresi yönetmeleri gerektiğini de söyleyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan mümkün olduğunca evden çıkmamaya özen göstermemizi ifade etti. Evde olunan zamanlarda ise birlikte kitap okumak gibi etkinlikler yapılması gerektiğini aktardı. Tarhan sözlerine "Aynı evde olup da mesafesiz terk ediş dediğimiz durumlar da var. Kişiler aynı evdeler ama birbirlerine uzaklar. Sosyal mesafe olsun ama ruhsal mesafe olmasın." diyerek devam etti.

Duyguları düzenleme becerisi önemli

Şu anda önerilen sosyal mesafenin gerekli ve önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu sıralar sarılmanın riskli olduğunu söyledi. Fiziksel temas insan beyninde mutluluk hormonunu salgıladığını, insanların kendilerine karşı daha sıcak duygular beslediğini ve güven oluştuğunu aktaran Tarhan, duyguları düzenleyebilme becerisinden bahsetti. Korona günlüğü tutulmasını tavsiye eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu şekilde insanların kendi yeteneklerini keşfetmesine fırsat olabileceğini söyledi.

İç keşif yolculuğumuza çıkalım

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, manevi terapinin bu süreci atlatmada etkili olabileceğini de aktardı. Kişinin kendisinde iç keşif yolculuğuna çıkması gerektiğini, hayal dünyamızda güzel şeyler inşa etmemeniz gerektiğini söyledi.

Tarhan, manevi yönden kültür olarak çok şanslı olduğumuzu, Anadolu irfanımız güzelliklerle dolu olduğunu ve kökümüzden de kopmamamız gerektiğini ifade etti.

Okuyucu Yorumları