1 saatte 60 sabit disk nasıl imha edilir?

Harcayacak 11.500 Dolarınız varsa, eski HDD'nizdeki verileri güvenle imha edebilirsiniz.

Sabit disk canavarı

Eski sabit diskinizi ya da eski bilgisayarınızı sabit diski ile birlikte sattınız... Muhtemelen diski satış öncesinde formatlayarak özel verilerinizin yabancı ellere geçmesini de engellediniz... Siz öyle sanın! Formatlasanız bile, daha önce sabit diskte bulunan veriler kolaylıkla geri getirilebilir.

Öyleyse en iyisi sabit diski satmamak, imha etmek için su altına sokmak, hemen ardından da onuncu kattan aşağı atmak. Artık hiç kimse verileri geri getirmez... Yine yanılıyorsunuz; böyle bir sabit disk bile gizli verilerinizi başarıyla saklayabilir. Yeni nesil sabit disklerdeki koruma engelleri, en sert darbelerle bile başa çıkabiliyor.

EDR Solutions isimli şirket, sabit diskleri tamamen imha etmek için "Hard Disk Crusher" adını verdiği ilginç bir cihazı satışa sundu. İlk bakışta basit bir meyve sıkacağını andıran cihaz, sabit diskleri ortasından "deliyor" ve plakaları geri dönülemez şekilde imha ediyor. Sonuçta elinizde hiçbir işe yaramayan ve ortasında kocaman bir delik olan eski bir sabit disk kalıyor.

Hard Disk Crusher'ın satış fiyatı tam 11.500 Dolar. Muhtemelen fiyatı da duyunca şunu düşüneceksiniz: "Kırk yılda bir kullanacağım, hatta birkaç saat uğraşarak aynı işi yapabileceğim bir cihaz için bu kadar parayı neden vereyim?" Kendinize göre haklısınız; ama zaten EDR Solutions cihazı bireysel ev kullanıcılarını düşünerek satışa sunmamış. Koca bir şirketin bilgisayarlarını yenilediğini düşünün. Bu şirket, gizli şirket sırlarını bile barındıran sabit disklerini imha etmek için günlerce uğraşmak yerine, sadece 1 saate 60 diski imha eden Hard Disk Crusher'ı kullanmak isteyebilir. Büyük bir şirket için 11.500 Dolar harcamak herhalde çok da büyük bir sorun olmayacaktır.

Okuyucu Yorumları