10 pratik ipucu: Cep telefonu ile fotoğraf

Yanınızda fotoğraf makinesi yoksa, cep telefonu kamerasıyla da düzgün fotoğraflar çekebilirsiniz.

Cepten fotoğraf

İki megapiksel, cep telefonu kameralarında neredeyse standart haline geldi. Eğer yanınızda gerçek bir fotoğraf makinesi yoksa, cep telefonunuzun kamerasıyla da düzgün fotoğraflar çekebilirsiniz. Kusursuz cep telefonu fotoğrafları için on önemli ipucunu sizler için sıraladık.

İPUCU 1: Grensiz fotoğraflar
Cep telefonu kameraları genellikle küçük bir optik donanıma sahiptir ve bu yüzden ışığa karşı duyarlılıkları azdır. Kapalı alanlarda veya gece çekim yaparken ortamın sunduğundan daha çok ışığa ihtiyaç duyarsınız, aksi halde fotoğraflarınız titrek çıkar. Fotoğraflarda titremenin nedenini fotoğrafın EXIF bilgilerine bakarak görebilirsiniz: Çoğunlukla cep telefonunuzun kamerasının ışık algılayıcısı düzgün bir çekim için az ışık olduğunu belirlemiş ve CCD algılayıcının ışığa duyarlılığını artırmıştır. Sonuçta elde edeceğiniz fotoğraflar cep telefonunuzun ekranından baktığınız sürece göze güzel görünür. Ama daha sonra bilgisayarınıza aktardığınızda veya bir yazıcıdan doğrudan çıktı aldığınızda sonucun hiç de beklediğiniz gibi olmadığını görürsünüz: Fotoğrafınız ayarı bozuk bir televizyon kanalı gibidir. Özellikle tek renkli düz alanlar alacalı çıkar. Profesyoneller bu etkiyi "parlaklık ve renk grenleri" olarak adlandırırlar. Bu renk karmaşasını fotoğraf yazılımları ile azaltabilseniz de, bu şekilde fotoğrafınızdaki detaylardan olursunuz. Bu yüzden en iyisi işi baştan sıkı tutup grenlerin oluşmasını engellemektir.

Fotoğraf grenlerini en aza indirin: Bunun için en önemli kural "daha fazla ışık, daha az gren"dir. Bu yüzden fotoğraf çektiğiniz bölgede ışıklandırmanın yeterli olmasına dikkat edin. Çoğu cep telefonunun gece çekim modu olsa da, bu moddan harikalar yaratmasını beklememelisiniz.

Renkten vazgeçin: Grenlerden kurtulmanın pratik bir yolu da fotoğrafınızdaki renklerden vazgeçmektir. CCD sinyallerinin güçlendirilmesi yine piksellerin renk ve parlaklıklarında değişimlere neden olsa da, siyah - beyaz veya sepia fotoğraflarda grenler renklide olduğu kadar dikkati çekmez. Bununla birlikte siyah - beyaz fotoğrafların bambaşka bir havası vardır. Bu modlar çocuğunuzun doğum günü partisi için uygun olmasalar da, romantik bir portre, bir manzara veya bir endüstriyel yıkıntı için harikadır.

İPUCU 2: Işığı doğru kullanmak

İPUCU 2: Işığı doğru kullanmak
Nokia N70'te 2,0 megapiksellik bir kamera ve 1,5 metre erişim mesafeli bir flaş bulunuyor.

Işık, özellikle cep telefonu kameralarında fotoğrafın güzel çıkması için önemli bir unsurdur. Eğer fotoğraf çekmek istiyorsanız, doğru ışıklandırmaya mutlaka dikkat etmelisiniz.

Karanlıkta çekimler: Bazı cep telefonu kameralarında bütünleşik bir ışık bulunur. Bu ışık gerçek bir flaşın yerini tutmasa da, karanlıktaki portre çekimlerinde işe yarayabilir. Özellikle portre çekimlerinde modelin göz bebeklerinin küçülmesi için zaman tanıdığından, gözbebeklerinin kırmızı çıkmamasını sağlar. Kullanım şartı ise objenin kameradan en fazla bir metre uzakta olmasıdır.

Her havada fotoğraf çekimi: Cep telefonu kamerası ile en güzel fotoğrafları güneşin en parlak olduğu zamanlarda çekersiniz. Böyle hava koşullarında güneşe sırtınızı vermeyi unutmayın. Çok güçlü güneş ışıkları özellikle yazın fotoğraflarda parıltılar ve renk baskınlıkları oluşmasına neden olabilir.

Eğer güneş yandan geliyorsa cep telefonu kameranızın objektifinin gölgede kalmasını sağlamalısınız. Bunun için elinizi veya başka bir objeyi kullanabilirsiniz. Kötü hava ve buna bağlı güneşsiz ortamlarda yapacağınız çekimlerde ise kameranızı sallantılara karşı desteklemeye dikkat etmeniz gerekiyor.

İPUCU 3: Daha fazla alan

İPUCU 3: Daha fazla alan
Çekim kalitesini düşürerek bellek alanına daha fazla fotoğraf kaydedebilirsiniz.

Yeni nesil cep telefonlarının büyük çoğunluğu artık dahili belleklerle geliyor ve hatta harici bellek üniteleri ile de desteklenebiliyor. Ama eski makinelerde fotoğrafların kapladığı alanı da hesaba katmalısınız: Eğer cep telefonunuzun fotoğraf ve video işlevlerini cömertçe kullanırsanız, telefonunuzun hafızasını kısa zamanda doldurursunuz. Bu alan sorunu özellikle tatillerde kendini gösterir ve cep telefonunuzun tatilinizin ikinci günü sizi yarı yolda bırakmasına neden olur.

Telefon belleğinin aktarılması: Eğer telefonunuza Memory Stick, MMC veya Mini-SD gibi bir harici bellek ünitesi takılabiliyorsa, bu alan genellikle belgelerin tutulacağı yer olarak belirlenmiştir. Eğer kartınız dolarsa ayarlardan telefonunuzun bütünleşik hafızasını saklama klasörü olarak seçebilirsiniz. Bu şekilde telefonunuzun modeline göre 64 MB gibi bir depolama alanı elde edebilirsiniz.

Fotoğraf kalitesini düşürmek: Bütün cep telefonları fotoğrafları JPEG biçiminde kaydeder. Alandan kazanmak için sıkıştırma oranını değiştirdiğinizde fotoğrafınızda da bozulmalar başlayacağını önceden bilmelisiniz. Aşırı detaylı motifler içermeyen manzaralar gibi çekimlerden önce sıkıştırma oranını fotoğraflarınızın görüntüsünü bozmadan yükseltme şansınız var. Eğer tatiliniz boyunca genelde manzara fotoğrafları çekecekseniz, JPEG kalite ayarını "Normal" seçeneğine getirmenizi öneririz.

Daha küçük fotoğraflar: Bütün kameralı cep telefonlarında algılayıcı çözünürlüğünü düşürerek bellek alanından kazanabilirsiniz. Ama 160 × 120 gibi bir çözünürlükteki fotoğraflar sadece cep telefonu ekranınızda güzel görünür ve ancak MMS ile arkadaşlarınıza gönderebilirsiniz. 640 × 480 bir internet sitesine koyacağınız fotoğraflar için veya e-posta ile arkadaşlarınıza göndermek için yeterlidir. Ama eğer fotoğraflarınızı basmak veya profesyonel bir fotoğrafçıda bastırmak istiyorsanız, mutlaka en yüksek çözünürlükte, örneğin 1.632 × 1.224 piksel çözünürlüğünde çekim yapmalısınız.

İPUCU 4: Kendi kendine portre çekmek

İPUCU 4: Kendi kendine portre çekmek
Sony Ericsson K610i'de objektifin hemen altındaki yuvarlak aynacık kendinizi kadraja en güzel şekilde oturtmanızı sağlıyor.

Artık cep telefonu kameralarıyla kendi kendinize portre çekmek hem zevkli hem de kolay. Bu sayede cep telefonunda fotoğraflı bir kartvizit oluşturabilir ve arkadaşlarınıza gönderebilirsiniz. Bunun için artık çoğu cep telefonu kamerasında bulunan (gerçek makinelerde olduğu gibi) ve kamera menüsünden ulaşılabilen zamanlı çekim modunu kullanabilir veya ayna yöntemini kullanarak kendi kendinize portre fotoğrafınızı çekebilirsiniz.

Ayna kullanmak: Çekim yaparken objektifi kendinize doğrulttuğunuzda, çoğu cep telefonunun arka yüzünde, objektifin hemen yanında bulunan ufak aynayı görebilirsiniz. Bu ayna sayesinde portrenizin kadraja doğru oturup oturmadığını kontrol edebilirsiniz.

Zamanı belirleyin: Bazı cep telefonlarında, örneğin Nokia'nın güncel 60 serisi akıllı telefonlarında otomatik çekimi farklı zamanlara (10, 20 veya 30 saniye) ayarlamanız mümkün. Diğer modellerde bu seçim on saniye ile sınırlı. Bu zaman ayarını kamera menüsünde bulabilirsiniz. Ancak bilmeniz gereken, bu otomatik çekim modunun sadece bir çekim için etkinleştiği ve çekimden sonra kameranızın tekrar normal moda döndüğü.

İPUCU 5: Efektler

İPUCU 5: Efektler
Siyah-beyaz gibi efektler yerden kazandırırken, bazı efektler de dosya boyutunun büyümesine yol açabilir.

Cep telefonunuz ne kadar güncel bir modelse o kadar fazla ayar seçeneğiniz bulunur. Özellikle çekim seçenekleri son zamanlarda oldukça artmış durumda. Makro çekim, farklı renk modları (siyah - beyaz, sepia, negatif ve solarize) ve beyaz dengesi gibi ayarlara kamera menüsünden ulaşabilirsiniz.

Beyaz dengesi: Çoğu cep telefonu kamerasının ortamdaki renk sıcaklığına uyum sağlayan otomatik bir beyaz dengesi ayarı bulunur. Ama bu ayar çoğu zaman, özellikle de farklı ışık kaynaklarının bulunduğu durumda doğru değerlerden büyük oranda sapar. Bu yüzden mümkün olduğu durumlarda ortamdaki renk sıcaklığına göre (örneğin akkor lamba veya güneş ışığı) kameranızın beyaz dengesini el ile yapın. Emin olmadığınız durumlarda farklı modlarla çekim yaparak daha sonra aralarından en doğrusunu seçebilirsiniz.

Efektlerle bellekten tasarruf: Bazı motiflerin siyah - beyaz tonlarda daha güzel gözükmesi bir yana, bu şekilde bellek alanından da tasarruf edebilirsiniz. Siyah - beyaz veya sepia fotoğraflarda bazı renk bilgileri göz ardı edildiğinden fotoğraf başına 100 KB gibi bir alan tasarrufu sağlanabilir.

İPUCU 6: Flaş ve zum kullanımı

İPUCU 6: Flaş ve zum kullanımı
Sony Ericsson T610 ve T630 kullanıcıları, cep telefonu kameralarını ek flaş ünitesi MPF-10 ile geliştirebiliyordu..

Artık çoğu kameralı cep telefonunda bir dijital zum ve bir de fotoğraf ışığı, yani bir gece çekim modu bulunuyor. Ama ne yazık ki bu donanımlar harikalar yaratmıyor.

Dikkatli zum: Optik zumlu cep telefonları piyasa çıkmış olsa da, hala çoğu cep telefonu kamerası sadece dijital zuma sahip. Bu durum lenslerin bir hareketiyle değil, kamera yazılımının görüntünün bir kısmı büyüterek zum yapması ve bu yüzden fotoğrafın kalitesinin düşmesi anlamına geliyor.

Sadece güneşli havalarda: Kapalı havalarda zumunuzu kullanırken iki kere düşünmelisiniz. Artan odak uzaklığı ve az ışık birleştiğinde, çekim sırasında oluşacak ufak bir titreme bile kayan görüntülere neden olabilir.

Işık flaşa karşı: Cep telefonlarındaki bütünleşik kamera ışıkları flaşın yerini tutamaz. Ancak bir el feneri olarak oldukça işlevseldir. Sony Ericsson'un K790i gibi üst düzey bazı modellerinde ise dahili Xenon flaş bulmanız mümkün.

İPUCU 7: Motif seçimi ve odaklanma

İPUCU 7: Motif seçimi ve odaklanma
Obje ile aranızdaki mesafe çok fazlaysa, dijital zum fotoğrafın daha da anlaşılmaz hale gelmesine neden olur.

Cep telefonu kamerası ile yaptığınız çekimlerde motif seçimi ve odaklanma konusunda genel fotoğrafçılık kurallarının geçerli olduğu söylenebilir. Ama cep telefonunun kamerasının sınırlı yeterliliği nedeniyle bunda da sınırlamalar olduğunu bilmelisiniz.

Uzaklık: Fotoğraflarınızın flu çıkmaması için cep telefonu modelinize bağlı olarak motifinizle aranıza belirli bir mesafe koymalısınız. Ancak mesafeyi çok da büyütmemelisiniz, aksi halde objeleriniz anlaşılamayacak kadar küçülür. Dijital zum da bu noktada işe yaramaz.

Sakin bir el: Çoğu cep telefonu kamerası oldukça yavaştır ve karenin bellek kartına aktarılması için uzunca bir süre geçmesi gerekir. Bu yüzden deklanşöre bastıktan sonra iki saniye kadar beklemelisiniz. Kendinizi kameranızın "klik" sesine göre ayarlamayın, çoğu kamera bu sesi siz düğmeye basar basmaz çıkarır. Ancak fotoğrafınız, ancak ekranınızda gördüğünüzde kesin olarak belleğe kaydedilmiş olur.

Ekran ölçü değil: Fotoğraflarınızın nasıl çıktığına cep telefonunuzun ekranından bakarak karar vermeyin. Çoğu cep telefonunun ekranı kamerasından bile kötüdür. Böyle kararları bilgisayar ekranında veya bir çıktı aldıktan sonra vermeye çalışın.

İPUCU 8: Fotoğrafların taşınması

İPUCU 8: Fotoğrafların taşınması
Bluetooth, cep telefonları için en çok kullanılan kablosuz bağlantı teknolojisi.

Cep telefonunuzun belleği dolduğunda veya fotoğraflarınızı bastırmak istediğinizde dosyaları aktarmanız gerekir. Telefonunuzun özelliklerine göre farklı aktarma yolları kullanabilirsiniz.

Bilgisayara taşımak: Cep telefonunuzu uygun bir USB kablosu ile bilgisayarınıza bağlayarak veya telefonunuzun bellek kartını bilgisayarınıza bağlı bir kart okuyucusuna takarak fotoğraflarınızı bilgisayarınıza aktarabilirsiniz. Eğer bilgisayarınızın Bluetooth veya kızılötesi bağlantı noktaları varsa, kablosuz bağlantı ile de aktarımı gerçekleştirmeniz mümkün.

Ucuz telefonlar: Çoğu ucuz kameralı cep telefonunda aktarım sadece belirli bir ücret karşılığında MMS üzerinden e-posta adresinize gönderilmesiyle mümkün. Bu yüzden bu tür ucuz telefon modelleri amatör fotoğrafçıları çok da memnun etmeyecektir.

Doğrudan baskı: Fotoğraflarınızı cep telefonunuzdan çevrimiçi fotoğraf laboratuarınıza göndermenin tek yolu ise Symbian OS 6.x veya 7.x işletim sistemine sahip ve MMS servisi açık bir Nokia N60 serisi telefona sahip olmak. Bir yazılım yardımı ile fotoğraflarınızı doğrudan baskıya gönderebilir ve fotoğraflarınızın adresinize geri gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

İPUCU 9: Seri çekimler

İPUCU 9: Seri çekimler
Cep telefonlarının çoğu seri çekim yapabiliyor.

Artık çoğu cep telefonunda dijital fotoğraf makinelerinde olduğu gibi bir seri çekim modu bile var. Cep telefonu kamerasının ardı ardına kareler çektiği bu modu kullanarak futbol maçındaki bir gol gibi hareketli motifleri kolayca çekebilirsiniz.

Seri çekim modunu etkinleştirin: Farklı modellerde seri çekim modu farklı yollarla etkinleştirilir. Örneğin Sony Ericsson modellerinde bu mod için seçenekler altındaki çekim moduna gelin. Burada seri çekimi işaretlediğinizde daha önceden belirlediğiniz ayara bakılmaksızın 640 × 480 çözünürlük seçilir. Çekimi bitirip kapağı kapattığınızda ise kameranız normal çekim moduna geri döner.

İPUCU 10: Fotoğraflı kartvizitler

Cep telefonunuzla çektiğiniz fotoğrafları çıktı almak ve bilgisayarınıza aktarmanın dışında farklı şekillerde de değerlendirebilirsiniz. Örneğin kendi portre fotoğraflarınızı cep telefonunuzdaki dijital kartvizitinizde kullanabilir veya arkadaşlarınızın fotoğraflarını telefon bilgilerine ekleyebilirsiniz.

Kimin aradığını bilmek: Güncel kameralı telefonlarda, rehberinizdeki her girdiye bir fotoğraf eklemeniz mümkün. Bu şekilde rehberinizdeki kişileri kolayca hatırlayabildiğiniz gibi arandığınızda ekranınızda arayan kişinin fotoğrafının görünmesini sağlamanız da mümkün.

Kişilere fotoğraf atamak: Rehberinizdeki kişilere fotoğraf atayabilmek için öncelikle SIM kartınızdaki bütün girdileri cep telefonunuzun belleğine aktarın. Daha sonra fotoğraf atayacağınız girdiye gelip seçeneklerine girin ve buradan ilgili kısımda fotoğrafı seçin. Örneğin Nokia N60 serisinde bu işlevi "Minifoto" adı altında bulabilirsiniz. Bundan sonra girdiniz, üst kısmında ufak bir fotoğraf ile gösterilir.

Okuyucu Yorumları