100.000 Kat Daha Hızlı PC'lerin Yolu Açılıyor!

Yeni bir araştırma, bugünkü bilgisayarlardan çok daha hızlı bilgisayarlar ve kuantum işlemciler için önemli bir adım attı!

100.000 kat hızlı PC'lerin yolu açılıyor

Fazladan birkaç işlemci çekirdeği veya birkaç milyar ek transistör, PC'nizi biraz daha hızlı yapabilir. Peki ama elektronik cihazlarımızı 100.000 kat hızlandırmak istersek ne yapmalıyız?

Bu durumda elektriği bir kenara bırakıp, lazer ışığıyla çalışmanız gerekiyor ve University of Michigan araştırmacıları, tam da bunu yaptılar. Nature Photonics'te paylaşılan raporda araştırmacılar, "ışık dalgası" bilgisayarlar olarak adlandırdıkları, çok hızlı lazer bilgisayarlar için attıkları büyük adımları anlattılar. Takım, yarıiletken olarak galyum selenit kristalden faydalandı ve onu femtosaniyelik lazer darbelerine maruz bıraktı.

Normal elektronik devrelerde elektronlar, "yavaş" hareket ederler ve birbirlerine çarparak ısı biçiminde enerji yayarlar. Ancak "ışık dalgası" elektroniğinde güç taşıyıcıları çok hızlıdır ve birbirlerine çarpmazlar. Böylece sadece işleme alanında değil, güç verimliliğinde de çok daha iyidirler.

Bunların da ötesine geçen bilim adamları, seken ışık dalgalarından veri çıkarmayı ve kuantum mekaniği etkilerini güvenilir biçimde oluşturup okumayı başardılar. Elektronlar, aynı anda iki ayrı duruma sahip olabilmek gibi bir özelliğe sahipler ve bu kuantum mekaniği etkisi, elektronların ışığı aynı anda emip yaymasıyla verilerde tespit edildi.

Kuantum işlemcilerden ışık dalgası elektroniğinden çok ama çok uzakta olsak da, bu araştırma doğru yönde atılmış önemli bir adım ve bizlere veri işlemeyle ilgili fiziksel kısıtlamaların aşılabileceğine dair ümitler veriyor.

Okuyucu Yorumları