120 yıllık efsanenin sonu!

120 yıldır üretiliyordu ama o da yolun sonuna geldi: İşte yıllardır hayatımızda olan devrik efsane.

120 yıllık efsanenin sonu!

Japon devi Toshiba, 120 yıldır sürdürdüğü üretimi sona erdirdi ve artık ampul üretmeyeceğini açıkladı.

Orijinal planı ampul üretimini bir yıl sonra bitirmekti ama Japonya'nın en büyük ışıklandırma araçları üreticisilerinden olan şirket fikir değiştirdi.

Bundan sonra enerji tasarruflu yeni nesil ürünlere yönelecek olan Toshiba, özellikle LED'lere yönelecek. LED'ler, normal filamentli ampullerin yanında çok az elektrik tüketiyor.

Klasik ampuller çok verimsiz çünkü elektriğin çoğu dirençte ısıya dönüşüyor, ancak çok az bir kısım ışık olarak yarar sağlıyor. Oysa LED'ler daha az elektrik ile çok dah aparlak ışık üretebiliyor.

Ve sonunda yasaklanacak...

Ve sonunda yasaklanacak...
Çok verimsiz

Toshba'nın 120 yıllık ampul üretim tarihi de oldukça ilginç detaylarla dolu.

1890'da üretime Hakunetsu-sha şirketi başlamış ve daha sonra Toshiba ile birleşmiş. Japonya'nın ilk ampul üreticisi olma onurunu taşıyan bu şirket günde sadece 10 ampul üretme kapasitesiyle işe başlamış.

Bu rakam 1973 yılında yılda 78 milyon ampul ile zirve yapmış. Elbette geçtiğimiz yıllarda klasik ampul kıllanımı azaldı ve geçen yılın istatistiklerne göre Toshiba 14 milyon kompakt floresana karşılık 7 milyon klasik ampul üretmiş.

Gelecek yıllarda verimsiz ampullerin tamamen yasaklanması bekleniyor. Ampulden kurtulmak demek, hane başına yıllık 75 lira tasarruf demek, ayrıca karbon emisyonu azaldığı için sanayi üretimine daha fazla alan ya da soluyacak daha temiz hava demek.

Okuyucu Yorumları