"13 milyon Türk mobil cüzdanlı olacak!"

Master Card'ın araştırması, mobil ödeme sistemlerinin Türkiye'deki dev gelişimini gözler önüne serdi

Mobil cüzdanı sevdik!

Türkiye, ödeme sistemleri sektöründe dünyaya bilgi birikimi ve teknoloji ihraç ediyor. MasterCard Türkiye'nin üye bankalar ve GSM şirketleri işbirlikleriyle gerçekleştirdiği başarılı mobil cüzdan uygulamaları dünyanın ilkleri arasında yer alıyor. Mobil ödeme teknolojilerine yön veren üç ülkeden biri olarak görülen Türkiye, özellikle Avrupa'da mobil ödemelerdeki başarılı uygulamalarıyla dikkat çekiyor.

Mobil ödemeye olan ilgi son 5 ayda iki katına çıktı

MasterCard tarafından gerçekleştirilen mobil ödeme ve e-bankacılık ile ilgili 2 güncel araştırmaya göre, son beş ayda Türkiye'de Mobil Cüzdan'la ödeme yapma fikri yüzde 36'dan yüzde 60'a çıktı. Ayrıca Türkiye'de her üç kişiden biri de halihazırda ödemelerini cep telefonlarıyla yapabileceğinin bilincinde. MasterCard Advisors ise, 30 yaş altındaki tüketicilerin cep telefonları ile alışveriş yapma yönündeki taleplerinin yüzde 67 oranında arttığını belirtiyor.

5 yılda 13 milyon kişi mobil cüzdan sahibi olacak

Türkiye'de 62 milyon olan GSM operatörü abonesi sayısı ve yüzde 84 olan mobil telefon yaygınlığından yola çıkarak öngörüde bulunan Mete Güney "Önümüzdeki 5 yılda 13 milyon kişinin mobil cüzdanı olacak" dedi.

Türkiye sektörde bilgi ve teknoloji ihraç ediyor

Türkiye sektörde bilgi ve teknoloji ihraç ediyor

Mobil Cüzdan teknolojisinin en büyük avantajının bir banka hesabı olmayan kişileri bile elektronik parayla, diğer bir deyişle bankacılık sistemiyle, tanıştırması olduğunu belirten MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney "Mobil cüzdan teknolojisiyle artık bir banka hesabına gerek kalmıyor. Kullanıcılar banka hesapları olsun ya da olmasın, cep telefonları üzerinden ödeme ve finansal işlemler yapabiliyorlar" dedi. Türkiye'deki yetişkin nüfusunun yüzde 45'lik kesiminin bir banka ile ilişkisi bulunmadığını belirten Mete Güney "Mobil cüzdan teknolojisi banka hesabı bulunmayan herkesi hedefliyor. Bu kişilerin mobil cüzdan uygulaması sayesinde elektronik parayla tanışması, tüm finansal işlemlerin kayıt altına alınması demek. Bunun Türk ekonomisine faydası göz ardı edilemez" şeklinde konuştu.

Türkiye ödeme sistemleri sektöründe bilgi ve teknoloji ihraç ediyor

Türkiye'nin ödeme sistemlerinde, özellikle de temassız kartlar ve mobil cüzdan teknolojisindeki dünya önderliğinin nedenini Türkiye'nin genç nüfusu, yeni teknolojilere açık tüketicileri ve gelişmiş mobil hayatı olarak gösteren MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney, "Türkiye'nin gelişmiş alt yapısı mobil cüzdan uygulamasının gelişimi ve yaygınlaşması anlamında bize büyük cesaret veriyor. MasterCard, Türkiye'den edindiği tecrübeleri dünyaya anlatıyor. Gururla söyleyebilirim ki, bugün Türkiye'nin ihracatçı olduğu sektörlerin arasına ödeme sistemlerini de sokmuş durumdayız. Gelişmiş teknolojimizi ve bilgi birikimimizi dünya ile paylaşıyoruz" dedi.

Türkiye'de temassız ödeme sistemleri - Kronoloji

Türkiye'de temassız ödeme sistemleri - Kronoloji

Türkiye'de temassız ödeme sistemleri

Kronoloji

• 2006 - Avrupa'nın ilk MasterCard PayPass temassız ödeme teknolojisi Türkiye'de hayata geçti.

• 2007 - Temassız ödeme teknolojisi (MasterCard PayPass), plastik kartlar dışında kol saati, anahtarlık gibi farklı şekillere taşındı.

• 2008 - Temassız ödeme teknolojisi (MasterCard PayPass), dünyada ilk kez Türkiye'de etiket şeklinde tüketicilere sunuldu. Böylece bu etiketi cep telefonlarına yapıştıran kişiler, cep telefonları ile temassız ödeme yapabilmeye başladılar.

• 2008 /2009 - Temassız ödeme teknolojisini cep telefonlarının SIM kartı üzerine yükleyen NFC teknolojisinin ilk pilot projeleri Turkcell, Garanti Bankası ve Akbank ile yapıldı.

• 2010 Aralık- Farklı modellerdeki cep telefonuna NFC özelliği getiren Bonuslu Avea hayata geçti. Kullanıcılar sadece SIM kartlarını değiştirerek mobil ödeme yapabilmeye başladı. Bonuslu Avea Her türlü cep telefonunu NFC özellikli telefona dönüştüren dünyadaki ilk çözüm olma özelliğine sahip oldu.

• 2011 Nisan- NFC tabanlı mobil cüzdan platformu Cep-T Cüzdan hayata geçti. Cep-T Cüzdan farklı bankalarının farklı kartlarının tanımlanabildiği dünyadaki ilk mobil cüzdan olma özelliği taşıyor. Yapı Kredi Bankası PayMobile ile bu platform katılan ilk banka oldu. Platforma 2011 yılı içerisinde Garanti Bankası da eklendi.

• 2011 - Haziran Garanti Bankası ve Turkcell Mobil Finansal servisler uygulaması Cep-T Para'yı hayata geçirdi. Bu platformla eşzamanlı satışa sunulan ön ödemeli MasterCard Cep-T Paracard 6 ayda 200.000 adet satarak bir rekora imza attı ve atmaya devam ediyor.

• 2011 - Temmuz, Turkcell, dahili NFC desteği ile birlikte gelen yeni akılllı telefonu T20'yi tanıttı. T20 MasterCard PayPass temassız teknolojisine sahip dünyadaki ilk SWP android telefon oldu.

• 2011 Aralık – Mobil Finansal Servisler (MFS) ile MasterCard, telefondan telefona, telefondan karta, karttan telefona para transferini, kontör yüklemeyi, ödeme yapmayı mümkün kılan Mobil Finansal Servis uygulaması hayata geçirdi.

• 2011 – Uluslararası Mobil İşbirlikleri

• Google Wallet - ABD

• Orange - İngiltere

• mFoundry - ABD

• Intel – ABD

• Telefonica – Latin Amerika

• Microsoft – ABD

• Etisalad – Birleşik Arap Emirlikleri

Basın bülteninden derlenmiştir.

Okuyucu Yorumları