13. Yüzyıl İnsanını Yeniden Ortaya Çıkarttılar!

İlk bakışta fotoğrafa benzetebilirsiniz... Ama resimdeki bu adam, aslında 13. Yüzyıl'da yaşadı. İşte bu resmin ilginç hikayesi!

Bu gördüğünüz, bir fotoğraf değil!

Yukarıdaki görseli bir fotoğraf zannedebilirsiniz. Ancak gördüğünüz aslında, 700 yıl önce ölen bir adamın çok gerçekçi bir şekilde modellenmiş yüzü. Bu inanılmaz modellemeyi gerçekleştiren araştırmacılar, çalışmalarının ortaçağ İngiltere'sinde sıradan insanların yaşamları hakkında yeni detayları ortaya çıkarttığını söylüyor.

"Context 958" olarak adlandırılan bu 13.YY insanı, 2010 ve 2012 yılları arasında Cambridge, İngiltere'de bulunan St. John's Koleji'nin Old Divinity Okulunda, toprak altında ortaya çıkartılan 400 mezardan birinde yatıyordu. Bu bölge ortaçağda fakirler ve hastalara yardımcı olan St. John Hastanesi'nin bulunduğu noktaydı ve ölüler, arkasında bulunan mezarlığa gömülmekteydiler.

13. Yüzyıl İnsanını Yeniden Ortaya Çıkarttılar!

Context 958'in tekrar oluşturulması, Cambridge Üniversitesi'nin Arkeoloji Bölümü ve Dundee Üniversitesi'nin Anatomi ve İnsan Kimliği Merkezi arasında ortak bir çalışma sonucu gerçekleşti. Wellcome Vakfı tarafından kaynak sağlanan proje, gömülen insanları mümkün olduğunca derin ve detaylı bir şekilde inceleme amacını taşıyor.

Context 958 üzerinde yapılan çalışmalara göre bu kişi öldüğü sırada 40 yaşın biraz üzerindeydi ve iskeleti, bol miktarda yorgunluk ve zorlama işareti taşımaktaydı. Bu yüzden de muhtemelen zor bir hayat yaşadığı tahmin edilmekte. Diş minesinin gençliği sırasında iki kez büyümeyi durdurmuş olması da, açlık veya hastalık ile karşılaştığını gösteriyor. Arkeologlar, başının arkasında kaba güç hasarı buldular ancak bu hasar, ölmeden önce iyileşmişti. Araştırmacılar, bu kişinin ne iş yaptığını bilmiyorlar ancak bir meslek üzerinde uzmanlaşmış bir çalışma yaptığını düşünüyorlar.

13. Yüzyıl İnsanını Yeniden Ortaya Çıkarttılar!

Analistlerin belirttiğine göre Context 958 büyük olasılıkla et veya balık ağırlıklı geniş bir yemek seçeneğine sahipti. Muhtemelen mesleği, bu tür yiyeceklere ortalama bir kişiden daha kolay erişim imkanı tanıyordu. Vakıf hastanesinde yer alması da, muhtemelen kendisi ile ilgilenecek kimsesinin olmadığını ve zor bir zaman geçirdiğini önermekte.

İlginç bir şekilde Context 958 yüz üstü gömülmüştü. Bu durum oldukça nadir görülse de, ortaçağ için duyulmamış bir şey değil.

13. Yüzyıl İnsanını Yeniden Ortaya Çıkarttılar!

Cambridge Üniversitesi Arkeoloji Bölümü profesörü John Robb'un belirttiği üzere çoğu tarihi kayıt, durumu iyi olan insanlar ve özellikle bu kişilerin yasal ve finansal işlemleri hakkında: "...ne kadar az paranız varsa, birinin sizin hakkınızda bir şey yazma ihtimali de o kadar azalmakta. Bu yüzden bu tür iskeletler, sıradan fakir insanların nasıl yaşadıklarını öğrenmek için şans."

Tabii ki tekrar kurulmuş görüntüler, temel aldıkları veri kadar doğru olabiliyorlar ve bu durumda da temel veri, oldukça hasarlı bir iskelet. Bu görüntünün Context 958'in gerçek görüntüsü olduğundan emin olamıyoruz. Bölgede bulunan diğer iskeletler üzerindeki çalışmalar da devam etmekte ve araştırmacılar, her birey için bir tür biyografi oluşturmaya çalışıyor...

Okuyucu Yorumları