14 yıl sonra Duke Nukem Forever!

Duke Nukem Forever: Tam 14 yıl bu oyunu bekledik ve sonunda geldi. Peki ama ne kadar iyi?

14 yıl sonra Duke Nukem!

Çok uzun bir geliştirme sürecinden sonra en çok beklenen oyunlardan birisi haline gelen Duke Nukem Forever, en sonunda gerçekten geldi. Bu kadar büyük bir merakla beklenen oyunun tüm ayrıntılarını gelecek sayfalarda görebilirsiniz!

14 yıl boyunca beklemekten usandığımız süper kahramanın, şimdi uzaylıların arkasında durma zamanı geldi. Duke Nukem Forever bitti ve 3D-Shooter olarak pazarda yerini aldı.

Diğer aktuel oyunlarda olduğu gibi, Duke de PC, XBOX 360 ve PS3 için piyasaya çıktı. Çıkmadan önce XBOX 360 tam sürümünü deneyebiliyorduk, PC'de ise demo sürüm bulunuyordu.

14 yılın ardından ilk duygular...

14 yılın ardından ilk duygular...

2K Games'den küçük, beyaz paket haber odasına geldiğinde heyecanlanmıştık. Paketi açıp içine baktığımızda en büyük bilgisayar oyunlarından biri yüzümüze bakıyordu : Duke Nukem. Cehennemin donduğu, domuzların uçabildiği bir dünyaya adım atabilmek için kutuyu açtık ve CD'yi XBOX 360'a yerleştirdik. Duke Nukem hiç bir reklam ve sınırlama olmaksızın karışık duygular içerisinde ekrana yansıdı. 14 yıldır beklenen bir oyunun beklentileri karşılaması için çok fazla şey getirmesi lazımdı.

Eski, yeni Duke!
Shooter'ların konsollarda mükemmel çalıştığı açık. Eğer tecrübeniz var ise analog ve tuşlar yardımıyla mükemmel headshotlar yapabilirsiniz. Duke Nukem 3D zamanlarında oyuncular bir fare ve klavye ile oynuyorlardı.

Duke daha önceki fragmanlardaki gibi tanıdık bir şekilde başlıyor. Rahatça işeyebileceğiniz, konuşabileceğiniz bir ortam...

Oldu mu şimdi Duke?

Oldu mu şimdi Duke?

Tek gözlü yaratıklara karşı olan savaş daha önceden tanıdıktı. "Devastator" ile donatılmış olan canlılara Duke mermi üzerine mermi yağdırıyor.

Grafik olarak Duke Nukem Forever bu bölümde güzel bir figür ortaya sunuyor. Ama bu tüm oyun boyunca sürmüyor maalesef. Özellikle parçacık efektleri çok fazla gerçekçi durmuyor. Genel olarak eski grafik motoru seziliyor oyun oynandığında. Crysis 2 oyuncuları Duke'ü muhtemelen çok kötü bulacaklardık. Ama kabul etmek lazım ki PC sürümü daha iyi gözüyor. Ultra ayarlarında yüksek kalite yazılar ve grafikler hemen dikkat çekiyor.

Sözler ve kızlar!
Gerçek oyun Las Vegas'taki bir otel kompleksinde başlıyor. Bir Duke-Nukem müzesiyle donatılmış. Zaferden sonra Duke renkli bir köpek gibi, yüksek yaşam standartlarında ve onu çevreleyen ikizlerin yanında yaşıyor. Burada "ihtiyaç giderirken" yakalanıyor Duke. Her zaman böyle rahat yaşamıyor tabi, uzayların gelmesiyle onun da rahatı bozuluyor.

Yorulana kadar vurun!

Yorulana kadar vurun!

Duke Nukem Forever gerçek bir shooter. Yorulana kadar vurun, ne taktik gerekiyor ne bir strateji. Shotgun'dan makineli tüfeklere kadar her şey bulunuyor. Shrink silahı da tekrar sahnede. Bu şekilde Duke hem ateş ederek hem de ayaklarıyla vurarak düşmanlarını öldürebiliyor. Lazer bombaları ve ses efektleri düşmanları yok ediyor.

Duke Nukem Forever shooter elementleri haricinde yarış bileşenlerine de sahip. Bu daha önceden belirleniyor ve minik arabaların içine oturarak bölümleri geçmeye çalışıyorsunuz. Yolda giderken diğerlerini tekmeleyebilirsiniz. Bu da sınırlı grafikler ile çok büyük bir zevk vermiyor.

Oyundaki en büyük artı nokta atmosfer. Duke ile uzaylıları öldürmek hala eskisi kadar zevkli. Silahınızı kuşanın ve ateş! Taktik, strateji hiç bir şey olmadan sadece hedefi düşmana doğrultmanız ve ateş etmeniz yeterli. Komik oyun diyalogları sanki sizi eski oyundaki zamana götürüyor. Buna rağmen Duke'ü bir modern shooter olarak saymak doğru değil.

...Ve Sonuç: Hayal kırıklığı!

...Ve Sonuç: Hayal kırıklığı!

Duke Nukem Forever'ı ilk açtığımızda 14 yılın özlemi karşımızda duruyordu. 14 yıldan sonra gelen oyun için her gün yeni haberler dedikodular çıkıyordu. Bu kadar yıldan sonra artık geldi, ama bir hayal kırıklığı yaşattı sevenlerine.

Dürüst olmak gerekirse yeni Duke ile sadece hayal kırıklığına uğradık. Bu kadar yıldan sonra herkes çok iyi bir şeyler bekliyordu geliştiricilerden. Beklentileri gerçekleştiremedi kısaca Duke... Sanki eski oyunun bir kopyasıydı. Yeni oyundan kısa bir süre zevk alabilirsiniz ama ondan sonra muhtemelen bir daha oynamayacaksınız. Özellikle yeni nesil grafik canavarı oyunlarla karşılaştırıldığında, yeni Duke'ün hiç bir şansı yok.

14 yıllık bekleyişin ardından peynir ekmek gibi satan oyun, bu hayal kırıklığı sonrasında eski heyecanımızı tamamen yitirmemize neden oldu. Belki de bu kadar beklediğimiz Duke Nukem Forever, Duke efsanesinin ölüm fermanı bile olabilir.

Okuyucu Yorumları