16 aylık çocuğu ezen robotla başlayan tartışma

ABD'de 16 aylık bir çocuğu ezmekle suçlanan robot, yeni bir tartışmanın da fitilini ateşledi!

Robotlara ne kadar güvenmeliyiz?

İnsanlar her geçen gün robotlardan daha fazlasını istiyorlar ve robotların insanların hareketlerine sürekli olarak ayak uydurmaları isteniyor. Ancak bu durum, özellikle çocuklar ve gençler söz konusu olduğunda ters tepebiliyor.

Palo Alto, Kaliforniya'daki Stanford Alışveriş Merkezi'nde bir güvenlik robotu bulunmakta. Ancak görünene göre bu robot, insan güvenlik görevlilerinin yerini almak için mükemmel aday olmayabilir. ABC 7 News'in haberine göre robot 1.5 metre boyunda ve yaklaşık olarak 135 kg ağırlığında. Aynı robot, şimdi, 16 aylık Harwin Cheng'in üzerinden geçmekle suçlanmakta.

Harwin'in annesi Tiffany Teng'in ABC'ye söylediğine göre robot, ilk olarak çocuğun kafasına çarptı ve çocuk yere düştü. Daha sonra da robot durmayarak ileri gitmeye devam etti. Annenin söylediğine göre robot Harwin'in ayağının üzerinden geçti ve ayağını sıyırdı. Daha da kötüsü, alışveriş merkezi güvenliği kendisine, bir başka çocuğun da yakın bir zaman önce robot yüzünden yaralandığını söylemiş.

Alışveriş Merkezi adına konuşan bir sözcü, müşterilerinin güvenliğinin ön planda olduğunu söylerken, bu kazanın ayrıntılı bir şekilde incelendiğini ve K5 ünitelerinin bu araştırma sonlanana kadar kullanımdan kaldırıldıklarını söyledi.

K5 isimli robot, Knightscope adlı bir firma tarafından üretilmiş. Bu robotun görevi, müşterileri şüpheli hareketler hakkında uyarmak. Robot, devriyesine yaklaşık olarak bir yıl önce başlamıştı ve o sırada çocuklar, bu robotun çevresinde bulunmayı çok seviyordu. Robotta 360 derece görüşe sahip dört adet HD kameranın yanı sıra, yakınlarında insan olup olmadığını anlamak için kullandığı bir de termal kamera bulunmakta. Bütün bu donanıma rağmen robotun bir çocuğu fark etmemesi de oldukça garip.

Alışveriş merkezinin araştırmasının sonucunda ne çıkacağı bilinmez ama, bu süre içerisinde bir robot görürseniz yaklaşmamakta fayda olabilir. Kim bilir, belki de robotların görmekten vazgeçeceği sıradaki kişi siz olabilirsiniz...

Okuyucu Yorumları