17 Android'li cep karşı karşıya

Piyasadaki en iyi Android cepleri internet performansından grafik performansına test ettik.

Dev telefon testi

Piyasadaki en iyi cep telefonlarına hayat veren Android, çok farklı donanımlarla birlikte çalışma konusunda da gayet iyi bir tablo çiziyor. Fakat tüm bu telefonlar arasında en hızlısı hangisi? CHIP Online olarak iki farklı yazılım ile 17 Android cebi sıkı bir test tabi tuttuk. Galaxy Ace gibi alt modellerden HTC Evo 3D gibi üst seviye ceplere kadar piyasadaki en popüler 17 Android cebi listede bulmak mümkün. Vellamo ve Quadrant benchmark yazılımlarını kullandığımız testte telefonlar mümkün olan en son sürümlerinde teste girdiler.

Vellamo telefonların özellikle tarayıcı yeteneklerini ve web sitelerinde gezinirken sundukları performansı test eden bir yazılım. Yine sayfa kaydırma gibi farklı testler de uyguladığı için bir bağlamda telefonun genel performansı hakkında da bilgi edinmenizi sağlıyor. Testten iyi bir sonuç alabilmek için işletim sistemi, yazılımlar ve donanımların iyi bir uyum içinde olması gerekiyor.

Sadece bir yazılıma bağlı kalmamak için telefonların performansını da bir başka yazılım olan Quadrant ile test etme gereği duyduk. İşlemci ve grafik performansını ölçen Quadrant, 2D ve 3D testlerden yararlanıyor. Her iki testin sonucu, telefonların toplam performansını belirliyor.

Vellamo: Tarayıcı performansları testte

Vellamo: Tarayıcı performansları testte

Android işletim sistemli bir akıllı telefon, World Wide Web'de dolaşırken hızlı olmalıdır. Fakat her telefon maalesef aynı performansı gösteremiyor. Bu bağlamda telefonların internette geiznme performansını ölçmek için Vellamo'yu her cihazda üç defa çalıştırıyoruz.

Yazılımın geliştiricisi Qaulcomm olduğu için ilk başlarda test sonuçlarının kendi işlemcisini kullanan telefonlarda daha iyi olacağını düşünebilirsiniz. Fakat firma bu tür spekülasyonların önüne geçmek için daha ilk baştan yazılımını kaynak kodunu halka açtı. Yine Qualcomm'un işlemcilerinin rakiplerinden pek de iyi olduğunu söylemek mümkün değil. Tabi taraflı test sonuçları çıkarmanın firmanın imajını da olumsuz etkileyeceğini belirtelim.

Yazılıma daha yakından baktığımızda ise testlerin farklı kategorilere ayrıldığını görüyoruz. Testler esnasında Render işlemi yapılarak telefonun web sitelerini kullanıcıya ne kadar hızlı gösterebileceği hesaplanıyor. Bir başka test olan Javascript testinde ise tarayıcının web sitelerinde yer alan farklı Javascript komutlarını ne hızla işleyebildiği ölçülüyor. Bir başka test olan V8'de ise bazı telefonlar testin sonunu göremeyince Vellamo çareyi testi sona erdirmekte buldu. Tabii ki bu telefonlar testin bu kısmından sıfır puan almaktan öteye gidemediler.

Test birincisi: Samsung Galaxy S2

Test sonucunda toplamda 903 puan alan Galaxy S2, Android cepler kervanında internette gezinme performansı ile birincilik kürsüsüne oturdu. Özellikle de Render ve Javascript testlerinde rakiplerine fark atan telefon, bir önceki model S'e göre de çok daha yüksek bir performans sundu. S2, sadece kullanıcı deneyimi konusunda Xperia Pro'nun gerisinde kaldı. Bunun dışında testin diğer kategorilerinde liderliği göğüsledi.

Tabloda ayrıntılı test sonuçlarını görebilirsiniz:

Vellamo: Tarayıcı performansları testte

Quadrant: İşlemci ve grafik performansı

Quadrant: İşlemci ve grafik performansı

Quadrant Benchmark aracı, Android telefonların saf işlem ve grafik performansını ölçmeye yarıyor. Çoklu çekirdeğin gücünü arkasına alan günümüz akıllı telefonların bakalım bu testten nasıl bir sonuç elde edecek.

Quadrant testini de her telefonda üçer kez çalıştırdık. Telefonlar standart ayarlarındaydı ve arka planda da herhangi bir uygulama çalışmıyordu. Quadrant'ın Vellemo kadar kararlı sonuçlar verdiğini söylemek güç. Öte yandan art arda çalıştırdığımız testler ile aradaki açıkları kapatarak ortak bir sonuç oluşturmayı hedefledik.

Test birincisi: Samsung Galaxy S2

Çift çekirdekli işlemcisi ile testlerde gücünü ortaya koyan Galaxy S2, testin galibi olma konusunda hiç de zorlanmadı. Quadrant-Benchmark'ında 3000 puanın üzerinde bir sonuç elde eden telefon, grafik ve işlem performansı ile şu an piyasadaki en iyi Android cihazı olduğunu gözler önüne serdi.

Tabloda ayrıntılı test sonuçlarını görebilirsiniz:

Quadrant: İşlemci ve grafik performansı

Sonuç: Birinci belli, ikinci kim?

Sonuç: Birinci belli, ikinci kim?

Çift kalbin gücü: ikiye katlanan çekirdekler ile akıllı telefonlar performans konusunda adeta bir sıçrama gerçekleştirdi. Bu bağlamda çift çekirdekli ceplerin listenin en başlarındaki yerlerini aldıklarını görüyoruz. Yine işlemci frekansındaki ufak bir fark da cepleri sıralamada yukarıya çekmeye yetiyor.

Her iki testin de sonucu: iki çekirdek ile her şey daha hızlı gerçekleşiyor. Zira test sonuçlarında çift çekirdekli telefonlar ön sıraları kaptılar. Yine de performans değerlerinin tek çekirdeklilere göre iki katı olduğunu söyleyemeyiz. Öte yandan testte sürpriz yapanlar da yok değil. Android 2.3 işletim sistemi ve 1 GHz işlemcisi ile Sony Ericsson Xperia mini pro rakiplerinden epey ayrıldı.

Sonuç olarak ortaya çıkan değerler sadece sistemlerde yer alan donanımlara değil, aynı zamanda yazılımlara ve işletim sistemlerine de bağlı. Özellikle de Vellamo testinde Android sürümü ve sistemdeki RAM miktarı da büyük önem taşıyordu. Öte yandan Quadrant da çift çekirdeğin gücünden sonuna kadar yararlandı. Zira testte Android 2.2 ile gelmesine rağmen LG Optimus ile Motorola Atrix gayet iyi sonuçlar elde ettiler.

Tüm bunların sonucunda birinci Samsung'un amiral gemisi Galaxy S2 oldu. Sonuncunun da yine Samsung'dan gelmesi ilginç: Galaxy Ace testimizdeki en yavaş telefondu.

Tabloda ayrıntılı test sonuçlarını görebilirsiniz:

Sonuç: Birinci belli, ikinci kim?

Okuyucu Yorumları