1860'dan bugünlere gelen ilk ses kaydı

Amerika'lı ses tarihçilerinin keşfettiği ses kaydı, 1860 yılından günümüze kadar gelmeyi başardı.

İlk ses kaydı

Paris'li Edouard-Leon Scott de Martinville'in yaptığı bir Fransız halk şarkısının ses kaydı dünyanın şu ana kadar bilinen en eski sesli kaydı oldu. Bu kaydın en önemli özelliği, Thomas Edison'ın fonograf adlı icadından 17 sene önce yapılmış olması.

Eski ses kayıtları üzerinde çalışan "First Sounds" adlı araştırma grubuna göre, Scott de Martinville'in 9 Nisan 1860'da kaydettiği, kimliği belirsiz bir kişi tarafından söylenen bir Fransız halk şarkısı dünyanın bilinen en eski ses kaydı.

Tarihçi David Giovannoni, yaptığı açıklamada Scott de Martinville'in, sesleri fonotograf adlı icadının ses dalgalarını bir gaz lambasının isiyle karartılmış kağıda işlemyerek kaydettiğini belirtti.

Ses kaydı, Paris'te bulunan bir arşivde, 1 Mart'ta bulundu. Giovanni, kaydın arşivde bulunduğunu öğrenince hemen Paris'e gittiğini, kaydı incelediğini ve FirstSounds grubu uzmanları ile birlikte ses haline dönüştürmeyi başardığını söyledi.

Giovanni'ye göre sesi kaydeden ve daha sonra yeniden dinleyen ilk kişi halen Edison olarak kabul edilebilir. tarihçi sözlerine şöyle devam ediyor: "Edison'dan önce, aralarında Alexander Graham Bell'in de bulunduğu bir çok kişi Scott ile aynı yoldan giderek sesin görsel temsilini yazmayı başarmıştı. Edison sesin görsel temsilini yeniden çalma fikrini bulan ilk kişidir. Scott de Martineville ise sesi bir görüntü olarak, çalışabilmek amacıyla sesin bir çeşit şeklini kağıda geçirmek istemişti. Tüm amacı buydu".

Bilinen en eski ses kaydı olma ünvanını eline geçiren Fransız halk şarkısı, geçtiğimiz günlerde Stanford Üniversitesi Ses Kaydı Koleksiyonları Derneği tarafından düzenlenen bir konferansta meraklılarına tanıtıldı.

Okuyucu Yorumları